172
26. ožujka 2002.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

„Draga djeco! Danas vas pozivam da se sjedinite s Isusom u molitvi. Otvorite mu svoje srce i darujte mu sve što je u njemu: radosti, tuge i bolesti. Nek vam ovo bude vrijeme milosti. Molite, djecice, i neka svaki trenutak bude Isusov. S vama sam i zagovaram za vas. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu.” 25. ožujka 2002.


HVALA, ISUSE POBJEDNICE

Dragi prijatelji, Gospini štovatelji! Pitam se može li itko ostati nijem pred cinjenicom Isusova uskrsnuca? Zar može netko obuzdati svoje osjecaje da ne klice Spasitelju: Hvala ti, pobjednice! Bravo, Isuse! Ti si naš spas! U tebi je izvor životni, tvojom svjetlošcu mi svjetlost vidimo!?

Kako li je na dan Uskrsa bilo Kristovim krvnicima? Što li su osjecali vidjevši što se dogodilo? Jesu li mogli od srama i straha hodati zemljom?

Grdno su se prevarili Isusovi protivnici. Htjeli su ga ubiti, a on zapravo posta vjecno živim. Htjeli su ga ukloniti sa scene, a zapravo On svoju predstavu igra po cijelome svijetu. Htjeli su ismijati i izrugati židovskoga kralja, a zapravo su u svoje oci povratili suze, a Isus posta kraljem Kraljevstva kojem nema kraja.

Mislili su protivnici prikovati Isusove ruke da više ne može nikome pomoci. No, prevarili su se. Isus je uskrsnuo i oda tada njegove ruke stižu do brojnih bolesnika, grješnika kojima je dijelio oproštenje, njegovim rukama se dijeli krv i tijelo spasa. Njegove ruke od tada su ispružene za siromaha, patnika i nevoljnika. Protivnici su htjeli prikovati Isusove noge da više ne hoda ovom zemljom. Opet su se prevarili. Isus je od tada postao putnik do najudaljenijih krajeva, kuca na sva vrata i obilazi obitelji, narode... Pun ga je svijet. On je u svim crkvama, savjestima, ljudskim srcima. On hoda po svojim službenicima svijetom u svetoj pricesti i sakramentima.

Nadalje, protivnici su htjeli probosti Isusovo srce misleci da je tu kraj njegovih otkucaja. Opet se varaju. Isusovo srce od taka kuca u milijunima ljudi, u bezbrojnim krštenicima. Od tada svaki grješnik može nasloniti svoju glavu na Isusovo srce i cuti njegove otkucaje ljubavi i prihvacanja. Protivnici Isusovi htjeli su ušutkati Isusova žedna usta napojivši ga gorcinom žuci. Opet nisu uspjeli. Danas covjecanstvu iz tih usta tece spasonosni slap govora mira, života, praštanja, ljubavi, spasenja.

Na slušanje tog govora poziva nas i Gospa u Medugorju.

Najzad, krvnici Spasitelja stavljaju u grob misleci da je s tim završena povijest jedne osobe. No, tu se zapravo rodila povijest novoga covjeka i obnovljenoga svijeta po njemu. U grobu je ostala smrt i neprijateljska mržnja, a Isus je ustao na život. Kamen je odvaljen i grobna vrata postadoše vrata života. Kakva li paradoksa. Do tada neshvatljivio postaje stvarnost. Zato ugledni franjevac fra Rufin Šilic klice: «Kristov grob pretvorio se u majcinsku utrobu iz koje se radaju djeca Božja. Za Kristove vjernike grob nije više svršetak nego pocetak života. Križ više nije stablo smrti, nego stablo života».

Fra Mario Knezovic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca veljace u župi Medugorje podijeljeno je 40 000 svetih pricesti, a na sv. misama koncelebrirao je 601 svecenik iz domovine i inozemstva.

Tijekom veljace u Medugorju su hodocastile skupine iz: Koreje, SAD-a, Austrije, Njemacke, Francuske, Madarske, Australije, Italije, Engleske, Poljske, Argentine, Slovenije, Brazila, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


GODIŠNJE UKAZANJE MIRJANI DRAGICEVIC-SOLDO

Vidjelica Mirjana DragiCeviC-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da ce joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina.

