162
26. svibnja 2001.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! U ovom milosnom vremenu pozivam vas na molitvu. Djecice, radite puno ali bez Božjega blagoslova. Blagoslivljajte i tražite mudrost Duha Svetoga da vas vodi u ovom vremenu kako biste shvatili i živjeli u milosti ovoga vremena. Obracajte se, djecice, i kleknite u tišini vašega srca. Stavite Boga u središte vašega bica kako biste tako mogli u radosti svjedociti ljepote koje Bog neprestano daje u vašemu životu. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu." 25. svibnja 2001.


20 GODINA POSLIJE

Dvadeset godina od pocetka dogadaja u Medugorju dostatno su vremensko razdoblje da možemo promotriti pocetke i razvoj koji je uslijedio. S velike vremenske distance lakše je trijezno razdijeliti središnje od sporednog i iznova se usredotociti na ono što je bilo neizostavno u svakom razdoblju i što ni u jednom trenutku nije bilo sporno.

Što je trajni sadržaj svih medugorskih godina i dogadaja? Što možemo držati od toga središnjim i trajnim, opcevažecim za život kršcanina danas? To je u prosudivanju fenomena Medugorja potrebno trajno propitivati i isticati.

U životu kršcanina postoje oblici ponašanja i sadržaji koji nisu zamjenjivi. Te je elemente Isus izrekao i u više navrata ponovio. Dvijetisucljetni tijek nedvosmisleno je pokazao ispravnost osnovnih elemenata života bogobojazna kršcanina.

Jedna od najvažnijih stvari u Gospinim porukama jest ta da pobožnost i duhovnost nisu stvari koje bi trebalo skrivati ili ih se stidjeti. Gospa to naglašava u vremenu nesklonu isticanju pobožnosti i duhovnosti uopce, neophodnima za život. Ne zaboravimo da su neke teme s toga podrucja vrlo oskudno i stidljivo zastupljene u naviještanju Crkve.

Dok se sve više govori o uzdržavanju od hrane radi lijepog izgleda tijela, Gospa govori o uzdržavanju od hrane - postu - kao nacinu vježbanja u nasljedovanju Isusova života i nalaženju nutarnjeg mira. Dok prevladava mišljenje da je molitva nadomjestiva jer se svodi na puko traženje, prošnju - Gospa poziva na molitvu, pri tom ne govoreci puno ni za što ni za koga. Dok se govori o pomirenju, imajuci u vidu snažno naglašen politicki, socijalni i javni vid pomirenja, Gospa govori o izmirenju s Bogom i samim sobom. U cjelovito izmirenje spada i pomirenje unutarnjih napetosti i neprijateljstava u covjeku samome, jer te napetosti i neprijateljstva ostaju u covjeku i onda kada je osiguran politicki, socijalni i javni mir. Sve to govori da su Medugorje i slicni pokreti u svijetu stvarna potreba kršcanstva ovoga trenutka i da ce oni dok im vjernicki pristupamo, ispunjavati svoju ulogu u jednom razdoblju crkvenog života. Ispunjavat ce je i stoga što naglašavaju na svoj nacin prvenstveno ono što je sržno u evandelju.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca travnja u župi Medugorje podijeljeno je 115. 000 svetih pricesti, dok je na sv. misama koncelebriralo 1925 svecenika iz domovine i inozemstva.

Od hodocasnickih skupina bilježimo posjet skupina iz: Slovenije, Njemacke, Italije, Albanije, Rumunjske, Poljske, Belgije, Nizozemske, Irske, Francuske, Malezije, Slovacke, Ceške, Austrije, Švicarske, Kariba, Madarske, Latvije, Letonije, SAD-a, Kanade, Luksemburga, Koreje, Indonezije, Brazila, Vijetnama, Engleske, Škotske, Meksika, Libanona, Reuniona, Argentine, Cilea, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


SUSRET RADIO-MOLITVENE SKUPINE “MOLIMO ZAJEDNO RADOSNA SRCA”

Cetvrti susret radio-molitvene skupine “Molimo zajedno radosna srca” održan je u Medugorju 22. travnja. Na susretu je bilo oko 400 clanova iz Hercegovine, srednje Bosne i južne Hrvatske.

