166
26. rujna 2001.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! I danas vas pozivam na molitvu, napose danas kad sotona želi rat i mržnju. Ja vas iznova pozivam, djecice, molite i postite da vam Bog dadne mir. Svjedocite mir svakom srcu i budite nositelji mira u ovom nemirnom svijetu. Ja sam s vama i zagovaram pred Bogom za svakog od vas. A vi ne bojte se, jer tko moli ne boji se zla i nema mržnje u srcu. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu." 25. rujna 2001


BLAGOSLOV

Blagoslov je jedan od najstarijih poznatih pojmova koje susrecemo u povijesti i praksi religijskog života. Bog blagoslivlja Adama i Evu, blagoslivlja sedmi dan (Post 1,28;2,3). Noa prima blagoslov (Post 9,1); blagoslovom koji Abraham prima od Boga zapocinje ustvari povijest spasenja (Post 12,2)

Aronov blagoslov (Br 6,22) koji ce se kasnije proširiti po sv. Franji, jedan je od najstarijih biblijskih tekstova dosada otkrivenih. Psalmi su puni blagoslova i blagoslivljanja Božjih djela. Isus blagoslivlja (djecu, kruh i vino, apostole), izrice blagoslov Ocu i prenosi to na apostole.

U životu Crkve blagoslov ima važno znacenje, ponajprije za osobe, a onda i za predmete. Blagoslov osoba uvijek je i molitva da se u životu jedne osobe ostvari spasenjski cin koji se vec dogodio u Isusu Kristu. Isus Krist i poznavanje Krista najveci je Božji blagoslov.

U Gospinim porukama blagoslov se spominje na više od 70 mjesta i gotovo redovito se odnosi na osobe.

Od davnine Crkva poznaje i blagoslov predmeta. S blagoslovom predmeta pak treba postupati opreznije i jasno tumaciti znacenje toga blagoslova i znacenje predmeta nad kojima se blagoslov izrice. Prema liturgijsko-pastoralnim uputama Crkve blagoslov nad predmetima odnosi se najprije na osobe koje ce se služiti tim predmetima da bi nalazile Boga. Blagoslovljeni predmeti poticu na nasljedovanje Isusa Krista i vršenje Evandelja. Ovo je važno znati, te u tom duhu blagoslivljati predmete i njima se služiti.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca kolovoza u župi Medugorje podijeljeno je 180 000 svetih pricesti, dok je na sv. misama koncelebriralo 4 490 svecenika iz domovine i inozemstva.

Od hodocasnickih skupina bilježimo posjet skupina iz: Poljske, Italije, SAD-a, Slovacke, Madarske, Novog Zelanda, Ceške, Brazila, Francuske, Belgije, Libanona, Irske, Engleske, Kanade, Austrije, Njemacke, Rumunjske, Španjolske, Koreje, Nizozemske, Slovenije, Argentine, Južnoafricke Republike, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


BLAGDAN VELIKE GOSPE

Za blagdan Velike Gospe Medugorje je pohodilo više tisuca domacih i inozemnih vjernika, te su tijekom prijepodneva su slavljene sv. mise na desetak svjetskih jezika, dok je svecanu vecernju sv. misu uz koncelebraciju 65 svecenika predvodio je dr. fra Ivan Dugandžic, profesor egzegeze Novoga zavjeta i biblijske teologije na Katolickom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.


BICIKLOM IZ FRANCUSKE DO MEoUGORJA

Na uocnicu blagdana Velike Gospe, nakon 1600 kilometara i petnaest dana vožnje, u Medugorje je iz francuskog grada Grenoble-a biciklom stigla Florence Stefani.

Nakon dvodnevnog odmora i hodocašca na medugorska brda Florence Stefani je nastavila svoje hodocašce biciklom prema Svetoj Zemlji.


SEMINARI U DOMUS PACIS

Tijekom proteklog razdoblja u kuci molitve “Domus pacis” održana su tri seminara posta i molitve, i to jedan za hrvatske i dva za poljske hodocasnike. Seminare je vodio fra Ljubo Kurtovic.

Organizatori koji žele rezervirati termin za seminare posta i molitve u “Domus pacis” mogu se javiti u Ured informacija svetišta na broj 00387 36 651 988, ili osobno fra Ljubi Kurtovicu.

I ove školske godine casne sestre Hercegovacke provincije organiziraju niz seminara za djevojke. Prvi je vec održan od 31. kolovoza do 2. rujna ta temu ”Traži mir i za njim idi” (Ps 34,15). Ovi seminari su se pokazali izuzetno važnima za duhovnu formaciju mladih djevojaka. Tijekom ove školske godine održat ce se šest takvih seminara za razlicite uzraste, a sve zainteresirane djevojke mogu se obratiti sestrama franjevkama na telefonski broj 00387 36 327 703.


