159
26. veljace 2001.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! Ovo je vrijeme milosti. Zato, molite, molite, molite dok ne shvatite Božju ljubav za svakoga od vas. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu." 25.veljace 2001


PRAVAC I CILJ (na putu uskrsne priprave)

"Dovoljno je biti lakovjeran da podete u bilo kojem pravcu. Tko ide svojim pravcem, potrebna mu je busola" (K. Steinbach). Tko ne zna pravi pravac, njemu je manje više svejedno o kojem se pravcu radi. No, priprava za Uskrs takve je naravi da traži jasan pravac i razvidan cilj. Bez poznavanja i jednog i drugog priprava za Uskrs - Korizma - pretvara se u mucenje koje ne donosi ništa. Prvi korak na pravcu prema Uskrsu jest: cuti rijec Pisma: „Obratite se Gospodinu svim srcem!” I, slušajuc tu rijec osjetiti da je to dobra vijest za nas. Osjetiti da je to dobra vijest za naš život znaci zapoceti i imati uskrsnu pripravu i Uskrs. Djela apostolska nazivaju Isusa vodom na put u život. On, Isus, kaže za sebe: „Ja sam Put, Istina i život». On je put prema cilju i kompas. On vodi u život. Ic s njim znaci ic prema životu. Stoga je poziv na obracenje, izgovoren na cistu srijedu s posutim pepelom, radosna, dobra vijest za nas.


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca sijecnja u Mepugorju je podijeljeno 35 000 sv. pricesti, a na sv. misama je koncelebriralo 568 svecenika.

Tijekom protekle 2000. godine u župi Mepugorje je podijeljeno 1 084 000 sv. pricesti, doke je na sv. misama koncelebriralo 24 258 svecenika iz domovine i inozemstva.


GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA VODICA

U kuc molitve “Domus pacis» koncem sijecnja održana je Godišnja Skupština Društva Vodica u župi Mepugorje koji rade u službi hodocasnika. Duhovni animator susreta bio je fra Ljubo Kurtovic, a župnik fra Ivan Sesar saslušao je svakodnevne radosti i brige vodica u radu sa hodocasnickimskupinama i dao korisne naputke mladima za njihovo djelovanje.. Oko 60 vodica pripravljenih za tu službu, prihvacaju i prate hodocasnike, te organiziraju njihov hodocasnicki život u Mepugorju. Ove godine Društvo vodica ujedno obilježava 10. obljetnicu svoga postojanja i rada.


ZAVRŠIO PRVI MEÐUNARODNI SEMINAR ZA BRACNE PAROVE

Zahvaljujuc inicijativi pok. fra Slavka Barbarica završen je prvi Mepunarodni seminar za bracne parove na temu: “Bracni parovi u školi Svete Obitelj». Na seminaru se sudjelovalo pedesetak bracnih parova s tri kontinenta i to hrvatskog, engleskog, francuskog, njemackog, poljskog, ceškog i koreanskog jezicnog podrucja.

Bracni parovi su proveli cetiri dana u Aškoli Svete Obitelji, u Marijinoj školi». Kroz zajednicku molitvu u crkvi i na brdima, kroz predavanja franjevaca i svjedocanstva bracnih parova koji su i sami iskusili blagodat Marijinog zagovora, svojim su domovima u sebi ponjeli poruku:obratiti se, staviti Boga na prvo mjesto, posvetiti mu se i predati mu sebe i sve svoje, vratiti se obiteljskoj molitvi, poglavito obiteljskoj krunici, moliti za mir u srcu, u vlastitim željama, u svojim obiteljima i svijetu, otkriti ljubav u svom srcu, ljubiti i praštati u obitelji da bi se moglo ljubiti druge i svima praštati, citati Bibliju, postiti, stare poticati na molitvu a mlade poucavati i davati im primjer. Ako to budu živjeli, postat ce radost Isusu, i obitelj ce doista biti mjesto gdje se rapa svetost koja obnavlja svijet.

U zakljucnoj propovijedi fra Ivan Sesar je, ozmepu ostaloga, naglasio: A... Ako naše obitelji budu slijedile primjer Svete Obitelji, u kojoj su svi clanovi imali poštovanja, vremena, ljubavi i strpljenja jedni za druge, nece se morati bojati sutrašnjice...»