Podsjetimo: radijska molitvena skupina putem emisije radiopostaje “Mir” “Molite zajedno radosna srca”, “sastaje” se na molitvu svakoga utorka od 21 do 22 sata. Nakon fra Slavka ovaj duhovni hod putem radiovalova sa slušateljima je nastavio fra Branko Radoš koji je vodio i ovaj susret “uživo” u Medugorju.

U 15 sati clanovi molitvene skupine okupili su se na Brdu ukazanja na zajednickoj molitvi krunice, a potom u dvorani župnog ureda gdje su imali prigodu razmijeniti svoja iskustva. Susret su završili vecernjim molitvenim programom u crkvi. Svim nazocnim clanovima i ovoga puta su podijeljene medaljice, clanske iskaznice i slicice s likom fra Slavka Barbarica, utemeljitelja ove molitvene skupine. Na ovom susretu clanovi su donijeli i nekoliko molitvenih odluka koje bi ih trebale povezivati u svakom trenutku, a ne samo tijekom radijskih molitvenih susreta utorkom. Odlucili su svaki dana moliti 7 Ocenaša, Zdravomarija i Slava Ocu, na nakane Majke Božje - Kraljice Mira, te se pridružiti mnoštvu medugorksih hodocasnika u molitvenoj Devetnici Kraljici mira prigodom 20. obljetnice Gospinih ukazanja

Slijedeci susret u Medugorju predviden je oko 20. obljetnice ukazanja.


PRVA PRICEST U MEÐUGORJU

Vec uobicajeno u župi Medugorje djeca primaju prvu svetu pricest prve nedjelje u mjesecu svibnju. Tako je i ove godine 81 djevojcica i djecak primilo prvu svetu pricest 7. svibnja. Dan prije djeca su prvi put pristupila sakramentu pomirenja. Na putu priprave za svoj prvi.susret s euharistijskim Isusom pratili su ih njihovi roditelji i vjeroucitelji. Svecano misno slavlje predvodio je fra Branko Radoš uz koncelebraciju župnika fra Ivana Sesara i fra Petra Vlašica.

Na dan prve svete pricesti u svim župnim zajednicama, pa tako i u Medugorju, vlada uistinu posebno ozracje buduci da djeca nose u sebi dah života i radosti. To dobro osjecaju i svi oni koji su u njihovoj blizini. Ove godine u Medugorju slavlju prvopricesnika i njihovih roditelja pridružilo se mnogo domacih i inozemnih hodocasnika, a mi im želimo da kroz život trajno nose rijeci iz Gospine poruke od 25. sijecnja 1995.: "Draga djeco! Pozivam vas da otvorite vrata svoga srca Isusu kao što se cvijet otvara suncu. Isus želi ispuniti vaša srca mirom i radošcu. Ne možete, djecice, ostvariti mir, ako niste u miru s Isusom. Zato vas pozivam na ispovijed da Isus bude vaša istina i mir. Djecice, molite da imate snage ostvariti što vam govorim. Ja sam s vama i volim vas. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu! "


ZLATNA MISA TROJICE HERCEGOVACKIH FRANJEVACA

Fra Dobroslav Begic, fra Marko Dragicevic i fra Leonard Orec 13. svibnja. su svecanim misnim slavljem u župnoj crkvi u Posušju proslavili 50 godina sveceništva. Pod sv. misom je propovijedao fra Milan Loncar, ravnatelj izdavacke kuce Ziral iz Mostara.

Za proslavu ovog znacajnog jubileja, kako za trojicu svecenika tako i za katolicki puk o kojemu su tijekom 50 godina neumorno skrbili, vjernici su se pripravljali molitvenom trodnevnicom. Svu trojicu franjevaca vezujemo i za Medugorje: fra Marko Dragicevic je roden u župi Medugorje, fra Dobroslav Begic je bio kapelan u župi od 1991. do 1995., dok je fra Leonard Orec bio župnik župe Medugorje od 1988. do 1991., a potom i ravnatelj humanitarne udruge “Medugorje-Mir” sa sjedištem u Splitu.

Veliki broj vjernika koji se okupio na svecanoj sv. misi pokazuje važnost i ulogu franjevaca u hercegovackoj Crkvi kroz minula vremena. U ime svih naših župljana i onih koji su tijekom posljednjih 20 godina pohodili Medugorje upucujemo im naše cestitke i zahvalu za sve ucinjeno dobro.


