164
26. srpnja 2001.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! U ovom vremenu milosti pozivam vas da se još više približite Bogu preko vaše osobne molitve. Iskoristite vrijeme odmora i dajte vašoj duši i vašim ocima odmor u Bogu. Pronadite u prirodi mir i otkriti cete Boga Stvoritelja kome cete moci zahvaljivati za sva stvorenja, i tada cete u vašem srcu naci radost. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu." 25. srpnja 2001.


ISPOCETKA

Svatko je od nas ponešto propustio upotpuniti i proširiti u svom životnom znanju i umijecu. Nerijetko zažalimo za tim, posebice kad nam se ucini da bi nam upravo to znatno pomoglo u odredenim okolnostima. Ono što najcešce stane na put rastu, na razlicitim podrucjima života, jest nemogucnost ili nehtijenje zapoceti nešto od pocetka. I mladi i odrasli imaju neku vrstu straha kad nešto treba zapoceti gotovo iz pocetka, posebno u onom u cemu smo mislili da smo “ispekli zanat”. Iz pocetka je teško zapoceti i onda kad znamo da cemo uspjeti samo onda ako zapocnemo ispocetka.

Sve ovo odnosi se i na vjernicko znanje i iskustvo. Popraviti steceno i dotad življeno stvara u nama neugodu. Zapoceti nešto u vjernickoj praksi ispocetka bolno je. Kako ce to doživjeti drugi, hocemo li uspjeti i hoce li drugi to razumjeti ispravno?

Hodocasnici svjedoce da u Medugorje doživljavaju jedno iznimno iskustvo. Da su u svojoj vjernickoj praksi pojedine stvari zapocinjali od pocetka, ponekad od nule. Da ih to ne udaljava, nego zbližava s Medugorjem. Upravo ce to i ove godine, pocetkom kolovoza, okupiti na tisuce mladih .

Fra Ivan Landeka


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca lipnja u župi Medugorje podijeljeno je 180 000 svetih pricesti, dok je na sv. misama koncelebrirao 3651 svecenik iz domovine i inozemstva.

Od hodocasnickih skupina bilježimo posjet skupina iz: Rumunjske, Italije, Poljske, Belgije, Koreje, Njemacke, Francuske, Kanade, Austrije, SAD-a, Slovacke, Švicarske, Slovenije, Nizozemske, Jugoslavije, Južnoafricke Republike, Indonezije, Argentine, Brazila, Madarske, Meksika, Vijetnama, Portugala, Ceške, Engleske, Irske, Libanona, Škotske, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


VOJNICKO HODOCAŠCE

Deveto vojnIcko hodocašce održano je i ove godine u medugorskom svetištu 28. lipnja.

Vojnici su sudjelovali u molitvi krunice, a središnja tocka je bila vecernja sv. misa koju je predvodio i vojnicima propovijedao fra Danko Perutina.

Vojnici su tijekom ratnih vremena u Medugorju prepoznali mjesto molitve, mira i pomirenja. Ne prestaju to prepoznavati ni danas jer, kako su izjavili na jednome od svojih prijašnjih hodocašca “... unatoc vojnim silama koje vladaju svijetom, jedino u Bogu covjek osjeca sigurnost...”. Potvrduje to njihov odziv i ove godine.


DIJAMANTNA I ZLATNE MISE HERCEGOVACKIH FRANJEVACA

Na blagdan svetih apostola Petra i Pavla u župnoj crkvi u Medugorju svecano su proslavili svoj dijamantni svecenicki jubilej fra Vinko Dragicevic, te njegov brat fra Marko Dragicevic zlatni jubilej Slavljenici su rodeni u župi Medugorje. S njima su svoj zlatni jubilej proslavili i fra LeonaRd Orec, nekadašnji medugorski župnik i fra Dobroslav Begic koji je bio kapelan u župi Medugorje.

Na svecanoj koncelebriranoj sv. misi sudjelovao je veliki broj svecenika i vjernika koji su u molitvama zahvalili Bogu i ovim neumornim franjevcima za nesebicni rad i službu tijekom tolikih godina kada su cesto bili proganjani radi svoga svjedocenja vjere u Isusa Krista.


NOVI PROVINCIJAL HERCEGOVACKE FRANJEVACKE PROVINCIJE

Koncem lipnja na mjesto hercegovackog franjevackog provincijala izabran je fra Slavko Soldo dosadašnji kustos Hercegovacke franjevacke kustodije u SAD-u inace rodom iz župe Medugorje. On je na toj službi zamijenio dosadašnjeg provincijala fra Tomislava Pervana koji je mnogim hodocasnicima poznat i kao medugorski župnik u vremenu od 1982. do 1988.