MEÐUGORSKI ŽUPLJANI HODOCASTILI SV. VLAHI U DUBROVNIK

Župljani župe Mepugorje tradicionalno hodocaste 3. veljace u Dubrovnika na blagdan sv. Vlaha, zaštitnika toga grada. Ove je godine oko stotinu župljana hodocastilo u Dubrovnik. O svojim dojmovima jedan od njih je, izmepu ostaloga, kazao:

A...Dubrovnik svake godine svecano obilježava blagdan sv. Vlaha, svog zaštitnika. Kroz svecanu procesiju s mocma sv. Vlahe, grad kao da definira sebe, svoju vjeru i svoje vrednote. Sv. Vlaho je Dubrovniku i svim njegovim hodocasnicima ponos i znak identiteta, ali i zadatak...»


SEMINARI U ADOMUS PACIS

U kuc molitve ADomus pacis, sestre franjevke Hercegovacke franjevacke provincije okupile su tijekom dva vikenda u veljaci oko 50 djevojaka iz Hercegovine na dvodnevnu duhovnu obnovu na temu AVi ste moji prijatelji» (Iv15,13-15).

U istoj kuc od 16. do 18. veljace fra Dario Dodig je vodio duhovnu obnovu za framaše iz Hercegovine.

U Mepugorju nas Marija ljubavlju i strpljivošcu vodi ka Isusu i uci nas kako od sluge postati sinom, ucenikom, prijateljem, suradnikom, apostolom da bi svijet upoznao Onoga kojeg je Otac poslao. Ovakvi seminari su prava prigoda to i nauciti, a veliko zanimanje za njih to i pokazuje.


DAN BOLESNIH I NEMO‚NIH

Dan bolesnih i nemocnih osoba obilježen je u našoj župi 11. veljace na blagdan Gospe Lourdske. župna crkva sv. Jakova bila je na vecernjoj sv. misi ispunjena bolesnim i nemocnim osobama iz župe i okolnih mjesta koji su došli moliti Gospodina i Mariju - Kraljicu mira za snagu i duhovnu okrepu.

Tijekom Jubilarne godine svaki prvi petak u mjesecu u našoj je župi bio na poseban nacin posvecen bolesnima i nemocnima.


NAJAVA HODOCAŠCA I KONTAKT S VODICIMA

Najave hodocašca prije dolaska u Mepugorje potrebne su ðupnom uredu da bi mogao bolje služiti hodocasnicima i njihovim potrebama. Za sve informacije u svezi s organizacijom hodocašca, molimo vas obratite se Uredu Informacija na e-mail adresu: informacije»medjugorje.hr ili na telefon 00 387 36 651 988. U istom uredu možete dobiti i sve potrebne informacije vezane za rad i angažiranje mjesnih vodica.


ŠESTI MEÐUNARODNI SUSRET SVECENIKA

Šesti mepunarodni susret svecenika održat ce se od 2. do 7. srpnja 2001. na temu: „SVECENIK - POSLUŽITELJ MILOSRÐA BOŽANSKOGA».

Preporuca se sa sobom ponijeti
- mali radio sa FM frekvencijom i slušalice;
- Bibliju i po mogucnosti latinski brevijar;
- albu i štolu.

Troškovi seminara pokrivaju se s pet misnih intencija.

Prijave se mogu izvršiti putem faxa na broj : 00387-36-651-888 ili putem e-maila na adresu: medjugorje-mir»medjugorje.hr ili pak u Uredu informacija osobno ili putem telefona na broj 00387 36 651 988.

ðupljani svecenicima daruju boravak. Kad svecenici dopu u Mepugorje, neka se prijave u ðupni ured, obitelji ce ih preuzeti i brinuti se za svecenike tijekom trajanja Susreta.

Predavaci na ovogodišnjem Susretu svecenika su:

Msgr. Robert Rivas, biskup Kingstown-a, ropen je u Trinidadu, Tobago, 07.06.1943. S 18 godina je ušao u Dominikanski red . Novicijat i studij teologije završio je u Irskoj. Za svecenika je bio zarepen 1971., a zatim je nastavio studij u Rimu, na papinskom sveucilištu Angelicum gdje je diplomirao teologiju. Studij Komunikacije, Radio i TV Produkciju nastavio je u Irskoj, . Po povratku u Trinidad sedam je godina služio u raznim župama, nakon cega je bio imenovan za direktora Odjela komunikacije dominikanskoga reda, a potom za ucitelja novaka tijekom 10 godina. Pocetkom 80-tih godina bio je prvi dominikanac s Kariba imenovan pomocnikom vrhovnog poglavara dominikanskog reda, sa svrhom rada na promidžbi dominikanskog života na Karibima. Njegov san bio je utemeljenje prve dominikanske provincije na Karibima. „etiri godine kasnije, nakon 19 godina sveceništva, bio je zarepen za biskupa i imenovan za biskupa Kariba. U njegovu službu spada i rad sa starijim osobama, rad s mladima u borbi protiv droge, rad na vjerskoj izobrazbi katolika na otocima i angažmanu katolicke Crkve u socijalnim pitanjima, na najširoj razini. Msgr. Rivas putuje po cijelom svijetu, obraca se mladima, vodi duhovne vježbe za svecenike i širi Radosnu vijest.