POSJET PERUANSKOG BISKUPA

Od 13. do 16. svibnja 2001. u Medugorju je u privatnom posjetu boravio biskup iz Perua msgr. José Antúnez de Mayolo, biskup nadbiskupije Ayacucho iz Perua.

O svojim je dojmovima, izmedu ostaloga, kazao:

“Za Medugorje sam prvi put cuo od moje rodice koja živi u Njemackoj, a vec je posjetila Medugorje. Pozvala me posjetiti Medugorje, a buduci da ove godine moram u Rim, odlucio sam posjetiti i Medugorje. Ovo je jedno prekrasno svetište u kojemu nalazim mnogo vjere, vjernike koji žive svoju vjeru, vjernike koji dolaze na ispovijed. I ja sam ispovijedao španjolske hodocasnike. Sudjelovao sam na euharistijskim slavljima i sve mi se jako dopalo. Uistinu je jako lijepo ovdje. Bio sam u Lourdesu, no to je jedna sasvim druga stvarnost od ove. To se ne može usporediti. To su dvije potpuno razlicite stvarnosti. U Lourdesu je dogadaj gotov, dok je ovdje još sve u polaganom stvaranju. Ovdje se vjera osjeca više nego u Lourdesu. U Peruu je Medugorje još nedovoljno poznato. Ja obecajem da cu biti apostol Medugorja u svojoj domovini Peruu. Ovdje je vjera jaka i još je sve u stvaranju, ali je vjera uistinu snažna.

Svecenicima bih porucio da snažno ljube Presvetu Djevicu. Neka je silno ljube, jer je Ona naša Majka i uvijek je s nama. Stoga je trebaju ljubiti i svecenici koji ovdje žive i rade kao i oni koji dolaze izvana. Hodocasnici koji ovamo dolaze vec su se uputili u svojemu duhovnom hodu prema Blaženoj Djevici Mariji i vec imaju vjeru. No, mnogi su sigurno još bez vjere. Ja ovdje nisam osjetio njihovu nazocnost. Na kraju želim reci da cu se vratiti, sigurno cu se opet ovamo vratiti! Hvala vam na svemu!”


SEMINARI U “DOMUS PACIS”

U kuci molitve “Domus pacis” i tijekom travnja održano je nekoliko razlicitih seminara.

Oko 30 mladih framaša, koji djeluju kao animatori u svojim župnim framama diljem Hercegovine okupilo na duhovnoj obnovi od 20. do 22. travnja. Duhovnu obnovu vodile su casne sestre franjevke.

Na duhovnu obnovu u Medugorje od 18. do 20. travnja došlo je i 33 mladih iz Crne Gore zajedno sa svojim duhovnikom.

Na seminaru posta i molitve od 26. ožujka do 1. travnja sudjelovalo je 17 njemackih hodocasnika, te od 2. do 7. travnja 23 hrvatska hodocasnika.

Na duhovnu obnovu od 28. travnja do 1. svibnja došla je skupina od 28 hodocasnika iz Zagreba i okolice koji su clanovi molitvene zajednice “Marijina legija”.


9. MEÐUNARODNI SUSRET VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH, HODOCASNICKIH I KARITATIVNIH SKUPINA

Deveti medunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i kratitativnih skupina vezanih za Medugorje, održat ce se u Novoj dvorani u Medugorju od 10. do 14. veljace 2002. godine. Tema susreta je: “Molite, molite, molite... ”.

Nedjelja, 10. 02. 2002.
15,00  Registracija sudionika
17,00  Vecernji molitveni program u crkvi

Ponedjeljak, 11. 02 2002.
8,30  Jutarnja molitva
9,00  Predavanje: “Molitva u Sv. pismu” - dr. fra Ivan Dugandžic
10,00  Stanka
10,30  Susret i razgovor s predavacem
11,30  Humanitarne aktivnosti vezane za medugorska ukazanja - fra Leonard Orec
Rucak
14,00  Susret sudionika njemackog jezicnog podrucja sa župnikom
15,00  Susret s franjevcima
17,00  Vecernji molitveni program u crkvi
20,00  Susret sudionika engleskog jezicnog podrucja sa župnikom

