161
26. travnja 2001.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! I danas vas pozivam na molitvu. Djecice, molitva cini cudesa. Kada ste umorni i bolesni i od vašeg života ne znate smisla, uzmite krunicu i molite, molite sve dok vam molitva ne postane radosni susret s vašim Spasiteljem. S vama sam i zagovaram i molim za vas djecice. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu." 25. travnja 2001.


PRIPRAVA I UCINCI

Je li Uskrs došao ili prošao? Je li se u naš život ubilježio uskrsni dogadaj na koji smo se pripravljali? Ili nam je možda laknulo da je i to prošlo?

Vježbe svetih vremena imaju svoj smisao u tome da se, milošcu vodeni, uvježbavamo u necemu što ce trajati i što cemo trajnije umjeti. Da umijemo nešto što ce se ukorijeniti u životnom držanju nas kršcana. U životu apostola i Pracrkve Uskrs je bio ne samo veliki pocetak, nego je poslanje iz susreta s Uskrslim postalo nikad do kraja završen posao.

Gospin poziv da se potpuno odlucimo za Boga poziv je temeljen na njezinu iskustvu u Pracrkvi, izmedu ostalog. To je poziv da se naviknemo na nazocnost Isusa Uskrsloga u svome domu, Crkvi i društvu. Pouskrsno vrijeme trebalo bi biti vježbanje u toj nazocnosti. U suprotnom, svaka rijec o obracenju, molitvi, intenzivnijem kršcanskom životu više ce biti teret nego poticaj, te ce se pojedini oblici kršcanskog življenja naopako razvijati.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Svake godine u korizmi u Medugorju boravi veliki broj hodocasnika.Tako je bilo i ove korizme: tijekom ožujka podijeljeno je 45 000 svetih pricesti, dok je na sv. misama koncelebriralo 1187 svecenika iz domovine i inozemstva.

Od hodocasnickih skupina bilježimo posjet skupina iz: Italije, Francuske, SAD-a, Koreje, Poljske, Francuske, Slovacke, Švicarske, Malte, Rumunjske, Madarske, Austrije, „eške, Njemacke, Slovenije, Portugala, Kanade, Reuniona, Letonije, Portorika, Latvije, Danske, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


BLAGDAN BLAGOVIJESTI

Za blagdan Blagovijesti u svetište Kraljice Mira u Mepugorju hodocastilo je više tisuca vjernika. Dan prije svetkovine, koja se ove godine slavila 26. ožujka, hodocasnici su se okupili na molitvi krunice na Brdu ukazanja, te na vecernjem molitvenom programu. Na poseban nacin u ovom korizmenom vremenu i Put križa na Križevcu nezaobilazna je molitvena tocka u hodocasnickim programima. Iako je bilo mnogo i inozemnih hodocasnika, za ovaj blagdan tradicionalno dolazi veliki broj hodocasnika iz Republike Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.


GLAZBENA SKUPINA AKELLY FAMILY HODOCASTILA U MEÐUGORJE

U Medugorje je za blagdan Blagovijesti hodocastila glazbena skupina AKelly Family. Ova glazbena skupina po mnogocemu je poznata i zanimljiva, no ono što ovdje želimo istaknuti jest njihova popularnost duboko povezana s njihovim vjerskim životom. Medugorje su posjetili više puta i svjedoce kako su tu ponovno pronašli vjeru, izvor mira i put ozdravljenja njihove obitelji. Stoga porucuju svima: A... Ako imate poteškoca, ne oklijevajte odmah doci u Medugorje. Dodite ovdje i vidjet cete da cete naci izgubljenu nadu i ljubav za kojima ceznete...

Svojim izuzetnim glazbenim umijecem uvelicali su vecernje euharistijsko slavlje na blagdan Blagovijesti u crkvi sv. Jakova u Medugorju.


