176
26. srpnja 2002

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! Danas se radujem s vašim zaštitnikom i pozivam vas da budete otvoreni Božjoj volji kako bi u vama i preko vas rasla vjera u ljudima koje susrecete u vašem svakidašnjem životu. Djecice, molite sve dok vam molitva ne postane radost. Tražite preko vaših svetih zaštitnika da vam pomognu rasti u ljubavi prema Bogu. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu." 25. srpnja 2002.


MEÐUGORJE - MOST ZA MLADE

Novinar Martin Thurner današnju mladež usporeduje s «avinjonskim mostom». Naime, u tom starom francuskom gradu, u kojem su nekada bili zatoceni pape, ima jedan, još nedovršen, ali divan most. Ispod njega tece rijeka Rhona. Preko te rijeke vec davno se poceo graditi most. No, njegovi lukovi se još uvijek nisu spojili. U sredini je ostala praznina. Pokušavali su premostiti rijeku i spojiti lukove, ali neuspješno. Utvrdeno je da su napravljeni loši temelji da bi se mogla izvršiti nadogradnja i spoj lukova.

Tako taj pisac vidi i mlade. On smatra da su danas mladi bez pravih temelja te kako im treba posrednik da bi premostili prepreke i zakoracili naprijed. Dobro je zamijetio ovaj novinar kako uistinu trebamo posrednika. Trebamo kormilara koji ce nas odvesti na drugu  obalu. Koji ce premostiti prepreke ovog života. Trebaju nam i roditelji i ucitelji, i prijatelji i svecenici... Covjek ništa ne može sam. Ali nam napose treba Isus Krist, voda na putu, i Gospa, posrednica milosti i voditeljica do Isusa. Treba nam odvažnosti da stanemo na staze svoga Boga koji apostolu Tomi i nama govori: Ja sam put, istina i život. Ako to pronademo, što nam tko može? Gdje je tu mjesto strahu? Gdje je tu mjesto ocaju i odlasku u tamnu stranu života? Zagrli Isusa i s njim gradi svoju buducnost. Otvori mu vrata da ude u tvoju nutrinu. Budi most njegove milosti, ljubavi i dobrote. Neka kroz tebe potece rijeka milosti Gospodnje.

Tako cesto u Medugorju imamo prigodu slušati mlade koji su prešli na drugu  obalu. Da, mnogi su morali ostaviti lažne temelje i uzeti druge, ali uspjeli su. Shvatili su da na lošem temelju ne možeš graditi bolje sutra. Mladi su ovdje osjetili da ih netko uzima za ruku i vodi iz besmisla u smisao. Osjetili su da ovdje mogu biti prepoznati kao draga stvorenja – osobe s punim dostojanstvom. U Medugorju za mlade taj netko postaje iskustvo živoga Boga. I mladi u okrilju Gospe od nekoga postaju Netko. Mladi otkrivaju da imaju svoju nadu u Gospi, u Isusu. Takvi mladi bivaju zapaljeni božanskom vatrom vjere, nade i ljubavi. I, naravno, tada se sve mijenja. Tada se može premostiti zarobljenost i ovisnost.

Cinjenica je da živimo u vremenu koje je ozbiljno i sklisko. Nije lako danas uspjeti u životu. Osjeca se kriza na svim podrucjima. Mladi lutaju i traže. Mnogi nemaju ni volje za životom. Nemaju odvažnosti. Nemaju inicijative. Zamjeraju roditeljima, profesorima, prijateljima, svecenicima... Napose mladi ponekad osjete kako nam nekako svi smetaju na putu srece. Nešto je slicno, dragi prijatelji, doživio i prorok Ilija u Starome zavjetu. Sveto pismo pripovijeda kako je Bog poslao andela da ga u njegovom jadu i beznadu nahrani kruhom, da dobije snagu i hranu za život. Bog intervenira u našim traženjima i želi dati odgovor na naša pitanja. Zato i jest Gospa odgovor Neba na sve naše sumnje i traženja. Mladi su to prepoznali i zato u Medugorje s radošcu dolaze.

Fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom lipnja u župi Medugorje podijeljeno je 125 000  svetih pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je   3 262 svecenika iz domovine i inozemstva. U tom mjesecu u Medugorju su  boravile hodocasnicke skupine iz: SAD-a, Australije, Slovacke, Francuske, Poljske, Belgije, Njemacka, Engleske, Irske, Italije, Austrije, Kanade, Madarske, Ceške, Švicarske, Malte, Slovenije, Jugoslavije, Vijetnama, Koreje, Nizozemske, Portorica, Argentine, Guatemale, Meksika, Portugala, Španjolske, Južnoafricke Republike, Japana, Indonezije, Libanona, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


POSTAVLJENA SLAVNA OTAJSTVA KRUNICE NA BRDU UKAZANJA

Za 21. obljetnicu ukazanja Kraljice Mira u Medugorju župljani su na Brdu ukazanja, uz stazu koja silazi od mjesta ukazanja prema Plavom križu, postavili pet broncanih reljefa koji prikazuju slavna otajstva krunice. Autor im je talijanski kipar Carmelo Puzzolo, ciji reljefi radosnih i žalosnih otajstava krunice na Brdu ukazanja, kao i Put križa na Križevcu  vec godinama poticu hodocasnike na molitvu.