U ime svih medugorskih hodocasnika i prijatelja Medugorja zazivamo Božji blagoslov na rad i službu novoga provincijala i nove uprave naše Provincije.


SUSRET PJEVACKIH ZBOROVA

U medugorskoj župnoj crkvi 1. srpnja održana je tradicionalna smotra pjevackih zborova Hercegovine. Svojim su pjevanjem zborovi uvelicali vecernje euharistijsko slavlje nakon kojega je slijedio službeni dio programa na kojemu je sudjelovalo 6 zborova. U prepunoj medugorskoj crkvi nazocni su uživali u osebujnosti sakralne glazbe, a koncert je zapoceo pozdravom medugorskog župnika pjevacima koji ih je potakao nastaviti u njihovim umjetnickim ostvarenjima.


ŠESTI MEÐUNARODNI SUSRET SVECENIKA

U svetištu Kraljice Mira u Medugorju od 2. do 7. srpnja održan je šesti medunarodni susret za svecenike. Na susretu su bila nazocna 243 svecenika iz 36 zemalja svijeta (Ujedinjeni Arapski Emirati, Crna Gora, Nigerija, Rusija, Ukrajina, Litva, Vijetnam, Madarska Indija, Uganda, Južnoafricka Republika, Ceška, Slovacka, Slovenija, Kanada, Rumunjska, Salvador, Meksiko, Argentina, Portugal, Švicarska, Poljska, Irska, Italija, Njemacka, Francuska, Australija, Amerika, Engleska, Belgija, Austrija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina). Susret je održan na temu: «Svecenik – poslužitelj božanskoga milosrda».

Predavaci na ovom susretu su bili Mgr Robert Rivas, biskup Kingstown-a, o. France Spelic, o. Bennet Tierney, o. Jacques Philippe, fra Jozo Zovko i s. Elvira Petrozzi.

Podteme o kojima su svecenici razmišljali i razgovarali su: «Živjeti život kakav Bog želi od svecenika», «Molitva put do Božjeg milosrda», «Prioriteti u svecenickom životu», «Svecenik, misterij Božjeg milosrda».

Svecenici su kroz šest dana slušali, razgovarali, molili i slavili Euharistiju u zajedništvu s Božjim narodom. Predzadnjeg dana pohodili su brdo Križevac moleci put križa, a zadnji dan su pohodili i molili kod groba pok. fra Slavka Barbarica koji je i utemeljio svecenicke susrete 1996. godine.

Seminar je vodio fra Ljubo Kurtovic.

Iz godine u godinu sve je veci broj svecenika koji odlucuju svoje duhovne vježbe obaviti upravo u Medugorju pod okriljem Majke - Kraljice Mira. Koliko je plodonosan za sve njih bio ovaj Susret dovoljno govori i izjava koju su zajednicki dali na kraju seminara koju donosimo u cijelosti.


I Z J A V A

“Mi svecenici iz raznih zemalja svijeta okupljeni smo na Šeste duhovne vježbe za svecenike na temu: «Svecenik poslužitelj božanskoga milosrda». Slušali smo nekoliko predavaca: Msgr biskup Robert Rivas, o. France Spelic, o. Bennet Tierney, o. Jacques Philippe, fra Jozo Zovko i s. Elvira Petrozzi.

Želimo izraziti svoju zahvalnost Gospodinu što nas je pozvao u svoje sveceništvo. Krist nam je povjerio svoje svemocno i bezgranicno milosrde i ljubav da ih dijelimo svojoj braci i sestrama. Ohrabreni smo i osnaženi majcinskim zagovorom Kraljice Mira na ovom milosnom vrelu koja nas poziva svome srcu kako bi nas vodila svome sinu Isusu hraneci se na izvoru života, sakramentu svete Euharistije.

Zahvaljujemo Gospodinu Isusu što ima u nas beskrajno povjerenje unatoc svim našim slabostima, zatajenjima i ogranicenjima. Molimo Gospodina da nam daruje iskustvo oproštenja naših grijeha kako bi postajali oni koji oprost daruju drugome. Obecajemo svoju vjernost Gospodinu u navješcivanju njegove radosne vijesti koja nam je predana i povjerena kako bi donijela plod u srcima onih koji je slušaju.

Želimo i odlucujemo rasti u svetosti i putem molitve sve više upoznavati Gospodina koji se daruje nama kako bismo se i mi bez pridržaja mogli darivati iz dana u dan drugima.

