179
26. listopada 2002

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! Pozivam vas i danas na molitvu. Djecice, vjerujte da se jednostavnom molitvom mogu ciniti cudesa. Preko vaše molitve otvarate svoje srce Bogu i On cini cudesa u vašem životu. Gledajuci plodove vaše srce se ispunja radošcu i zahvalnošcu Bogu za sve što cini u vašem životu a preko vas i drugima. Molite i vjerujte djecice, Bog vam daje milosti a vi ih ne vidite. Molite i vidjet cete ih. Nek vaš dan bude ispunjen molitvom i zahvalom za sve što vam Bog daje. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu." 25. listopada 2002


SMRT - USPON OD GNIJEZDA DO ZVIJEZDA

Ovih dana smo, vjerujem svi, posjetili grobove svojih najdražih. Svjesno smo koracali na mjesta gdje borave naši pokojnici. Susreli smo se s uspomenama koje su prekrivene grobnim plocama. Grobovi su mjesta gdje doživljavamo i krhkost ljudske egzistencije. Na njima  jasno osjetimo svoju ovisnost o Spasitelju. Groblje je ambijent gdje se i nevjernik budi na molitvu. Groblja su mjesta gdje se grješnik udara u prsa i traži oproštenje. Stvarnost groba je poziv svakom covjeku da se obrati i vjeruje Evandelju. Taj posjet nas tjera da, unatoc smrtnosti, u nama progovori život koji nema kraja, život koji daje Isus Krist. Grobovi nam šapucu i pripovijedaju da ne promašimo nebo, vjecnost. Groblje je mjesto velikih poruka, razgovora izmedu neba i zemlje, izmedu vjecnog i prolaznog, izmedu onoga danas i onoga sutra. Najzad, to je besjeda izmedu onih koji dadoše život za našu slobodu i nas koji uživamo plodove blagodati krvlju zalivene.

Stajati uz grob bez nade u vjecnost i ponovni život po Isusu Kristu bila bi gorka muka, ocaj, beznade, promašaj i tjeskoba. Ali stajati uz grobove s kršcanskim uvjerenjem u neprolaznost po Isusovom uskrsnucu budi utjehu, vraca svjetlo i potice misli na ponovni susret u kuci Oca Nebeskoga gdje ce svaka suza s uplakanog lica nestati.

Uistinu je povijest covjecanstva do Isusova dolaska bila kraljevanje smrti. Krist tu stvarnost mijenja u kraljevanje života. On je svojom smrcu pobijedio samu smrt, zato je i mogao klicati nakon uskrsnuca: Što tražite živoga medu mrtvima! Covjecanstvo, doduše, i dalje umire, ali umire s Kristom, da bi s Kristom vjecno živjelo. Nakon što je Isus odvalio grobni kamen kršcanska groblja više nisu gradovi mrtvih, mjesta smrti i boli, vec njive u koje Bog sije pšenicno zrnje iz kojega ce kad prohujaju vjetrovi i prestanu zime niknuti novi život. Tu je istinu lijepo opjevao pjesnik Mak Dizdar: «Smrt nije kraj. Jer smrti zapravo i nema. I nema kraja. Smrcu je samo obasjana staza uspona od gnijezda do zvijezda». Ako je tu stazu okusio sami Bog cega se mi bojimo; ako je Gospi mac boli proboo bok od tuge za sinom, zašto i mi ne bismo suzama zalijevali staze svojih najdražih koji su nas - tako nas vjera uci - samo privremeno napustili.

Fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom rujna  u župi Medugorje podijeljeno je 170 000  svetih pricesti, a na sv. misama koncelebrirala su 3 364 svecenika iz domovine i inozemstva. U rujnu  su u Medugorju boravile hodocasnicke skupine iz: Engleske, Italije, Austrije, Njemacke, Francuske, Poljske, Koreje, SAD-a, Jugoslavije, Nizozemske, Slovenije, Rumunjske, Portugala, Libanona, Madarske, Ceške, Irske, Ukrajine, Španjolske, Slovacke, Malte, Škotske, Rusije, Belgije, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine


NADBISKUPIJSKI VIKAR IZ VENEZUELE U POSJETU  MEÐUGORJU

Koncem rujna u Medugorju je u znak zahvalnosti za 25 godina sveceništva boravio msgr. Ricardo Guerra, pravni vikar Valencijske nadbiskupije u Venezueli.

