173
26. travnja 2002

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

„Draga djeco! Radujte se sa mnom u ovom proljetnom vremenu kad se sva priroda budi i vaša srca žude za promjenom. Otvorite se djecice i molite. Ne zaboravite ja sam s vama i želim vas sve povesti mom Sinu da vas on nadari iskrenom ljubavlju prema Bogu i svemu onome što je od njega. Otvorite se molitvi i tražite od Boga obracenje vaših srca, a sve ostalo on vidi i provida. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu.” 25. travnja 2002.


MEÐUGORSKI EMAUS

Isus je uskrsnuo! Proslavili smo Uskrs, taj najveci kršcanski blagdan, svatko na svoj nacin. No, jesmo li susreli uskrslog Isusa? Jesmo li ga gledali u oci ili su sumnja i tama ovili naš vidik? Pitajmo se što imamo slicna s onom dvojicom ucenika koji na putu u Emaus nisu prepoznali Isusa premda je s njima hodio ukorak? Bi li i nama kao toj dvojici Isus rekao: «Bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili!» (Lk 24,25).

Kad razmišljam o tom dogadaju što se zbio na putu do Emausa duh me tjera da sebe stavim u kožu jednoga od ucenika. Oni su doživjeli da im je Ucitelj raspet, osramocen, bez suda i krivice osuden i ubijen. Ucenici su, zapravo, Ucitelja ostavili još prije njegove smrti na križu. Možemo reci da je Isus za sljedbenike bio istinski mrtvac. Oni nisu mogli vjerovati da Isus, ako je Bog, može umrijeti. Gledajuci iz njihove perspektive, oni su bili smeteni i gotovo iznevjereni u svojim nadanjima. Zato oni prigovaraju: «A mi se nadasmo da je on onaj koji ima otkupiti Izrael.» (Lk 24, 21).

Ucenici su imali svoje planove, a Isus svoj nacin ostvarenja plana koji je njima bio neshvatljiv. Ucenici su željeli demonstraciju Isusova božanstva u konkretnom životu svakoga od njih. Definitivno je da su Isusovi pratitelji stalno bili robovi svoga vremena koje nije gledalo na nebesko nego samo na zemaljsko. Stoga, gotovo da nije cudno što nisu prepoznali Uskrsloga. Ta oni ne mogu zemaljskim ocima vidjeti nebesko. Oni su ipak Isusa doživljavali i promatrali kao jednoga od svojih, koji se, eto, odlikovao posebnim djelima.

Ucenici su Isusa iznova prepoznali po njegovoj rijeci i lomljenju kruha. Tako je Isus morao svojom intervencijom svratiti pozornost na sebe i ponovno se predstaviti. To Isus i danas cini svakome od nas. Svakodnevno se predstavlja i daruje u Svetoj misi, u svojoj rijeci, u braci i sestrama, u šumu mora i tišini prirode.

U Medugorju se naš Bog predstavlja na poseban nacin. On nas po Majci Mariji poziva na put u Emaus - na put do Boga. Marija nas upucuje na svoga Sina i poziva nas na nasljedovanje, na putovanje, na medugorski Emaus. U tom Emausu koji se odvija na putu do Križevca ili Brda ukazanja mnogi poput Isusovih ucenika hode i umorni i razocarani, ali nakon susreta s Kristom i oni izgovaraju rijeci: «Ostani s nama jer zamalo ce vecer i dan je na izmaku.» (Lk 24, 29).

Tako je to kad susretneš Isusa na svome životnome putu. Nakon toga susreta više ništa nije isto, covjek pokrenut iznutra mora mijenjati život. Zato i medugorski hodocasnicki pothvati jesu put po Mariji do Isusa. U tom smislu uputiti se u medugorski Emaus znaci stati na onu istu stazu života na kojoj bijahu ona dvojica Isusovih ucenika o kojima promišljasmo u ovim retcima.

Fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom ožujka u župi Medugorje podijeljeno je 80 000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 1115 svecenika iz domovine i inozemstva.

Tijekom ožujka u Medugorju su boravile hodocasnicke skupine iz: SAD-a, Engleske, Poljske, Portorica, Italije, Slovacke, Madarske, Libanona, Kanade, Njemacke, Austrije, Belgije, Malte, Švicarske, Ceške, Vijetnama, Nizozemske, Irske, Argentine, Latvije, Meksika, Koreje, Japana, Francuske, Rumunjske, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


DOJMOVI VIJETNAMSKOG BISKUPA

Kao što smo vec pisali u prošlom broju Bulletina, od 16. do 18. ožujka u privatnom posjetu Medugorju boravio je vijetnamski biskup msgr. Nguyen Quang Tuyen, biskup Bac Ninh-a.