KIP SV. MALE TEREZIJE I PADRE PIJA U NOVOJ DVORANI

Uz 21. obljetnicu Gospinih ukazanja, zahvaljujuci donatorima i prijateljima Medugorja, koji su željeli ostati anonimni, u Novoj dvorani su postavljeni kipovi sv. Male Terezije iz Lisieux-a i sv. Padre Pija iz Pietralcine.  Kip Male Terezije dolazi iz samog Lisieux-a i napravljen je upravo za Medugorje, a kip Padre Pija  djelo je Carmela Puzzola, ciji broncani kipovi i reljefi krase molitvena mjesta u Medugorju.


PERUANSKI BISKUPI U POSJETU MEÐUGORJU

U privatnom hodocasnickom posjetu od 4. do 6. srpnja u Medugorju su boravila dvojica biskupa: mons. Ojeda Pascual Julio i mons. Gerard Anton Žerdin, obojica iz biskupije San Ramon u Peruu. O njihovim dojmovima izvjestit cemo u sljedecem broju Bulletina.


SEDMI MEÐUNARODNI SUSRET SVECENIKA

Od 1. do 6. srpnja održan  je  7.  medunarodni susret  svecenika. Na susretu su sudjelovala 483 svecenika iz 36 zemalja i 22 jezicna podrucja.  Susret je održan na temu: «Svecenik  u službi ozdravljenja i iscjeljenja».

Svecenici su  tijekom sedam dana  razgovarali, zajedno molili i slavili Euharistiju u zajedništvu s Božjim narodom. Predzadnjeg dana  pohodili su  brdo Križevac moleci Put križa, a zadnji dan su zajedno pohodili i molili kod groba pok. fra Slavka Barbarica koji je i utemeljio svecenicke susrete 1996. godine. Iz godine u godinu sve je veci broj svecenika koji odlucuju svoje duhovne vježbe obaviti upravo u Medugorju pod okriljem Majke - Kraljice Mira. Koliko je plodonosan za sve njih bio ovaj susret dovoljno govori i ovaj neocekivano veliki broj svecenika. Preporucamo ih u vaše molitve.

Ovaj susret obilježila je i bolna vijest o teškoj prometnoj nesreci, u kojoj je  na autocesti u Madarskoj život izgubilo devetnaestoro, a ranjeno trideset i troje medugorskih hodocasnika iz Poljske, medu njima i trojica svecenika koji su putovali prema Medugorju na susret svecenika. Nakana vecernje  sv. mise 2. srpnja, koju je predvodio medugorski župnik fra Branko  Radoš bila je za pokoj dušama poginulih, za zdravlje ranjenih i za njihove obitelji.


10. MEÐUNARODNI SUSRET VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH,  HODOCASNICKIH I KARITATIVNIH SKUPINA

Deseti medunarodni susret  voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Medugorje, održat ce se  u Novoj dvorani u Medugorju  od  23. do 27. veljace 2003. godine.  Tema susreta je:

"Bit Medugorja“

Nedjelja, 23. 02. 2003.
15,00 Registracija sudionika
17,00 Vecernji molitveni program u crkvi

Ponedjeljak, 24. 02. 2003.
8,30  Jutarnja molitva
9,00  Predavanje: „Stav Crkve prema Medugorju”, dr. fra Ljudevit Rupcic
9,45  Susret i razgovor s predavacem
10,15 Stanka
11,45 Humanitarne aktivnosti vezane za medugorska ukazanja, fra Ivan Landeka
11,30 Razgovor s predavacem o humanitarnim aktivnostima
15,00 Susret s franjevcima
17,00 Vecernji molitveni program u crkvi
20,00 Susret sudionika sa župnikom

Utorak, 25. 02. 2003.
8, 30 Jutarnja molitva
9, 00 Predavanje: “ Medugorje u životima ljudi”, fra Petar Ljubicic
9, 45 Susret i razgovor s predavacem
10,15 Stanka
11,45 Predavanje “Poslanje i odgovornost medugorskih prijatelja”, fra Svetozar Kraljevic
11,30 Susret i razgovor s predavacem
15,00 Odlazak na Brdo ukazanja
17,00 Vecernji molitveni program u crkvi
20,00 Druženje uz pjesmu, klapa „Hrvoje” iz Mostara

Cista srijeda, 26. 02. 2003.
Molitveni dan: fra Jozo Zovko i fra Ljubo Kurtovic
9,00  Molitva, predavanja, razgovori…
12,00 Zajednicki rucak (kruh i voda)
14,00 Odlazak na Križevac
17,00 Vecernji molitveni program u crkvi
21,00 - 22,00 Klanjanje

