160
26. ožujka 2001.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

„Draga djeco! Pozivam vas i danas da se otvorite molitvi. Djecice, živite u vremenu gdje vam Bog daje velike milosti, a vi ih ne znate iskoristiti. Brinete se za sve drugo, a za dušu i duhovni život najmanje. Probudite se iz umornog sna vaše duše i recite Bogu svom snagom Da. Odlucite se na obracenje i svetost. S vama sam djecice, i pozivam vas na savršenstvo vaše duše i svega što cinite. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu.” 25. ožujka 2001.


PRVI DAN TJEDNA

„Uskrs nije dan kao i svaki drugi. To je dan koji nismo izabrali kao, primjerice, 1. svibnja. To je dan što ga ucini Gospodin... Bog je djelovao. Stoga slavimo Uskrs.

U prvi dan tjedna - kazuju evandelja - susrece Uskrsli svjedoke. To je podrijetlo kršcanske nedjelje.” (F. Kamphaus)

Cril Turovski, ruski propovjednik iz 12. stoljeca, pišuci o Uskrsu i njegovu znacenju, uskrsni dan naziva danom (intronizacije) „ustolicenja nedjelje”. „Danas je nedjelja prestala biti obicnim danom. Štoviše, nedjelja je posvecena uskrsnucem. I sada je nedjelja najuzvišenija, jer taj dan Krist uskrsnu od mrtvih.” Iz ovih rijeci su posve razumljivi razlozi zašto ruski kršcani nedjelji dadoše ime „Voskrsenije”.

Ovogodišnji Uskrs, preduskrsno i uskrsno vrijeme, prigoda su prepoznati svetost dana Gospodnjega koji je izravna posljedica onoga što se dogodilo: „Prvi dan sedmice, vrlo rano, dodoše žene na grob...” (Lk 24, 1)

Svima bih u uskrsno vrijeme poželio iskustvo žena iz evandelja: vjeru i radost koju su one doživjele. I, ne zaboravite nedjelju zbog njezina znacenja i sadržaja!

Fra Ivan Landeka


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca veljace u župi Medugorje podijeljeno je 20 000 pricesti, a na sv. misama je koncelebriralo 635 svecenika. Iako je veljaca tradicionalno jedan od mjeseci s najmanjim posjetom hodocasnika, ipak bilježimo posjet skupina iz: Latvije, SAD-a, Italije, Njemacke, Austrije, Poljske, Koreje, Australije, Francuske, Vijetnama, Kariba, Španjolske, Ceške, Meksika, Argentine i, dakako, Bosne i Hercegovine te Hrvatske.


OBNOVLJENE ISPOVJEDAONICE

Od pocetka Gospinih ukazanja u župi Medugorje župljani i hodocasnici u velikom broju pristupaju sakramentu pomirenja. Stoga su svecenici dugi niz godina ispovjedali na otvorenom, da bi 1989. godine bile podignute ispovjedaonice istocno od crkve. Tisuce ljudi tu su ponovno našli mir u Bogu, a i mir sa samima sobom. Upravo zbog toga Medugorje mnogi nazvaše „ispovjedaonicom svijeta”. Tijekom vremena ti prostori su dotrajali, pa su koncem minule godine temeljito obnovljeni.

Svim svecenicima i vjernicima želimo obilje Božjeg blagoslova da bi u sakramentu pomirenja uistinu pronašli “...mir s Bogom i mir izmepu covjeka i Boga...” (Gospina poruka od 26. lipnja 1981.), poglavito u ove korizmene dane kada mnogi odabiru Medugorje kao mjesto izmirenja s Bogom.


ZAVRŠEN 8. MEÐUNARODNI SUSRET VODITELJA CENTARA MIRA

Od 26. veljace do 1. ožujka u Medugorju je održan VIII. mepunarodni susret voditelja centara mira, medugorskih molitvenih i hodocasnickih skupina. Seminar je imao temu „Mir i pomirenje”. U radu seminara sudjelovalo je 140 sudionika iz 20 zemalja. Govorili su: dr. fra Božo Lujic, dr. fra Ljudevit Rupcic, dr. fra Tomislav Pervan, fra Ljubo Kurtovic, fra Jozo Zovko i domacin susreta župnik dr. fra Ivan Sesar. Tijekom cetiri dana sudionici su molili i razmišljali na temu mira i pomirenja, pohodili su Brdo ukazanja i Križevac, te razgovarali o prakticnim stvarima vezanima za hodocašcenje u Medugorje. Susret je završen sv. misom koju je predvodio mepudorski župnik dr. fra Ivan Sesar.