O. France Špelic roden je 24.09.1927. u Sloveniji. U vrijeme II. svjetskog rata, s nepunih 15 godina, pridružio se Narodnooslobodilackoj vojsci, gdje je bio odgajan kao ateist i komunist. Službovao je kao casnik u JNA i djelatni clan Komunisticke Partije. 1946. oženio se i stvorio obitelj. Nekoliko godina kasnije, napustio je svoju vojnu službu i postao uciteljem. 1954. poceo je citati Bibliju što ga je dovelo i do povlacenja iz Komunisticke Partije. Posljedice te odluke bile su teške: bio je izložen stalnim saslušavanjima od strane komunista. Usprkos tome, nastavio je svoj vjernicki put koji ga je vodio prema svecenickom pozivu. Studij teologije je zapoceo u 41. godini života, ne nadajuc se da ce ikad postati svecenikom. Prvi put je došao u Mepugorje 1987 i vjeruje da je upravo ovdje pocelo njegovo Aistinsko obracenje». Kad je bio na petoj godini teologije, supruga mu je oboljela od skleroze multiplex. Za nju se brinuo do njezine smrti 1992. Usprkos mnogim preprekama i protivštinama, u 66. godini života zarepen je za svecenika 1993. Sada živi u Sloveniji, u mjestu Kurešcek, gdje je sagrapeno svetište Majci Božjoj - Kraljici Mira. Mnogi hodocasnici tamo odlaze na molitvu i duhovnu obnovu. Napisao je autobiografiju opisujuc svoj život i svoje iskustvo obracenja.

O. Bennet Tierney roden je 24.11.1954. u Limerick-u, u Irskoj. 1973 pridružio se Kristovim Legionarima, a za svecenika je bio zarepen 1985. Studirao je na papinskom sveucilištu Gregorianum u Rimu, gdje je diplomirao filozofiju. U Rimu je postigao i doktorat iz moralne teologije na papinskom sveucilištu Regina Apostolorum. Tri godine je radio je kao direktor za zvanja u Španjolskoj, a zatim 8 godina kao direktor ARegnum Christi» u Meksiku. Utemeljitelj je i direktor „Centro Empresarial» u Meksiku. Od 1985. vodi duhovne vježbe za laike i svecenike. Tijekom šest godina držao je predavanja i seminare za odgajatelje animatora seminara u Italiji. Napisao je nekoliko djela o bioetici i genetskom istraživanju. (Kristovi Legionari su redovnicka zajednica osnovana 1941. Broji preko 500 svecenika i 2500 bogoslova 40 narodnosti. ARegnum Christi» je apostolski pokret laika u duhu Kristovih Legionara koji broji preko 50.000 clanova.)

O. Jacques Philippe je svecenik u zajednici Blaženstava. Više od 10 godina bio je odgovoran za kucu koju je Zajednica otvorila u Rimu. Tih je godina vodio duhovne vježbe i vodio misije u Italiji, te u zemljama istocne Europe. Autor je nekoliko knjiga o molitvi srca i o molitvi uopce, o tome kako doc do unutarnjeg mira i kako živjeti u Duhu Svetomu. Sada priprema knjigu o milosrpu i slobodi srca. Nakon godina provedenih u Rimu, postao je clan Generalnog Savjeta Zajednice i odgovoran je za svecenike i bogoslove svoje Zajednice. Tri je godine bio odgovoran za kucu u Francuskoj u kojoj se nalazi novicijat Zajednice. Nakon posebne izobrazbe iz Kanonskog prava, posebno je bio zadužen za pitanja Statuta Zajednice. Bio je clan Generalnog Savjeta desetak godina. Prije godinu dana bio je oslobopen tih dužnosti da bi imao više vremena za propovijedanje na duhovnim vježbama, te pisanje knjiga i duhovno vodstvo.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 02/26/2001