181
26. prosinca 2002

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! Ovo je vrijeme velikih milosti, ali i vrijeme velikih kušnji za sve one koji žele slijediti put mira. Zbog toga vas ponovno, djecice, pozivam molite, molite, molite ne rijecima nego srcem. Živite moje poruke i obracajte se. Budite svjesni ovog dara da mi je Bog dopustio biti s vama, posebno danas kad u svojim rukama imam malog Isusa – Kralja mira. Želim vam dati mir a vi ga nosite u svojim srcima i darujte ga drugima, sve dok Božji mir ne zavlada svijetom. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu." 25. prosinca 2002.


NOVO VRIJEME NA BOŽJI NACIN

Zapoceli smo još jednu novu godinu. Pred nama su nove minute, novi sati, dani… Pocetkom nove godine razmjenjivali smo cestitke i dobre želje. Sjecamo li se što smo poželjeli jedni drugima? Što su bile naše želje? Jesmo li srcem ili samo rukom drugima darivali pozdrav i izgovarali kurtoazne želje? U medijima smo pratili cestitke i poruke raznih poduzeca i organizacija. Redovito su u njima stajale i poruke za puno uspjeha. No, je li se itko zapitao što je to zapravo uspjeh i tko i na kakav nacin uspijeva!?

Vrijeme u kojem  živimo trci za uspjehom. Napredak i poslovni uspjeh glavne su vodilje svijeta u kojem bi, po logici tog svijeta, Bog trebao ostati bez posla i inicijative. Svijet trgovine razumije samo jezik profita i uspjeha, i to pod svaku cijenu. U takvom svijetu covjek želi uzeti sve u svoje ruke. Tako želi uzeti i vrijeme da s njim gospodari. Takvi zaboravljaju da nam je sve darovano. A jedan od najdivnijih darova je upravo vrijeme. Bog nam ga daje da u njemu hodimo do njega.

Nitko nema pravo na vrijeme osim Boga. No, svi imamo pravo iskoristiti od Boga darovano vrijeme. Božje vrijeme je kairos – pogodan trenutak za dobro i duhovni rast. Cesto citamo po casopisima promicanje ideja o nekakvom novom vremenu kao da ovo vrijeme koje imamo nije korisno i dobro za covjeka. Što više, ovo je milosno vrijeme za svakog pojedinac. Gospa to zna. Zato nas, baš u ovom vremenu, u Medugorju poziva da hodimo smisleno. A smisleno se može hoditi samo s Isusom koji je put.

Novo vrijeme je pred nama. No, ono je prilika samo onoliko za nas koliko samo razracunali sa starim vremenom i starim grješnim covjekom. Priliku  za istinsku puninu života u vremenu pred nama daje nam jedino Isusu po Crkvi u sakramentima. Stoga u ovoj godini nadimo vremena za snagu kršcanskog života – sakramente. Nemojmo s vremenom raspolagati vec ga pocnimo živjeti i darivati. Ako kao kršcani ne nademo vremena za onoga koji nam je dao svaki trenutak, onda je to znak da i sami stupamo u redove  onih koji ce i sljedecih godina željeti u novoj godini samo uspjeh, trgovinu, a ne život u vremenu na Božji nacin. Vrijeme iskorišteno samo za uspjeh i profit je put u smrt. A svatko od nas, tako držim, želi živjeti.

Znamo da je u Isusu život, ali koliko smo mi Isusovi? Ako nismo u vremenu pred nama postanimo samo njegovi.

Fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom studenoga  u župi Medugorje podijeljeno je 35 000  svetih pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je  996 svecenika iz domovine i inozemstva. U studenome su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: Kanade, Italije, Francuske, SAD-a, Austrije, Njemacke, Slovenije, Poljske, Jugoslavije, Meksika, Koreje, Engleske, Malezije, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


DRUGA OBLJETNICA SMRTI FRA SLAVKA BARBARICA

Na blagdan Krista Kralja, 24. studenoga 2002., u Medugorju je obilježena druga obljetnica smrti fra Slavka Barbarica.

Brojni župljani i hodocasnici taj su dan molili krunicu na Brdu ukazanja i slavili vecernju sv. misu u župnoj crkvi. su molili krunicu na Brdu ukazanja  i slavili vecernju svetu misu u župnoj crkvi.