Kao i na svim do sada održanim susretima sudionici su i ove godine usvojili zajednicku

I Z J A V U

Vec dvadeset godina svjedoci smo da je Isus, Kralj Mira, po svojoj Majci, Kraljici Mira i pomirenja, postao središtem našega hodocasnickog hoda u Medugorje.

Okupljeni na VIII. medunarodnom susretu voditelja centara mira, medugorskih molitvenih i hodocasnickih skupina, promišljali smo temu mira i pomirenja slušajuci predavanja, moleci i razgovarajuci. Tražeci što je naša kršcanska uloga shvatili smo da je to ponajprije vršenje rijeci Sv. pisma: „A ovo sve dolazi od Boga koji nas je po Kristu pomirio sa sobom i povjerio nam službu pomirenja. Jer, Bog bijaše u Kristu pomiritelj svijeta sa sobom, ne uracunavajuci ljudima njihovih prekršaja i stavljajuci u nas rijec pomirenja.” (2 Kor 5, 18-19)

Rijec Gospodinovu, koja je našla najplodnije tlo u srcu njegove i naše Majke, želimo po njezinu uzoru posvijestiti te utisnuti i u svoje srce kao svoju svetu obvezu i poslanje.

Neka nam zapoceta Korizma bude plodonosno vrijeme na tom putu!

Medugorje, 1. ožujka 2001.


NAJSTARIJA MEĐUGORSKA HODOCASNICA

Pocetkom ožujka u Medugorje je hodocastila jedna od najstarijih hodocasnica. Rijec je o Ceil Tomaszewski koja ima 97 godina i dolazi iz SAD-a. Cetrdeset godina je radila pomažuci hendikepirane osobe u jednoj americkoj bolnici, a još i danas nastavlja svoj rad s nepokretnim osobama pomažuci im na poseban nacin da dopu do crkve. Ova žena velikog životnog iskustva kaže: „... kako živimo u cudnom vremenu u kojemu je svijet zaboravio Boga. Gospa ce svojim porukama pomoci svima ponovno se približiti Bogu, a to je osobito važno za mlade koji su se otupili od Boga...”

Gospopa Ceil je poželjela svoj 100. rodendan proslaviti u Medugorju.


GODIŠNJE UKAZANJE VIDJELICI MIRJANI SOLDO - 18. OŽUJKA 2001.

Vidjelica Mirjana Dragicevic-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom ukazanju Gospa je, povjerivši joj posljednju, 10. tajnu, rekla da ce joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina pa i ove godine.

Više tisuca hodocasnika okupilo se na molitvi krunice koja je zapocela u 9 sati u zajednici „Cenacolo”.Ukazanje je zapocelo u 9, 45 i trajalo je 5 minuta. Vidjelica Mirjana je kazala da je Gospa u svojim rijecima djelovala odlucno. Blagoslovila je sve nazocne i dala slijedecu poruku:

„Draga djeco! Danas vas pozivam na ljubav i milosrde. Darujte ljubav jedni drugima kao što je vaš Otac daruje vama. Budite milosrdni (stanka) srcem. Cinite dobra djela ne dozvoljavajuci da cekaju na vas predugo.Svako milosrde koje izlazi iz srca približava vas mome Sinu. „


SEMINARI U „DOMUS PACIS”

U kuci molitve „Domus pacis” i proteklih tjedana je održano nekoliko razlicitih seminara. Tako su se mladi framaši iz Hercegovine od 2. do 4. ožujka okupili na duhovnoj obnovi koju je za njih vodio fra Danko Perutina.

Na korizmenu duhovnu obnovu u Medugorje su došli i srednjoškolci iz bosanskog gradica Žepca zajedno sa svojim duhovnikom. Seminar su vodili salezijanci iz Žepca.