Cetvrtak, 27. 02. 2003.
8, 30 Jutarnja molitva
9, 00 Iskustva sudionika
11,00 Sv. misa -  fra Branko Radoš
...   Zajednicki rucak

Predavaci Na Ovogodišnjem Seminaru Su:

Dr. fra Ljudevit Rupcic - roden 1920. godine u Hardomilju, Ljubuški. 1939. stupio je u franjevacki red u Hercegovackoj provinciji, a 1946. je zareden za svecenika. Studij teologije završio je 1947. na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je 1958., a habilitirao 1971. na istom fakultetu. Od 1958. do 1988. predavao je novozavjetnu egzegezu na Franjevackoj teologiji u Sarajevu, a neko vrijeme i na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Pod jugokomunistickim režimom tamnovao je 1945. i 1947. god., te od 1952. do 1956. godine. Dulje vrijeme (1968-1981) bio je clan Teološke komisije pri Biskupskoj konferenciji bivše Jugoslavije. Preveo je Novi zavjet s izvornika na hrvatski jezik. Prijevod je doživio brojna izdanja. Objavio je mnogo knjiga, studija i clanaka na hrvatskom, njemackom, talijanskom, francuskom i engleskom jeziku, te je održao mnoštvo predavanja na brojnim kongresima i simpozijima po Europi i Americi.

Fra Petar Ljubicic – roden 1946. godine u Prisoju, Tomislavgrad. 1967. godine stupio je u franjevacki red u Hercegovackoj provinciji, a 1972. je zareden za svecenika. Teologiju je studirao u Sarajevu i Königsteinu. Kao župni kapelan djelovao je u Vitini, Seonici  i Tihaljini, a od 1985. do 1995. u Medugorju. Nakon odlaska iz Medugorja djeluje u hrvatskoj katolickoj misiji u Švicarskoj. Autor je više knjiga o medugorskim dogadanjima, a tijekom svoga boravka u Medugorju i nakon toga sudjelovao je na brojnim  molitvenim susretima diljem Europe  koje su organizirali medugorski hodocasnici. Trenutno djeluje u njemackoj župi Hosenfeld, biskupija Fulda  u Njemackoj.

Fra Svetozar Kraljevic – roden 1951.  u Kocerinu, Široki Brijeg. 1970. stupio u franjevacki red, a 1977. je zareden za svecenika. Teologiju studirao u SAD-u. Djelovao je u hrvatskoj  katolickoj misiji u New Yorku, a zatim u domovini u župama Humac, Konjic,  Bijelo Polje, Široki Brijeg.   Trenutno živi i radi u Medugorju gdje vodi ustanovu za odgoj i skrb za nezbrinutu djecu „Majcino selo”. Napisao  je više knjiga o medugorskim dogadanjima, te sudjelovao na brojnim  molitvenim susretima diljem Europe  i SAD-a koje su organizirali medugorski hodocasnici.

Deseti medunarodni susret  voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Medugorje, održat ce se  u Novoj dvorani u Medugorju  od 23. do 27. veljace 2003. godine. Broj mjesta je ogranicen prostorom, a svake je godine broj sudionika sve veci. Stoga vas molimo da što prije, a  najkasnije do konca studenoga  2002.  prijavite svoj dolazak na ovaj seminar. Prijave izvršiti na broj tel/faxa + 387 36 651 988 (za Mariju Dugandžic) ili putem e-maila: medjugorje-mir@medjugorje.hr ili pak u Uredu informacija svetišta osobno. Bit ce organizirano simultano prevodenje za sve jezicne skupine. Cijena seminara je 62 EUR po osobi.  U cijenu su ukljuceni svi troškovi organizacije i rada seminara (predavaci, prijevodi tekstova, simultani prijevod i zajednicki rucak zadnji dan). Prilikom placanja na pocetku seminara svaki ce  sudionik dobiti akreditaciju koja ce mu omoguciti sudjelovanje u radu seminara. Za smještaj u Medugorju treba se pobrinuti svatko osobno. Vjerujemo da vama to nije poteškoca buduci dugi niz godina dolazite u Medugorje i u njemu imate svoje poznanike i prijatelje.  Sa sobom treba ponijeti radio sa slušalicama radi simultanog prevodenja.

Unaprijed se radujemo vašim prijavama i zajednickom susretu!


SEMINARI U „DOMUS PACIS”

U kuci molitve «Domus pacis» tijekom lipnja održana su dva seminara posta i molitve i to za skupine iz  Poljske. Njih 90 tijekom tjedan dana proveli su u molitvi i postu želeci produbiti svoju vjeru i predanje Gospodinu.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na seminarima posta i molitve neka se obrate fra Ljubi Kurtovicu, Župni ured Medugorje, Gospin trg 1, 88266 Medugorje, Bosna i Hercegovina (fax: 00 387 36 651 444).


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 07/26/2002