POSJET BELGIJSKOG VELEPOSLANIKA

Belgijski veleposlanik akreditiran u Bosni i Hercegovini g. Robert Devriese sa suprugom posjetio je Medugorje 25. ožujka. S medugorskim dogadanjima pobliže su se upoznali u razgovoru s medugorskim župnikom fra Ivanom Sesarom kojom prigodom su pokazali veliko zanimanje za dogapaje u našoj župi.


INDIJANSKI POGLAVICA U MEÐUGORJU

Izmedu brojnih hodocasnika koji posjecuju Medugorje, ponekad neki od njih izazivaju posebnu pozornost. Tako je bilo i koncem ožujka kada je u Medugorje hodocastio Ben Sylliboy poglavica plemena Mic-Maq iz Kanade.

Njegovo pleme broji 40 000 clanova koji su nastanjeni na prostorima SAD-a i Kanade. Iako su još daleke 1610. godine primili krštenje, duhovni život gubi na snazi pa se neki od njih okrecu i poganskim praksama. „lanovi toga plemena i prije su hodocastili u Medugorje pa sada daju snažan poticaj duhovnoj obnovi svoga plemena kroz molitvene skupine koje medu njima zaživljavaju. Veliki poglavica, koji ima uglavnom duhovnu ulogu medu svojim narodom, redovito obilazi rezervate zazivajuci Kraljicu Mira za pomoc i duhovni napredak svoga plemena. Ovo je inace njegov drugi posjet Medugorju za koje je snažno vezan duhovnim darovima koje je od Boga, po Kraljici Mira, ovdje primio.


VRT SV. FRANJE DOBIO PROSTOR ZA PRIHVAT POSJETITELJA

Zahvaljujuci ljubavi i radu skupine francuskih hodocasnika, u Vrtu sv. Franje, na samom ulazu, koncem ožujka izgradena je mala kucica u kojoj se nalazi prirucna veterinarska postaja i u kojoj ce posjetitelji moci dobiti potrebne informacije.

Vrt. sv. Franje plod je zamisli fra Slavka Barbarica. U njemu se nalazi zoološki vrt, te prostor za rekreaciju i boravak u prirodi. Fra Slavkovi suradnici nastavljaju rad na ovome projektu i zahvaljuju unaprijed svima koji ce im svojim primjedbama i sugestijama pomoci u što uspješnijem ostvarenju i dovršenju ovoga projekta. O Vrtu više možete saznati na našim web stranicama: www. medjugorje. hr (Humanitarne djelatnosti).


„FOND - PRIJATELJI TALENATA” PREIMENOVAN U FOND „FRA SLAVKO BARBARIC” MEÐUGORJE

Zacetnik zamisli, utemeljitelj i do svoje smrti predsjednik Fonda bio je fra Slavko Barbaric. Bez njegove dalekovidnosti, upornosti, predanog rada i ljubavi prema studentima, Fond zasigurno nikada ne bi ostvario ono što jest od 1991. godine. Zbog fra Slavkova nemjerljiva doprinosa u nastanku i radu Fonda, skupština Fonda, na sjednici održanoj 30. ožujka 2001. godine, donijela je odluku o promjeni naziva ove institucije u Fond „Fra Slavko Barbaric” Medugorje.

Podsjetimo, od utemeljenja 1991. godine do danas Fond je podijelio 547 stipendija i 1105 jednokratnih pomoci darovitim studentima kojima materijalne mogucnosti nisu dopuštale daljnje školovanje. Osim materijalne pomoci Fond skrbi i na duhovnom i kulturnom razvoju svojih stipendista putem razlicitih susreta i seminara.

Svim djelatnicima, suradnicima, podupirateljima i studentima ove fondacije želimo obilje uspjeha i Božjega blagoslova u daljnjem radu s mladima na kojima svi temeljimo svoju buducnost.


KORIZMENI KONCERT

Hrvatski glazbenici iz Mostara i Zagreba uprilicili su u medugorskoj crkvi 7. travnja korizmeni koncert na kojem su izveli Pergolesijev „Stabat Mater” i Haydnovih „Sedam posljednjih Kristovih rijeci”. Bio je to prvi od tri koncerta koje su ovi vrsni umjetnici izveli u Hercegovini. Glazbenici su se predstavili publici u Capljini i Mostaru i svojim glazbenim umijecem pridonjeli korizmenom ozracju u hercegovackim crkvama.