Od 15. do 22. ožujka, na seminaru posta i molitve, okupio se 21 francuski hodocasnik.


NAPOMENE HODOCASNICIMA

Dragi hodocasnici!

U ime svih svecenika koji služe u ovoj župi, želim iskrenu dobrodošlicu Vama, koji dolazite u Medugorje kao duhovni voditelji skupina ili kao hodocasnici.

Od srca Vam zahvaljujem na želji i spremnosti da posjetite ovo mjesto milosti i molitve. Neka svemoguci Bog, po zagovoru naše nebeske Majke Kraljice Mira, nagradi sav trud i napore koje podnosite dolazeci ovamo.

Kako bi Vaš boravak u našoj sredini bio što ugodniji i korisniji, želim Vam uputiti odrepene smjernice. Iskreno Vas molim, pažljivo ih procitajte i slijedite:

1.Svete mise se slave jedino u župnoj crkvi. U kapelici klanjanja moguce je slavljenje sv. mise po dogovoru sa župnikom. Prema Crkvenoj uredbi, zabranjeno je slaviti sv. misu u pansionima, privatnim kucama u kojima boravite, na brdima ili u bilo kojoj zajednici ili kapelicama koje se nalaze na podrucju župe Medugorje. Za bilo koje objašnjenje ili informaciju možete se obratiti Uredu informacija svetišta.

2. Molitvena okupljanja na podrucju župe mogu biti organizirana iskljucivo s dopuštenjem župnika.

3. Za susrete i obracanja hodocasnicima u crkvenom prostoru imaju odobrenje jedino svecenici koji djeluju u župi. Svi ostali dužni su zatražiti odobrenje od župnika.

4. Nitko nema odobrenje „moliti nad drugim osobama” niti u crkvi niti oko crkvenog prostora.

5. Ukoliko ste svecenik, pozvani ste biti koncelebrant na vecernjoj sv. misi (ponesite sve potrebno: albu, štolu, celebretY) i biti, ako imate ispovjednu jurisdikciju, na raspolaganju hodocasnicima za ispovijed na vašem materinjem jeziku ili drugom jeziku koji govorite.

6.Voditelji hodocasnickih skupina ugovaraju susrete sa svecenicima i vidiocima u Uredu informacija svetišta.

7. Tražimo od hodocasnickih skupina da uzmu vodica koji je strucno osposobljen za vodstvo hodocasnickih skupina u Mudugorju. Usluge vodica mogu se zatražiti u Uredu informacija svetišta.

8. Molimo voditelje hodocasnickih skupina da dolazak svoje skupine i broj hodocasnika najave u Ured informacija svetišta, na telefon/fax: + 387 36 651 988 ili e-mail: informacije@medjugorje.hr.

9. Molim Vas da ne organizirate nikakav drugi program za vrijeme vecernjeg programa u svetištu.

10. Prostor oko crkve, na Podbrdu i Križevcu je molitveni prostor. Molim Vas da ih kao takve i poštujete pazeci na pristojno vladanje i odijevanje koje ne ometa druge u molitvi i sabranosti. Molim Vas i da pazite na cistocu.

11. Ne palite svijece na Podbrdu ni na Križevcu. Svijece se mogu paliti samo na posebno predvipenom mjestu na zapadnoj strani crkve, kod drvenog križa. Ne ostavljajte zavjetne predmete ni slike ni na Podbrdu, ni na Križevcu.

12. U crkvi i u molitvenom prostoru oko nje pušenje nije dopušteno.

13. Svjesni velicine Božje nazocnosti, te radi zaštite molitvenog ozracja i sabranosti za vrijeme sv. mise i klanjanja, nije dopušteno fotografiranje.

14. Zabranjeno je sakupljanje bilo kakve milostinje, osim za vrijeme sv. mise. Ukoliko opazite kako netko to cini u neko drugo vrijeme, odmah obavijestite Ured informacija svetišta.

15. Misne nakane, zavjete ili dobrovoljne priloge za održavanje ovog sakralnog prostora možete ostaviti u Župnom uredu. Hvala!

Uz Božji blagoslov,

dr. fra Ivan Sesar, župnik


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 03/26/2001