Ovdje nas Marija okuplja iz svih krajeva svijeta, razlicitih boja i rasa, razlicitih jezika i narodnosti kako bi nas ucinila svojom djecom vodeci nas Isusu Kristu. Ovdje se cuje njezin glas koji nam kaže: «Što god vam rekne ucinite» (Iv 2, 5). Ovdje smo doživjeli ljepotu pripadnosti Gospodinu i njegovoj Crkvi. Iskusili smo «kako je dobro i kako je milo kao braca zajedno živjeti» (Ps 133, 1).

Obnovili smo svoju ljubav i svoj Da Gospodinu u Njegovoj Crkvi. Želimo svojim osobnim posvecivanjem otkrivati milosrdno lice Kristovo kako bi neizmjerno njegovo blago milosrda moglo biti vidljivo preko našega života.

Izražavamo svoju spremnost svjedociti Gospodina svima koji lutaju i traže mir, ljubav i srecu daleko od Gospodina.

Stavljamo cijelu Crkvu, cijeli svijet i same sebe pod zaštitu i mocni zagovor Bezgrješne Djevice Marije, Kraljice Mira da nas štiti i vodi kao svoju predragu djecu.

Medugorje, 2. do 7. srpnja 2001.
243 svecenika sudionika šestih duhovnih vježbi za svecenike”

Uputili su i pismo Sv. Ocu papi:

"Dragi Sveti Oce,

Šesti medunarodni susret svecenika u Medugorju na kojemu se okupilo 243 svecenika, šalje Vam pozdrave i sinovsku ljubav.

Tema ovogodišnjeg susreta bila je: “Svecenik poslužitelj božanskoga milosrda”. Poslušali smo Gospin poziv ciniti djela milosrda iz ljubavi. Vracajuci se u naše zemlje i zajednice u kojima služimo narodu, vracamo se kao misionari milosrda.

U Medugorju smo molili za Vas, na poseban nacin moleci Blaženu Djevicu Mariju da se brine za Vas u Vašoj pastoralnoj službi cijele Crkve.

Izražavamo Vam našu odanost i raspoloživost služenju Crkvi. Neka Vam danas, Marija - Kraljica Mira i Majka milosrda podari svoj osmijeh. Bog Vas blagoslovio.

Iskreno vaši u Kristu,
Msgr Robert Rivas, Kingstown, St. Vincent, Karibi
o. Jacques Philippe, zajednica Beatitudes
o. Bennet Tierney, Kristovi legionari
o. France Spelic.
Za župu Medugorje: fra Ivan Sesar, župnik
U nastavku su potpisani svi svecenici sudionici duhovnih vježbi.


BICIKLIMA U MEÐUGORJE

Skupina od 25 biciklista iz župe Riolo Terme, Ravenna, posjetila je Medugorje 6. srpnja. Nakon više stotina kilometara koje su prešli biciklima do medugorskog svetišta, neumorno su nastavili hodocastiti na Brdo ukazanja i Križevac. Nakon sudjelovanja u vecernjem molitvenom programu vratili su se kucama zadovoljni proživljenim iskustvom koje je bilo to snažnije zbog velikih vrucina koje su ih pratile. No, “pravog hodocašca nema bez istinskog napora i to je ono što donosi pravu radost. Doci cemo ponovno ...” rekli su talijanski biciklisti.


WEB STRANICA I FILM O FRA SLAVKU BARBARICU

Nedavno je dovršen film o životu i djelu fra Slavka Barbarica “U Gospino ime” njemackog producenta Michaela Mayra. Film se može nabaviti i u župnom uredu u Medugorju, a tom prigodom producent je otvorio i web stranicu o fra Slavkovu životu i djelu:


VAŽNA OBAVIJEST

Obavješcujemo sve one koji namjeravaju sudjelovati na seminaru za voditelje molitvenih, hodocasnickih i karitativnih skupina na temu: “Molite, molite, molite...” koji se trebao održati od 10. do 14. veljace 2002. da se termin mijenja i to od 17. do 21. veljace 2002.

Svoje prijave možete izvršiti na e-mail adresu: ili na broj faxa +387 36 651 300 (za Mariju Dugandžic) ili pak u Uredu informacija osobno ili putem telefona na broj +387 36 651 988. Program i sve obavijesti vezane uz ovaj seminar možete naci na našoj web stranici: ili u Biltenu br. 162 objavljenog 26. svibnja 2001. (napomena: datum održavanja je od 17. do 21. veljace 2002.)


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 07/29/2001