BLAGDAN CVJETNICE

Više tisuca župljana i hodocasnika s maslinovim grancicama u rukama okupilo se na Cvjetnicu u Medugorju. Na temeljima stare crkve medugorski župnik fra Ivan Sesar blagoslovio je maslinove grancice okupljenih vjernika koji su se potom u procesiji uputili prema župnoj crkvi na euharistijsko slavlje. Tijekom sv. mise, na kojoj je pjevana Muka Gospodinova, okupljeni vjernici su molili za mir, a župnik je vjernike pozvao: „... Isusa slijediti zbog onoga što On jest, a ne zbog onoga što covjek u svojim sebicnim željama od Njega ocekuje...”


USKRS U MEÐUGORJU

Tijekom Velikog tjedna i za sam Uskrs u Medugorje su neprestano pristizale nove skupine hodocasnika koji su se ovdje željeli pripraviti i ujedno proslaviti najveci kršcanski blagdan - Uskrs. U medugorskom svetištu Uskrs je proslavilo više tisuca hodocasnika. Medu inozemnim hodocasnicima najbrojnije skupine bile su iz: Njemacke, Austrije i Italije. Izuzetno brojni tijekom svih ovih dana bili su i hodocasnici iz svih krajeva Hrvatske, kao i iz okolnih župa, koji su došli u Medugorje na ispovijed. O tomu koliko je hodocasnika posjetilo Medugorje uskrsnih dana govori i cinjenica da je svake veceri tijekom vecernjeg molitvenog programa u trajanju od tri sata ispovijedalo 30-ak svecenika, te da su se tijekom Velikog trodnevlja liturgija Velikog cetvrtka, obredi Velikog petka i subote, slavili za 11 jezicnih skupina.


DVANAESTI MEÐUNARODNI MOLITVENI SUSRET MLADIH

Dvanaesti susret za mlade održat ce se od 31. srpnja do 6. kolovoza 2001. Tema susreta bit ce: "S Marijom rasti u mudrosti i ljubavi".

Predavaci na ovogodišnjem Susretu mladih su: o. Daniel Ange, fra Ranier van Carnap, fra Silouan, fr. Stefan Reuffurth, s. Elvira Petrozzi, fra Ljubo Kurtovic i fra Branimir Musa.

31. 07. utorak:
- 18,00 molitva krunice,
- 19,00 sv. misa,
- 22,00 predstavljanje skupina i klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu.

TEME PO DANIMA:

1. 08., srijeda: "...da se potpuno predate Bogu... " (poruka od 2. sijecnja 1986.)
9,00 jutarnja molitva
16,00 predavanje i svjedocanstva
18,00 sv. krunica, 19,00 sv. misa
22,00 - 23,30 klanjanje

2. 08., cetvrtak: "Draga djeco, molite i postite srcem!" (poruka od 20. rujna 1984.)
9,00 jutarnja molitva
16,00 predavanje i svjedocanstva
18,00 sv. krunica, 19,00 sv. misa
22,00 - 23,30 klanjanje

3. 08., petak: "Pozivam vas da se zaljubite u Presveti olatrski sakramenat!" (poruka od 25. rujna 1995.)
9,00 jutarnja molitva
16,00 predavanje i svjedocanstva
18,00 sv. krunica, 19,00 sv. misa
Nakon vecernje mise bit ce euharistijska procesija kroz župu i klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu u tišini.

4. 08., subota: "Otvorite srca Duhu Svetomu!" (poruka od 23. svibnja 1985.)
«Molite za darove Duha Svetoga! (poruka od 25. svibnja 2000.)
9,00 jutarnja molitva
9, 30 s. Elvira
11, 00 svjedocanstva mladih i roditelja zajednice «Cenacolo»
16,00 predavanje i svjedocanstva
18,00 sv. krunica, 19,00 sv. misa
21.30 program zajednice «Cenacolo»: "U mudrosti i ljubavi nadvladajte svaku poteškocu!" (poruka od 25. svibnja 2000.)