Utorak, 12. 02. 2002.
8,30  Jutarnja molitva
9,00  Predavanje: “Molitva u Gospinim porukama” - fra Ivan Landeka
10,00  Stanka
10,30  Susret i razgovor s predavacem
11,30  Susret sudionika talijanskog jezicnog podrucja sa župnikom
Rucak
13,30  Susret sudionika španjolskog jezicnog podrucja sa župnikom
15,00  Odlazak na Brdo ukazanja
17,00  Vecernji molitveni program u crkvi
20,00  Susret sudionika francuskog jezicnog podrucja sa župnikom
21,00  Susret sudionika poljskog jezicnog podrucja sa župnikom

Srijeda, 13. 02. 2002.
Cista srijeda: Molitveni dan: fra Ljubo Kurtovic i fra Jozo Zovko
9,00  Predavanja, molitva, razgovori
12,00  Rucak (kruh i voda)
14,00  Odlazak na Kricevac
17,00  Vecernji molitveni program u crkvi
21,00 - 22,00 Klanjanje

Cetvrtak, 14. 03. 2002.
8,30  Jutarnja molitva
9,00  Iskustva sudionika
11,00  Sv. misa - dr. fra Ivan Sesar
...   Zajednicki rucak

PREDAVACI NA OVOGODIŠNJEM SEMINARU SU:

Fra Ivan Dugandžic - svecenik franjevac, clan Hercegovacke franjevacke provincije. Roden je 1943. u Krehinu Gracu, opcina Citluk, Hercegovina. Nakon mature u Dubrovniku 1962. stupa u franjevacki red. Teološki studij pohada u Sarajevu i Königsteinu (Njemacka). Za svecenika je zareden 1969. Pohada poslijediplomski studij i postiže doktorat iz teologije u Würzburgu (Njemacka). Od 1990. godine živi i radi u Zagrebu. Na Katolickom bogoslovnom fakultetu i njegovim institutima predaje egzegezu Novoga zavjeta i biblijsku teologiju. Radove objavljuje u strucnim teološkim casopisima. U vjerskim listovima na suvremen nacin obraduje razne biblijske teme. U Medugorju je živio i radio u dva navrata: od 1970. do 1972., te od 1985. - 1988.

Fra Ivan Landeka - svecenik franjevac, clan Hercegovacke franjevacke provincije. Roden je 1954. godine u Rastovaci, opcina Posušje, Hercegovina. Osnovnu školu završio je u Posušju, a maturirao na Franjevackoj klasicnoj gimnaziji u Visokom. Stupio je u franjevacki red 1973. Teologiju je studirao u Sarajevu i Augsburgu u Njemackoj. Za svecenika je zareden 1981. godine. Do 1988. živio je i radio u župi Humac, a od 1988. do 2000. u župi Medugorje. Autor je brojnih clanaka vezanih uz medugorska dogadanja, te autor knjige Glas mira iz Medugorja. Danas je župnik župe Humac.

Broj mjesta je ogranicen prostorom, a broj sudionika svake je godine sve veci. Stoga vas molimo da što prije, a najkasnije do konca studenoga 2001. prijavite svoj dolazak na molitveno - informativni seminar. Prijave izvršiti na broj faxa + 387 36 651 300 (za Mariju Duganžic) ili puetm e-maila: medjugorje-mir@medjugorje.hr ili pak u uredu informacija svetišta osobno ili putem telefona na broj 00387 36 651 988.

Bit ce organizirano simultano prevodenje za sve jezicne skupine. Cijena seminara je 120 DEM po osobi. U cijenu su ukljuceni svi troškovi organizacije i rada seminara (predavaci, prijevodi tekstova, simultani prijevod i zajednicki rucak zadnji dan). Prilikom placanja na pocetku seminara svaki ce sudionik dobiti akreditaciju koja ce mu omoguciti sudjelovanje u radu seminara. Za smještaj u Medugorju treba se pobrinuti svatko osobno. Vjerujemo da vama to nije poteškoca, buduci dugi niz godina dolazite u Medugorje i u njemu imate svoje poznanike i prijatelje. Sa sobom treba ponijeti radio sa slušalicama radi simultanog prevodenja. Radio sa slušalicama moci ce se nabaviti i tijekom seminara.

Unaprijed se radujemo vašim prijavama i zajednickom susretu!


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 05/26/2001