MSGR. ANTOUN HAMID MOURANI, MARONITSKI NADBISKUP DAMASKA U MIRU, U POSJETU MEÐUGORJU

U privatnom posjetu Medugorju od 6. do13. kolovoza 2001. boravio bio je msgr. Antoun Hamid Mourani, maronitski nadbiskup u miru iz Damaska - Sirija. On je na hodocašce došao s cetvoricom svecenika i skupinom hodocasnika iz Libanona.


MSGR. JEAN-CLAUDE REMBANGA, BISKUP BAMBARIA -CENTRALNOAFRICKA REPUBLIKA U PRIVATNOM POSJETU MEÐUGORJU

U Medugorju je polovicom kolovoza u privatnom posjetu boravio msgr. Jean-Claude Rembanga, biskup Bambaria iz Centralnoafricke Republike. Pridružio se skupini francuskih hodocasnika koji su došli iz Pariza.

Njegova biskupija broji oko 100 000 katolika raspršenih na 173.000 m2, a poslužuje ih samo 20 svecenika. Tijekom boravka u Medugorju msgr. Rembanga je kazao da je došao u Medugorje “...moliti Gospu da pomogne mojoj biskupiji, prema Božoj volji...”.


DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE FRANJEVCE IZ ŠEST HRVATSKIH FRANJEVACKIH PROVINCIJA

Od 16. do 20. kolovoza u Medugorju se na duhovnim vježbama, u kuci molitve “Domus pacis”, okupila skupina od 28 mladih franjevaca (OFM, trecoredaca, kapucina i konventualaca) iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovaj boravak u Medugorju dio je trotjednih duhovnih vježbi koje obavljaju kao pripremu za vjecne zavjete, a koje svake godine naizmjenicno organiziraju hrvatske franjevacke provincije. S njima su bili i njihovi odgojitelji, a u Medugorju je za njih duhovnu obnovu vodio fra Ljubo Kurtovic.

Tijekom boravka u Medugorju hodocastili su na Brdo ukazanja i Križevac, susreli vidioce, posjetili Vrt sv. Franje i upoznali se s radom zajednica “Cenacolo” i “Oaza mira”, te sudjelovali u vecernjem molitvenom programu u župnoj crkvi.


PODMLADAK NOGOMETNOG KLUBA “NAPOLI” U MEÐUGORJU

Mladi clanovi nogometnog kluba “Napoli” iz Napulja u Italiji sa svojim su trenerom pocetkom rujna pohodili Gospino svetište u Medugorju.

Mladi športaši pohodili su Brdo ukazanja i susreli Jakova Colu, jednog od šestero medugorskih vidjelaca, koji im je govorio o Gospinim porukama..


OPAT BENEDIKTINSKOG SAMOSTANA O. NICOLAS DE WOLF POSJETIO MEÐUGORJE

Pocetkom rujna Medugorje je posjetio i o. Nicolas Wolf, benediktinac iz Nizozemske i dugogodišnji duhovnik hodocasnickih skupina koje dolaze u Medugorje. U svojoj je domovini dugi niz godina pratio molitvene susrete medugorskih hodocasnika koji su širili Gospine poruke mira. Na pitanje: zašto dolazi u Medugorje, jednostavno je odgovorio: “Zbog Kraljice Mira. Vjerujem u ukazanja”, dodavši da Ona i njegovoj zemlji donosi mir buduci da je Kraljica Mira.


PJEŠICE DO MEÐUGORJA

Koncem kolovoza nakon dva tjedna pješacenja iz Zagreba u Medugorje stigao je Željko Milic, umirovljeni hrvatski branitelj. “Želio sam zahvaliti Bogu i Gospi na svim darovima i milostima koje sam od njih primio u svom životu.”

Da bi ispunio svoj zavjet i izrazio zahvalnost Gospi, Jozo Šarac iz Duvna (BiH) ovog je ljeta pješice hodocastio u tri najveca marijanska svetišta u Europi: Medugorje, Lourdes i Fatimu. Od 24. lipnja do 15. kolovoza 2001. u molitvi je propješacio više od 3300 kilometara.


MSGR. MARIO CECCHINI, BISKUP FANO-A, ITALIJA

Za blagdan Velike Gospe u privatnom posjetu Medugorju boravio je msgr. Mario Cecchini, biskup Fano-a iz Italije, izvanredni profesor na Papinskom Lateranskom sveucilištu u Rimu. Na blagdan Velike Gospe predvodio je sv. misu na talijanskom jeziku.

Tijekom svoga boravka u Medugorju msgr. Cecchini dugo je vremena proveo ispovijedajuci talijanske hodocasnike, a iz Medugorja je otišao s pozitivnim dojmovima.