Fra Slavko je pratio Gospina ukazanja u Medugorju od samih pocetaka i, zahvaljujuci darovima koje mu je Gospodin dao, vrlo brzo postao jedan od najistaknutijih apostola Gospinih poruka. Sav svoj život utkao je u Medugorje, ovdje je pokopan i ovdje ostaje zauvijek nazocan. Znao je uprisutniti duhovnost Gospinih poruka kroz molitvu i djela. Bio je Kristov covjek, Kristov svecenik, covjek Crkve. Zahvaljujemo mu na svemu što je ucinio, molimo s njim i za njega da se u Medugorju i po Medugorju ostvare Božji planovi!


OBILJEŽENA PETA OBLJETNICA RADA RADIOPOSTAJE «MIR» MEÐUGORJE

Radiopostaja «Mir» Medugorje zapocela je s radom 25. studenoga 1997. godine. Peta obljetnica djelovanja i dovršetak procesa dobivanja trajnih dozvola svecano je obilježen 28. studenoga 2002. godine u nazocnosti više stotina uzvanika, slušatelja i prijatelja radija. Program obilježavanja zapoceo je misnim slavljem u crkvi sv. Jakova u Medugorju koje je predvodio medugorski župnik fra Branko Radoš, nakon cega je u župnoj dvorani  nastavljena svecanost dodjele nagrada i priznanja, proglašenje duhovne skladbe godine i duhovnog albuma godine. Nakon pozdravnog govora fra Maria Knezovica, ravnatelja  Informativnog centra «MIR» Medugorje i glavnog urednika radiopostaje «MIR» Medugorje, nazocnima su se obratili: fra Slavko Soldo, provincijal Hercegovacke  franjevacke provincije, fra Branko Radoš, medugorski župnik, fra Miljenko Stojic, prvi ravnatelj Informativnog centra «MIR» Medugorje i fra Ivan Landeka, župnik u Medugorju u vrijeme utemeljenja Informativnog centra i radiopostaje.

Zlatnike svetišta Kraljice Mira za doprinos u stvaranju i radu Radiopostaje «MIR» Medugorje. dobili su: fra Ivan Landeka, fra Miljenko Stojic, te posmrtno Ljubica Lukic i Ivo Mirko, dok su  srebrnjake svetišta Kraljice Mira dobili: Marija Dugandžic, prva glavna urednica Radiopostaje «MIR», Nikica Dragoje, tehnicki predstojnik, Božidar Vacek i  Drago Pilicki za doprinos tehnickom razvoju Radiopostaje.

Priznanja za doprinos u radu Radiopostaje «MIR» Medugorje dobili su: Ankica Cavar, Stipe Cavar, Davor Dragicevic, Huanita Dragicevic, Hrvatski katolicki radio, Željko Sivric, Dragan Soldo, Višnja Spajic, Ivo Šego, Krešo Šego, Jure Vasilj i  Vedrana Vidovic.

Ovom prigodom proglašeni su i Duhovni album godine – dobitnici su Ivo Šeparovic i oktet Bljesak iz Okucana; Duhovna skladba godine – Daniela Sisgoreo - Morsan iz Zagreba; Framaška pjesma godine – FRAMA Široki  Brijeg i premijerno izvedena pjesma  -  fra Slavku za koju je stihove napisao Jakov Džolic, glazbu Vitomir Dugandžic u izvedbi  Marije, Slivije i Ane Bošnjak.


PROSLAVA BLAGDANA SV. NIKOLE

Na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca u župi Medugorje djeca se vec tradicionalno  okupljaju u išcekivanju dragog im sveca – sv. Nikole. Njihovim molitvama, željama i  radosti nije bilo kraja Na zajednickom euharistijskom slavlju okupilo se mnoštvo djece iz naše župe, a nakon sv. mise došao je i sv. Nikola. Darivao je  djecu sa željom da nagradi djecju dobrotu, a one ne baš uvijek poslušne pozvao je biti boljima, osobito sada kad nam je Božic pred vratima.


BLAGDAN BEZGRJEŠNOG ZACECA

Na blagdan bezgrješnog zaceca u Medugorju se, kao i svake godine, okupilo mnoštvo vjernika. Najbrojnije su bile skupine hrvatskih i talijanskih hodocasnika. Na sam blagdan na Brdu ukazanja molila se krunica mira, a na vecernjoj sv. misi sudjelovalo je oko 2 500 vjernika.


BOŽIC U MEÐUGORJU

Župljani, vjernici iz okolnih župa i hodocasnici za Božic su se pripravljali devetnicom.  Osim vecernjeg molitvenog programa u župnoj crkvi, tijekom devetnice molila se krunica na Brdu ukazanja.

U vremenu došašca u molitvenoj kuci "Domus pacis" održana su dva seminara posta i molitve. Na tim seminarima sudjelovalo je oko 100 hrvatskih i austrijskih hodocasnika želeci se kroz post i molitvu pripraviti za Božic i približiti se tajni Boga rodena na zemlji.