Trotjedno marijansko hodocašce, na koje je pošao sa skupinom od 16 vjernika, obuhvaca Fatimu, Santiago de Compostellu, Lourdes, Medugorje, Milano, Rim i Pariz.

Msgr. Guerra vec je jednom bio u  Medugorju. Doživljeno iskustvo potaklo ga je na utemeljenje molitvene skupine za mlade koja nastoji živjeti  poruke Kraljice Mira. Na pitanje zašto je ponovno došao u Medugorje i što to vjernike privlaci u ovo mjesto, msgr. Guerra je kazao:

«Zaljubio sam se u Medugorje. Majcinski glas koji pun nježnosti odzvanja kroz Gospine poruke vjernike vodi prema molitvi i prema Kristu. Gospa nam kaže "djecice", a ta rijec covjeka dira duboko u srce. Biskupi u Venezueli ostaju rezervirani prema medugorskim ukazanjima, ali vjernici osjecaju da je ovaj poziv vjerodostojan i odazivaju se.»


BICIKLOM OD MEÐUGORJA DO LOURDESA

Mate Vodanovic iz Makarske krenuo je 30. rujna biciklom iz Medugorja u Lourdes. Mate želi povezati svetište Kraljice Mira u Medugorju sa svetištem Gospe Lourdske,  za što ce mu trebati 23 dana. Dnevno ce Mate prosjecno prelaziti 100 km. Preporucamo ga u vaše molitve.


POSJET NADBISKUPA S FIJIA

Msgr. George Pearce, nadbiskup u miru otocja Fiji boravio je koncem rujna i pocetkom listopada u privatnom hodocasnickom posjetu Medugorju. Medugorje je posjetio sa skupinom americkih hodocasnika. Msgr. Pearce sada živi i služi u nadbiskupiji Providence, Rhode Island, SAD.

O njegovim dojmovima izvijestit cemo u slijedecem broju Bulletina.


OBRED PREMINUCA SV. FRANJE

Na uocnicu blagdana sv. Franje,  3.  listopada,  franjevacka obitelj diljem  svijeta slavi Transitus - prijelaz s ovog svijeta u vjecnost svoga utemeljitelja sv. Franje Asiškoga. U Medugorju je ovaj obred proslavljen neposredno poslije vecernje sv. mise. U njemu su sudjelovali medugorski franjevci, sestre franjevke, clanovi Franjevacke mladeži i  franjevacki Treci red, te msgr. John Ward, franjevac kapucin, umirovljeni nadbiskup Cardiffa iz Walesa, Velika Britanija.

Kroz ovu liturgiju franjevci i vjernici podsjecaju se posljednjih trenutaka ovozemaljskog života sv. Franje,  velikog zaljubljenika u Boga i sve stvoreno, koji je cak i smrt nazvao sestricom, te joj  zahvaljivao što ga  vodi prema Stvoritelju.

Obred preminuca sv. Franje predvodio je medugorski župnik fra Branko Radoš.


RADIOPOSTAJA «MIR» MEÐUGORJE DOBILA DUGOROCNU DOZVOLU ZA EMITIRANJE PROGRAMA

Radiopostaja «Mir» Medugorje dobila je dugorocnu dozvolu za emitiranje programa u još nekim dijelovima - regijama Bosne i Hercegovine i time proširila krug svojih slušatelja. Zahtjevan posao oko dobivanja dozvole vodili su dugogodišnji ravnatelj Informativnog centra «Mir» Medugorje, u cijem sklopu djeluje Radiopostaja «Mir» Medugorje, fra Miljenko Stojic i tehnicki predstojnik Nikica Dragoje.