Više tisuca hodocasnika okupilo se na molitvi krunice u zajednici „Cenacolo”. Ukazanje je zapocelo u 9.27 h i trajalo do 9.34 h. Gospa je dala slijedecu poruku:

„Draga djeco! Kao majka vas molim, otvorite svoje srce, pružite ga meni i nicega se ne bojte. Ja cu biti s vama i naucit cu vas kako da stavite Isusa na prvo mjesto. Naucit cu vas da ga ljubite i da mu u potpunosti pripadate. Shvatite, draga djeco, da bez moga Sina nema spasenja. Trebate spoznati da je On vaš pocetak i vaš kraj. Samo s tom spoznajom možete biti sretni i zaslužiti život vjecni. Ja, kao vaša majka to želim za vas. Hvala što ste se odazvali mome pozivu.”


ODRŽAN DEVETI MEÐUNARODNI SUSRET ZA VODICE

U Medugorju je od 17. do 21. veljace održan Deveti medunarodni susret za vodice i voditelje centara mira, molitvenih, hodocasnickih i dobrotvornih skupina. Susretu je nazocilo 170 voditelja i svecenika koji vode medugorske organizacije diljem svijeta. Predavaci na seminaru su bili dr. fra Ivan Dugandžic, fra Ivan Landeka, fra Jozo Zovko i fra Ljubo Kurtovic. U ime organizatora nazocne je pozdravio fra Branko Radoš, medugorski župnik, a susretom je koordinirao fra Mario Knezovic, ravnatelj Informativnoga centra «Mir» Medugorje. Na petodnevnom seminaru je održan i dan posta i molitve. Na završetku susreta sudionici su usvojili i zajednicku izjavu koju donosimo u cijelosti.


I Z J A V A


U okrilju Kraljice Mira u Medugorju, a na pocetku milosnog korizmenog vremena molitve, posta, pokore i obracenja, održan je deveti medunarodni susret za vodice i voditelje centara mira, molitvenih, hodocasnickih i dobrotvornih skupina. Na susretu, s temom: «Molite, molite, molite...», sabralo se 170 sudionika iz petnaestak zemalja diljem svijeta.

Svjesni da smo kao kršcani pozvani potpuno nasljedovati Krista (Lk 5, 1-11) shvacamo odgovornost za zadatke u suvremenom i ponekad bezbožnom svijetu koje nam daje naš Spasitelj.

Svijet i svaki pojedinac kroz molitvu se može otvarati milosti Božjoj i tako uspostavljati dijalog s Tvorcem svijeta (Mt 6, 7-15). Upravo u Medugorju je molitveni pokret svojevrsna obnova Crkve i odgovor na Božju nesebicnost.

Gospa uporno poziva na molitvu srcem za ovaj nemirni svijet (Poruka 25. 9. 2001.) koji se urušava u mržnji i sebicnosti. Stoga, mi, sudionici ovog seminara, pozivamo na predanje u molitvi jer je to staza koja svijet i svakoga pojedinca može dovesti do Krista, koji je mir naš.

Ohrabreni Gospinom nazocnošcu u ovom svetištu i njezinom majcinskom strpljivošcu i ljubavlju prema nama, pozivamo svako ljudsko srce da prepozna Gospin glas koji nas poziva na molitvu i obracenje.

U korizmenom vremenu posebno poticemo na nesebicnost, odricanje i post kao oblik susreta Krista u gladnima, žednima, utamnicenima...(Mt 25, 31-46)

S ovog susreta održanog u duhu molitve, i iz mjesta koji je postalo znak susreta i molitve cijeloga svijeta, pozivamo na molitvu za jedinstvo Crkve, mir u svijetu i obracenje grješnika.

Isto tako, poslušni Gospinoj poruci, težimo njezin glas uprisutniti u svakom srcu i kušajmo njezinu školu molitve prenijeti u naše župne zajednice i obitelji. Premda okupljeni s raznih krajeva svijeta, molitva nas je povezala u jednu obitelj.