DUHOVNI KONCERT

U srijedu 5. rujna skupina umjetnika “Künstler für Christus» iz Njemacke pod ravnanjem Inge Brück predstavila se hodocasnicima duhovnim glazbenim programom u znak zahvalnosti Kraljici Mira. U jednosatnom programu izveli su djela Bacha, Corellija, Saint-Saënsa i Brahmsa.


NA BRDU UKAZANJA POSTAVLJEN MRAMORNI KIP KRALJICE MIRA

Na blagdan Male Gospe, 8. rujna, nakon molitve krunice sa župljanima i hodocasnicima, na Brdu ukazanja blagoslovljen je kip Kraljice Mira. Bijeli mramorni kip visine 1,60 m rad je akademskog kipara Dina Felici-a iz talijanskog grada Avenza - Carrara koji je 1987. godine izradio i Gospin kip koji se nalazi na trgu ispred crkve.

Gospin kip postavljen na Brdu ukazanja dar je južnokorejskih hodocasnika koji su time htjeli izraziti zahvalnost za sve milosti primljene Gospinim zagovorom.

Sve pripremne radove oko postavljanja kipa Kraljice Mira na Brdu ukazanja izvršili su mještani Bijakovica.


PROSLAVLJEN BLAGDAN UZVIŠENJA SV. KRIŽA

Na blagdan Uzvišenja svetog Križa 9. rujna, koji se u Medugorju slavi u prvu nedjelju nakon Male Gospe, u svetištu Kraljice Mira okupile su se tisuce domacih i inozemnih hodocasnika.

Kao vidljivi znak vjecne svjetlosti koja blista s križa, ove je godine tjedan dana prije blagdana križ na Križevcu bio osvijetljen, podsjecajuci na svoje znacenje i pripremajuci župljane i hodocasnike na blagdan.

Svecanu sv. misu uz koncelebraciju pedesetak svecenika predvodio je fra Mika Stojic, župnik iz Citluka.

Za one koji nisu mogli na Križevac, u župnoj crkvi slavljena je sv. misa u podne. Uz cetrdesetak koncelebranata, predvodio ju je fra Svetozar Kraljevic, dok je vecernju sv. misu na vanjskom oltaru uz koncelebraciju 55 svecenika predvodio fra Ljubo Kurtovic.


MEÐUGORJE DOBILO NOVOGA ŽUPNIKA

Dosadašnji župnik dr. fra Ivan Sesar, koji je službu župnika preuzeo u kolovozu prošle godine izabran je za provincijskog vikara Hercegovacke franjevacke provincije, te ce se posvetiti poslovima koje Provincija od njega ocekuje. Fra Ivan ce biti zadužen i za odgoj mladih franjevaca. Novi medugorski župnik je fra Branko Radoš, roden 28. ožujka. 1967. u Crvenicama, opcina Tomislavgrad. Nakon završene franjevacke klasicne gimnazije u Visokom, franjevacki habit je obukao na Humcu 1986., a teologiju je studirao u Sarajevu, Zagrebu i Grazu. Za svecenika je zareden 10. srpnja 1994. godine. Kao župni vikar djelovao je cetiri godine na Širokom Brijegu, a od kolovoza1998. djeluje u župi Medugorje. U lipnju 2001. godine izabran je u definitorij Hercegovacke franjevacke provincije.

Dosadašnji ravnatelj Informativnog centra “Mir” Medugorje fra Miljenko Stojic odlazi na službu tajnika Hercegovacke franjevacke provincije, a novim ravnateljem imenovan je fra Mario Knezovic, roden 3. studenoga 1973. godine. Godinu je dana djelovao kao župni vikar u župi sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Nakon provedenog dakonata u Medugorju i svecenickog redenja, službu župnog vikara u Medugorju obavlja i fra Drago Vujevic.

U ime svih vas iskreno zahvaljujemo za svo ucinjeno dobro svecenicima koji odlaze na nove službe, a svecenicima koji su preuzeli službe u Medugorju želimo iskrenu dobrodošlicu obecavajuci im svoju suradnju i molitve.


SUCUT STRADALIMA

Potreseni viješcu o velikom nemiru i tragicnim dogadajima dijelimo bol sa svim hodocasnicima iz SAD-a i cijelim americkim narodom. U svojim molitvama u Medugorju zazivamo zagovor Kraljice Mira da mir Isusa Krista konacno zavlada svakim srcem i cijelim svijetom. Molimo da ljubav Božja zacijeli sve rane, utješi žalosne i u vjecni mir primi sve nevino stradale.


ZIMSKI RASPORED MOLITVENOG PROGRAMA

Od ponedjeljka, 10. rujna, molitva krunice u župnoj crkvi zapocinje u 17, a sv. misa u 18 sati. Euharistijsko klanjanje je srijedom i subotom u 21 sat, a molitva krunice na Brdu ukazanja nedjeljom, te Put križa na Križevcu petkom u15 sati.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 09/26/2001