O svojim je dojmovima kazao: „...Željeli smo doci na ovo mjesto gdje Gospa poziva na obracenje i posebno na molitvu krunice. Kad se vratimo u Vijetnam govorit cemo o Gospinom pozivu na obracenje, posebno o pozivu na štovanje Presvetog sakramenta i o molitvi za mir. Molimo vas molite za katolike u Vijetnamu da bi mogli rasti u vjeri, molitvi i miru.»


KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA MEDIJSKIH DJELATNIKA

Informativni centar «Mir» Medugorje i Radiopostaja «Mir» Medugorje organizirali su 23. ožujka korizmenu duhovnu obnovu za medijske djelatnike. Na obnovi je sudjelovalo cetrdesetak djelatnika pisanih i elektronskih medija iz Bosne i Hercegovine.

U ime domacina nazocne je pozdravio fra Mario Knezovic, ravnatelj Informativnog centra “Mir” Medugorje. Predavanje na temu «Eticko-kršcanski izazovi globalizacije» održao je dr. fra Luka Tomaševic, profesor na Teolškom fakultetu u Splitu. Nakon predavanja i razgovora, sudionici seminara sudjelovali su na vecernjem molitvenom programu u crkvi. Nakon krunice i sv. mise uslijedio je domjenak i prigoda za bolje upoznavanje i razmjenu iskustva.

Svrha ovakvih susreta, za koje se nadamo da ce se održavati svake godine, je uputiti i ohrabriti medijske djelatnike u nastojanjima da putem medija u kojemu djeluju šire istinu i dobro.


BLAGOSLOV ZVONA ZA KAPELICU U AUSTRIJI

Tijekom sv. mise za njemacke hodocasnike 27. ožujka o. Christian Oppitz iz Austrije blagoslovio je zvono s likom Kraljice Mira namijenjeno jednoj kapelici u Austriji. Zvono je dar jednog medugorskog hodocasnika. U propovijedi je o. Christian podsjetio: „... da nas Gospa neprestano zove na molitvu. Kada ovo zvono bude zvonilo, pozivat ce nas tri puta dnevno na molitvu Andeo Gospodnji...”


USKRS U MEÐUGORJU

Tijekom Velikog tjedna i za sam Uskrs u Medugorje su neprestano pristizale nove skupine hodocasnika koji su se ovdje željeli pripraviti i ujedno proslaviti najveci kršcanski blagdan. Blagdan Uskrsa u Medugorju je proslavilo nekoliko tisuca hodocasnika sa svih strana svijeta, a medu njima su najbrojniji bili hodocasnici iz Austrije. Izuzetno brojni tijekom svih tih dana bili su hodocasnici iz svih krajeva Hrvatske, kao i iz naših okolnih župa koji su došli u Medugorje na uskrsnu ispovijed. O tomu koliko je hodocasnika posjetilo Medugorje uskrsnih dana govori i podatak da je svake veceri tijekom vecernjeg molitvenog programa u trajanju od tri sata ispovijedalo 20-ak svecenika.

Sveto trodnevlje u Medugorju se odvijalo u sabranosti i molitvi okupljenih hodocasnika. Zbog velikog broja inozemnih hodocasnika misa vecere Gospodnje Velikog cetvrtka, obredi Velikog petka, kao i Put križa na Križevcu, te obredi Uskrsnog bdijenja Velike subote održali su se na 14 jezika.

Na sam blagdan Uskrsa krštenjem su u Crkvu primljena dva djecaka i dvije djevojcice, braca i sestre koji vec više od tri godine žive u Majcinom selu. Njihov ulazak u Crkvu svojom su glazbom uvelicali clanovi skupine The Kelly Family te njihovi prijatelji.

U Medugorju je za Uskrs boravila i skupina hodocasnika iz Vijetnama. Svecanom procesijom i pjevanjem na vijetnamskom jeziku tijekom vecernjeg molitvenog programa na Uskrsni ponedjeljak, skupina od 34 Vijetnamska hodocasnika, zajedno s tri svecenika, posvetili su svoju domovinu Vijetnam Kraljici Mira u Medugorju.


MOLITVENI PROSTOR OKO KIPA „USKRSNUCE”

Završen je prvi dio uredenja molitvenog prostora oko kipa Uskrsnuce. Kip Uskrsloga djelo je i dar slovenskog akademskog kipara Andreja Ajdica koji je iza medugorske crkve postavljen 1998. godine. Minijatura iste skulpture darovana je i Sv. Ocu papi Ivanu Pavlu II. prigodom njegovoga posjeta Sloveniji. Tijekom posljednjih godina razvijala se i ostvarivala zamisao o uredenju molitvenog prostora oko kipa Uskrsnuce. Ove godine za Uskrs projekt je velikom dijelom, na zadovoljstvo svih onih koji traže mjesto za molitvu u tišini i sabranosti, i ostvaren.