Radiopostaja «Mir» Medugorje pocela je djelovati prije 5 godina. Program je  raznolik, svakog dana sadržajno i tehnicki kvalitetniji. Sadašnji ravnatelj Informativnog centra «Mir» Medugorje i glavni urednik Radiopostaje «Mir» Medugorje fra Mario Knezovic najavio je proširenje programa od 1. sijecnja 2003. godine. Radiopostaja «Mir» Medugorje prvi je radio u BiH koji emitira program uživo na Internetu, na adresi www.medjugorje.hr.


CLANOVI MEÐUNARODNOG DRUŠTVA KATOLICKIH NOVINARA (UCIP) POSJETILI MEÐUGORJE

Sedamnaest novinara iz SAD-a, Kanade, Bolivije, Perua, Argentine, Brazila, Sudana, Tanzanije, Indije, Pakistana, Litve, Albanije i Njemacke, clanova Medunarodnog društva katolickih novinara (UCIP) sa sjedištem u Ženevi, 9. i 10. listopada posjetili su  Medugorje i  Mostar.

U Mostaru novinari su posjetili franjevacki provincijalat i staru gradsku jezgru.

Medugorski župnik fra Branko Radoš  govorio je okupljenim novinarima o pastoralnim djelatnostima župe i o hodocasnickom pokretu, a ravnatelj Informativnog centra i Radiopostaje «MIR» Medugorje fra Mario Knezovic o medijskoj djelatnosti Informativnog centra, posebno naglasivši važnost Radiopostaje za mjesno pucanstvo.

Novinari su pohodili Brdo ukazanja, gdje su u tihoj molitvi proveli dio poslijepodneva, nakon cega su sudjelovali u vecernjem molitvenom programu i  klanjanju Presvetom oltarskom sakramentu.

Posjet je dio cetverotjednog programa Ljetnog sveucilišta UCIP-a na kojem novinari sa svih strana svijeta imaju prigodu upoznati povijest, narode, kulture, vjere, društvo i život zemalja u kojima borave. Polaznici Ljetnog sveucilišta UCIP-a 2002. ove su godine boravili u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, te Jugoslaviji. Posjet Mostaru i Medugorju, a zatim i Tomislavgradu, zakljucna je postaja ovog putovanja koje je organiziralo Društvo katolickih novinara Hrvatske.


POSJET KANADSKOG BISKUPA

Msgr. Pearse Lacey, umirovljeni biskup iz Toronta, Kanada, boravio je u privatnom hodocasnickom posjetu sa skupinom kanadskih hodocasnika u Medugorju od 12. do 19. listopada. Biskup Lacey vec je jednom bio u Medugorju i to 1987. godine.

Na blagdan Gospe Fatimske 13. listopada predvodio je  sv. misu za hodocasnike engleskog jezicnog podrucja u zajedništvu s dvadesetak svecenika. Msgr. Lacey kazao je da vjeruje da je Medugorje nastavak Fatime.

O njegovim dojmovima izvjestit cemo u sljedecem broju Bulletina.


MISA ZAHVALNICA ZA PLODOVE ZEMLJE

U nedjelju 13. listopada 2002. u medugorskoj župi slavljena je sv. misa zahvalnica za plodove zemlje. Djeca naše župe u toj su svecanosti sudjelovala recitacijama, molitvama i prikaznim darovima kojima su u ime svih župljana  izrazili Gospodinu zahvalnost za plodove zemlje.


SEMINARI U „DOMUS PACIS”

U kuci molitve «Domus pacis»  u prethodna dva mjeseca  održana su tri  seminara posta i molitve za skupine iz Poljske i Francuske. Na seminarima je sudjelovalo 108 sudionika koji su tijekom šest dana produbljivali svoju vjeru u Gospodina slijedeci Gospin poziv na  molitvu, post i unutarnju šutnju.

U istoj kuci od 20. do 22. rujna sestre franjevke vodile su seminar za 35 djevojaka, a koncem rujna franjevci su na duhovnu obnovu okupili  20 clanova Franjevacke mladeži.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na seminarima posta i molitve neka se obrate fra Ljubi Kurtovicu, Župni ured Medugorje, Gospin trg 1, 88266 Medugorje, Bosna i Hercegovina (fax: 00 387 36 651 444).


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 10/26/2002