Neka ti plodonosni znakovi budu odgovor današnjem razjedinjenom covjecanstvu.


Medugorje, 21. veljace 2 002.


Sudionici


ODRŽAN SEMINAR ZA BRACNE PAROVE

Od 28. veljace do 3. ožujka održan je drugi medunarodni seminar za bracne parove na temu: «Probudite ljubav u vašim obiteljima». Na susretu se okupilo cetrdesetak parova iz devet zemalja engleskog, francuskog, poljskog, slovenskog, hrvatskog, korejskog, španjolskog i talijanskog jezicnog podrucja.

Dobrodošlicu sudionicima izrazio je župnik fra Branko Radoš, seminar je vodio fra Ljubo Kurtovic, a predavaci su bili fra Jozo Zovko, fra Mate Dragicevic, fra Milan Loncar i fra Branimir Musa koji su govorili o molitvi, vjeri, dijalogu i vjernosti. Svjedocanstvo o Gospinim porukama za obitelji dala je vidjelica Mirjana Dragicevic-Soldo. Bracni parovi su sudjelovali na vecernjem molitvenom programu u crkvi, zajednicki pohodili Brdo ukazanja i Križevac. Održala su se i dva posebna susreta s voditeljem seminara u kojima su supružnici mogli izraziti svoje poteškoce, radosti, želje i potrebe, kao i primljene milosti. Posljednjeg dana seminara, za vrijeme klanjanja pred Presvetim, obnovili su svoja bracna obecanja i povjerili svoje zajedništvo Isusu.


HODOCAŠCE ZA OSOBE OŠTECENA SLUHA IZ SAD-A

Pocetkom ožujka u organizaciji centra «Medjugorje Web» na hodocašcu u Medugorju okupila se skupina osoba oštecenog sluha iz SAD-a. U njihovoj pratnji bio je i svecenik koji poznaje jezik znakova, kao i dvije prevoditeljice. Buduci da je malo onih koji poznaju jezik znakova, osobe oštecena sluha teško nalaze svecenika kod kojeg bi se mogle ispovjedati. Na ovom hodocašcu svi su imali prigodu doživjeti milost koju Bog daje u sakramentu pomirenja koje hodocasnici posbeno snažno doživljavaju ovdje u Medugorju.


MLADI FRANJEVCI IZ SPLITA U MEÐUGORJU

Dvadesetak mladih franjevaca splitske provincije Presvetog Otkupitelja sa svojim meštrima 9. ožujka došlo je na hodocašce u Medugorje. Susreli su se s medugorskim župnikom fra Brankom Radošem koji im je izložio lokalno i medunarodno znacenje ovog hodocasnickog mjesta kao i duhovnost koja svake godine ovamo privlaci stotine tisuca ljudi. Nakon sv. mise splitski franjevci nastavili su svoj put prema franjevackom samostanu u Slanom, na duhovnu obnovu.


SEMINARI U „DOMUS PACIS”

Tijekom sijecnja i veljace održana su cetiri seminara posta i molitve za skupine iz Italije, Poljske i Francuske, kao i vikendi duhovne obnove za franjevacku mladež iz Hercegovine, te za mlade iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Hercegovacke Školske sestre Franjevke nastavljaju jednom mjesecno okupljati djevojke na seminarima s temom «Traži mir i idi za njim».

Svi zainteresirani za sudjelovanje na seminarima neka se obarte fra Ljubi Kurtovicu, Župni ured Medugorje, Gospin trg 1, 88266 Medugorje, Bosna i Hercegovina, (fax: 00 387 36 651 444).


POSJET VIJETNAMSKOG BISKUPA

Polovicom ožujka u privatnom posjetu Medugorju boravio je msgr. Nguyen Quang Tuyen biskup biskupije Bac Ninh zajedno s još trojicom svecenika. Vijetnamski biskup u Medugorju se zadržao cetiri dana, a o njegovim dojmovima izvjestit cemo u slijedecem broju Bulletina.