Drugi dio projekta obuhvaca uredenje Križnog puta na istom mjestu što je posebno znacajno za one hodocasnike koji nisu u mogucnosti obavljati Put križa na Križevcu. Koristimo prigodu zahvaliti se svima koji su sudjelovali u ostvarenju projekta.


BLAGOSLOV FILIJALNE CRKVE MILOSRDNOG ISUSA

7. travnja blagoslovljena je nova filijalna crkva Milosrdnog Isusa u selu Šurmanci. Šurmanci su jedno od 5 sela koja cine medugorsku župu, a nalazi se s istocnu stranu Brda ukazanja. Radovi zapoceti još 1998. godine sada su dovršeni, a crkvu je blagoslovio biskupov izaslanik don Luka Pavlovic, generalni vikar naše biskupije. Na svecanom misnom slavlju uz koncelebraciju 8 svecenika sudjelovao je veliki broj domacih vjernika kao i skupina talijanskih hodocasnika koja je pomogla izgradnju ove crkve i prije više godina darovala sliku Milosrdnog Isusa. Slika se tijekom proteklih godina nalazila u kapelici mjesnog groblja, a sada je dobila i svoje konacno mjesto u novoj crkvi.


SEMINARI U „DOMUS PACIS”

Tijekom ožujka održana su cetiri seminara posta i molitve i to za skupine iz Poljske, Austrije, Njemacke i Hrvatske, kao i vikendi duhovne obnove za franjevacku mladež iz Hercegovine. Hercegovacke Školske sestre franjevke nastavljaju jednom mjesecno okupljati djevojke na seminarima s temom «Traži mir i idi za njim».

Svi zainteresirani za sudjelovanje na seminarima neka se obrate fra Ljubi Kurtovicu, Župni ured Medugorje, Gospin trg 1, 88266 Medugorje, Bosna i Hercegovina (fax: 00 387 36 651 444).


VODICI U SVETIŠTU

Tijekom 9. medunarodnog susreta za voditelje hodocasnickih i molitvenih skupina koji je održan u veljaci u Medugorju zamoljeni smo u Bulletinu objaviti informaciju o djelatnosti mjesnih vodica u našoj župi.

Od 1991. godine u župi Medugorje djeluje Društvo vodica za hodocasnike. Svi clanovi su putem odgovarajuceg seminara i provjerom znanja, pripremljeni za rad s hodocasnicima. Svi oni koji s uspjehom završe ovaj seminar stjecu mogucnost uclanjivanja u Društvo vodica, a samim time i mogucnost rada s hodocasnickim skupinama.

Vodici svoju djelatnost obavljaju u suradnji s Uredom informacija koji organizira program za hodocasnike. U istom Uredu mogu se dobiti sve potrebne informacije vezane za mjesne vodice i to za slijedece jezike: hrvatski, engleski, njemacki, francuski, talijanski, španjolski, poljski, ceški i slovacki jezik. Cjelodnevni rad s hodocasnicima stoji 50 $; prijevod u trajanju od ½ sata 20$, te prijevod u trajanju od 1 sata 40$ (bez obzira na broj skupina). Sve potrebne informacije kao i posredovanje u traženju vodica za vašu skupinu možete dobiti u Uredu informacija na broj tel/fax 00387 36 651 988.

Koristimo prigodu zamoliti sve one koji dovode skupine u Medugorje da uzmu mjesnog vodica koji im umnogome može pomoci tijekom njihova boravka u Medugorju i, što je najvažnije, to su osobe koje su pripremljene i izobražene za pružanje vjerodostojnih informacija, te svoj posao obavljaju u bliskoj suradnji s Uredom informacija koji djeluje pri svetištu.


POZIV GLAZBENICIMA ZA MOLITVENI SUSRET MLADIH

Kao što smo vec pisali, 13. medunarodni susret mladih održat ce se i ove godine od 31. srpnja do 6. kolovoza. Uobicajeno je da se susret mladih obogati i glazbom. Stoga pozivamo sve mlade glazbenike koji žele sudjelovati i svojim umijecem obogatiti susret mladih da svoje prijave izvrše ODBORU ZA ORGANIZACIJU 13. SUSRETA MLADIH na broj faxa + 387 36 651 988 ili putem e-maila na adresu informacije@medjugorje.hr

Potrebno je naznaciti: ime i prezime, dob, adresu (fax, e-mail), glazbalo na kojemu svira i glazbeni staž. Nakon odabira Odbor ce vam se osobno javiti.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 04/26/2002