5. 08. nedjelja: "Neka vam sv. misa bude život !" (poruka od 25. travnja 1988.)
Sve skupine sudjeluju na sv. misi po jezicnim skupinama
16,00 predavanje i svjedocanstva
18,00 sv. krunica, 19.00 sv. misa
22,00 - 23,30 klanjanje

6. 08. ponedjeljak: Križevac: "Svjedocite Boga i Božju ljubav... budite apostoli ljubavi!" (poruka od 25. listopada 1993.)
3,00 ujutro - molitva krunice na Križevcu
5,00 ujutro - sv. misa na Križevcu

Preporucuje se sa sobom ponijeti:
1. slušalice i mali radio sa FM frekvencijom
2. Bibliju
3. suncobran

Osobe sa klasicnim instrumentima, (violina, flauta, oboa, itd.) neka svoje prijave izvrše na broj faxa 00387-88-651-888. Njima ce bit omogucen boravak u "Domus pacis". Potrebno je navesti: ime i prezime, adresu, dob, iskustvo i vrstu glazbala. Dobit cete odgovor na vašu ponudu.

Skupine koje sudjeluju na molitvenom susretu neka ne planiraju druge programe za vrijeme susreta mladih.

Euharistijsko klanjanje bit ce cijelo vrijeme susreta. Za vrijeme susreta mladih od srijede do nedjelje nece biti prijepodnevnih misa za hodocasnike. Svi ce hodocasnici, dakle, zajedno slaviti sv. misu navecer. Osiguran je simultani prijevod.

Pri vašem dolasku u Medugorju molimo vas upišite se u Uredu informacija, na mjestu za to predvidenom, bilo koji dan tijekom trajanja Susreta u vremenu od 9 do 18 sati.


VJERODOSTOJNOST INFORMACIJA O MEÐUGORJU

Cesto se dogada da nam organizatori hodocašca, voditelji centara mira i molitvenih skupina postavljaju raznovrsna pitanja o ponekad spektakularnim novostima u svezi s Gospinim ukazanjima, navodnim izjavama vidjelaca i položaju hercegovackih franjevaca.

U nemogucnosti svakome odgovoriti osobno i želeci potaknuti hodocasnike i prijatelje Medugorja na "razlucivanje u Duhu i istini”, koristimo prigodu pozvati sve da ne nasjedaju spektakularnim, neozbiljnim, a katkada i zlonamjernim vijestima koje se objavljuju.

Sve bitne i potrebne informacije vezane za medugorska dogadanja mogu se pronaci na našim web-stranicama: www.medjugorje.hr , koje predstavljaju službeni stav o Medugorju. Isto tako želimo vas zamoliti da ih u molitvi i s ozbiljnošcu primate i širite, te ukoliko smatrate potrebnim i odbijete širiti nevjerodostojne i neprovjerene informacije.

Osim toga, svi franjevci koji trenutno borave u župi Medugorje, ovdje djeluju s poslanjem mjesnog biskupa msgra Ratka Perica, te imaju kanonsko poslanje za vršenje svoje službe.


OBAVIJEST O PROMJENI TERMINA VECERNJEG MOLITVENOG PROGRAMA

Promjenom racunanja vremena na ljetni sustav, vecernji molitveni program u Medugorju od 25. ožujka zapocinje molitvom krunice u 18 sati, te sv. misom u 19 sati i nakon nje blagoslovne molitve i treci dio krunice. Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu je cetvrtkom nakon vecernje sv. mise, te srijedom i subotom od 22 do 23 sata. Molitva krunice na Brdu ukazanja je nedjeljom u 15 sati, a put Križa petkom na Križevcu u isto vrijeme .


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 05/01/2001