SEDMI MEÐUNARODNI SUSRET SVECENIKA

Sedmi medunarodni susret svecenika na temu: «SVECENIK U SLUŽBI ISCJELJENJA I OSLOBAÐANJA» održat ce se u Medugorju od 1. do 6. srpnja ove godine. Predavaci su: don Gabriele Amorth, dr. Philippe Madre, fra Dominic Hession i fra Jozo Zovko. Koordinator seminara je fra Ljubo Kurtovic. Detaljni program i predstavljanje predavaca možete pronaci na našoj web stranici: www.medjugorje.hr u rubrici Medunarodni susreti - Sedmi medunarodni susret svecenika - Program.

Mnogi svecenici nemaju pristupa Internetu i možda nisu upoznati s postojanjem ovakvog medunarodnog susreta u Medugorju. Zato ljubazno molimo sve organizatore hodocašca, molitvene skupine i centre mira da ovu informaciju objave u svim sredstvima priopcavanja koja im stoje na raspolaganju da bi što više svecenika moglo sudjelovati. Molimo vas, u onoj mjeri u kojoj vam je to moguce, da materijalno pomognete svecenicima koji žele doci, a nemaju potrebna sredstva za putovanje. Unaprijed vam se na tomu zahvaljujemo zazivajuci na vaš rad Božji blagoslov i blagoslov Kraljice Mira.

Svoje prijave možete izvršiti putem e-maila: lidija.paris@medjugorje.hr, putem faksa na broj +387-36-651-444, u Uredu Informacija osobno, putem telefona/faksa +387-36-651-988 ili putem e-maila: informacije@medjugorje.hr.

Umjesto priloga za troškove seminara, svecenike molimo da preuzmu pet misnih intencija. Svi svecenici bit ce besplatno ugošceni u obiteljima naše župe.

Sa sobom je potrebno ponijeti: albu i štolu, Bibliju, mali radio sa FM frekvencijom i slušalice (za simultani prijevod).


ANKETA: «DUHOVNI POKRET KRALJICE MIRA U SVIJETU»

Potaknuti temom Devetog medunarodnog susreta za vodice i voditelje centara mira, molitvenih, hodocasnickih i dobrotvornih skupina: «Molite, molite, molite…» u veljaci 2002. organizirali smo anketu «Duhovni pokret Kraljice Mira u svijetu».

Pokret proizašao iz Gospinih ukazanja u Medugorju ukljucuje hodocašca u Medugorje, osnivanje centara mira i molitvenih skupina širom svijeta te pastoralnu, izdavacku, humanitarnu i druge djelatnosti …

Pripremili smo upitnik kojeg objavljujemo na raznim jezicima na našoj web-stranici www.medjugorje.hr , koji ce nam omoguciti da bolje sagledamo svjetsku dimenziju ovog molitvenog pokreta u službi opce Crkve. Rezultati ankete ce nam omoguciti bolje medusobno poznavanje i bolju komunikaciju s raznim skupinama diljem svijeta, kao i zajednicki rast u molitvi i u služenju.

Zamoljavamo sve vodice i voditelje centara mira, molitvenih, hodocasnickih i dobrotvornih skupina: ispunite ovaj upitnik i pošaljite nam ga u Svetište Kraljice Mira u Medugorje e-mailom na adresu lidija.paris@medjugorje.hr ili faksom na broj +387 36 651 444.


LJETNI RASPORED LITURGIJE

Ljetni raspored molitvenog programa u župi Medugorje ove godine zapocinje 1. svibnja. Molitva krunice u župnoj crkvi zapocinje u 18 sati, sv. misa u 19, nakon koje slijede blagoslovne molitve i treci dio krunice. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu je srijedom i subotom u 22 sata, te cetvrtkom nakon vecernje sv. mise. Cašcenje križa Gospodinova je petkom nakon vecernje sv. mise. Molitva krunice na Brdu ukazanja je nedjeljom u 16 sati, a petkom Put križa na Križevcu u isto vrijeme.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 03/26/2002