Tijekom božicnih blagdana u svetištu Kraljice mira vladalo je ozracje mira, molitve i zajedništva medu vjernicima koji su pristigli sa svih strana svijeta. Za blagdan Božica u Medugorju je bilo više stotina stranih hodocasnika. Na Badnju vecer na vecernjoj sv. misi sudjelovalo je više tisuca vjernika. U 22 sata u crkvi prepunoj vjernika zapocelo je molitveno bdjenje koje je nastavljeno sv. misom polnockom. Sam blagdan Božica protekao je u istinskom raspoloženju mira i božicne radosti župljana i hodocasnika okupljenih oko svoje Majke.

17. prosinca vojni orkestar iz Mostara i veliki župni zbor Kraljica Mira iz Medugorja  održali su u župnoj crkvi  svoj božicni koncert, dok su 22. prosinca djecji zbor iz Dubrovnika Mali raspjevani Dubrovnik, i Golubici mira, mali djecji zbor iz Medugorja, održali svoj  božicni koncert. Zborovi su tako pjesmom cestitali Božic svim okupljenim vjernicima i medugorskim hodocasnicima diljem svijeta.

Kao i niz godina do sada, mladici iz zajednice bivših ovisnika «Cenacolo» tijekom božicnih blagdana tri puta su izveli scensko uprizorenje živih jaslica. Osebujnim glazbenim i scenskim izricajem pokazali su okupljenim vjernicima da uistinu žive motto svoje zajednice. «Iz tame u svjetlo» , te da je moguce pronaci put iz pakla droge i ovisnosti u život.


GODIŠNJE UKAZANJE JAKOVU COLI 25. PROSINCA 2002.

Na posljednjem svakodnevnom ukazanju 12. rujna 1998. Gospa je Jakovu Coli rekla da ce ukazanje imati jedanput godišnje i to 25. prosinca, na Božic. Tako je bilo i ove godine. Gospa je došla s djetetom Isusom u narucju. Ukazanje je pocelo u 17 sati i 20 minuta i trajalo je 7 minuta.

Gospa je dala slijedecu poruku:

„Draga djeco! Danas, na dan ljubavi i mira, s Isusom u narucju pozivam vas na molitvu za mir. Djecice, bez Boga i molitve ne možete imati mir. Zato, djecice, otvorite svoje srce kako bi se Kralj mira rodio u vašem srcu. Samo na taj nacin možete svjedociti i nositi Božji mir ovom nemirnom svijetu. Ja sam s vama i blagoslivljam vas svojim majcinskim blagoslovom.”


SEMINARI U «DOMUS PACIS”

Tijekom 2002. godine u kuci molitve „Domus pacis”   održano je 48 razlicitih seminara.

24 seminara posta i molitve održana su za vjernike iz Austrije, Njemacke, Poljske, Francuske, Ukrajine, Rusije, Italije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na seminarima je sudjelovalo oko 1000 vjernika koji su tijekom šest dana produbljivali svoju vjeru u Gospodina, slijedeci Gospin poziv na  molitvu, post i unutarnju šutnju. Seminare je vodio fra Ljubo Kurtovic.

U istoj kuci na 5 duhovnih  obnova okupio se 141  clan franjevacke mladeži iz Hercegovine.

Školske sestre franjevke održale su  7 seminara za djevojke na kojima je sudjelovala 171 djevojka.

Takoder je održano i 11 duhovnih seminara  za  400 osoba koje su organizirali razliciti duhovni pokreti.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na seminarima posta i molitve neka se obrate fra Ljubi Kurtovicu, Župni ured Medugorje, Gospin trg 1, 88266 Medugorje, Bosna i Hercegovina (fax: 00 387 36 651 444).


14. MEÐUNARODNI MOLITVENI FESTIVAL MLADIH

Medunarodni molitveni festival mladih održat ce se i sljedece godine u ustaljenom terminu, od 31. srpnja do 6. kolovoza. Tema festivala je: «Otvorite mi svoje srce preko krunice».

Preporuca se sa sobom ponijeti:
radio s FM frekvencijom i slušalice,
Bibliju,
Suncobran.

Skupine koje ce sudjelovati u programu susreta neka ne planiraju druge programe za vrijeme trajanja susreta mladih. Isto tako tijekom trajanja susreta nece biti sv. misa tijekom prijepodneva. Svi hodocasnici ce sudjelovati na zajednickom euharistijskom slavlju s mladima na vecernjoj sv. misi.

Osigurano je simultano prevodenje za sve sudionike susreta.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 12/29/2002