157
26. prosinca 2000.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! Danas kad mi je Bog dao da mogu biti s vama, s malim Isusom u narucju, radujem se s vama i Bogu dajem hvalu za sve ono što je ucinio u ovoj jubilarnoj godini. Bogu zahvaljujem napose za sva zvanja onih koji su Bogu izrekli Da u potpunosti. Sve vas blagoslivljem mojim blagoslovom i blagoslovom novorošenog Isusa. Molim za sve vas da se radost rodi u vašim srcima kako bi u radosti i vi nosili radost koju ja imam danas. Nosim vam u ovom djetetu Spasitelja vaših srdaca i onog koji vas poziva na svetost života. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu." 25. prosinca 2000.


BOŽIC

“U ove dane slavimo dolazak Gospodnji. Kad bi po našemu ljudskom bilo, kad bi nama bilo stavljeno u zadatak da pripremimo, ni više ni manje nego samom Bogu docek, kako bi izgledala ta inscenacija? Što bismo mi to poduzimali?” (J. Turcinovic)

Samo koji dan prije Božica susrece nas taj upit. Iznenadan upit, onako iznenadan kako se Bog vec uobicajio neocekivano pojaviti i govoriti. Božic u sebi nosi jedno ugodno iznenadenje: svi osjetimo da bismo jedni s drugima i s Bogom mogli citavu godinu živjeti bolje, ispunjenije, laganije. Po tome je Božic izuzetan blagdan.

Majka Ivana Krstitelja, Elizabeta, bila je ugodno iznenadena - istina na jedan drugi nacin, jednim drugim pohodom - Marijinim dolaskom:”Otkuda mi da majka Gospodina mojega dode k meni?” (Lk 1,43)

Takvim jednim pohodom, ugodnim i zahtjevnim bila je zatecena župa Medugorje. Milijuni ljudi podoše slicno onome iz Lk 2,15 “vidjeti taj dogadaj”. I nadoše Isusa u Pomirenju i Eharistiji, postu i molitvi.

Blagoslovljen Božic vama koji ga nadoste i vama koji ga tražite!

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

GODIŠNJE UKAZANJE JAKOVU 25. PROSINCA 2000.

Na posljednjem svakodnevnom ukazanju 12. rujna 1998. Gospa je Jakovu Coli rekla da ce ukazanje imati jedanput godišnje i to 25. prosinca, na Božic. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje je pocelo u 15 sati i 20 minuta i trajalo je 10 minuta. Gospa je bila radosna sa djetetom Isusom u narucju. Sve je blagoslovila i dala poruku:

"Draga djeco! Danas kad se Isus rodio i svojim rošenjem donosi neizmjernu radost, ljubav i mir, na poseban nacin pozivam vas da kažete svoje Da Isusu. Otvorite vaša srca da Isus uše u njih, nastani se u njima i pocne djelovati preko vas. Samo tako moci cete shvatiti istinsku ljepotu Božje ljubavi, radosti i mira. Draga djeco, radujte se Isusovu rošenju i molite za sva ona srca koja se nisu otvorila prema Isusu, da bi Isus mogao uci u svako njihovo srce, poceti djelovati preko njih, i da bi svaki covjek bio primjer istinskog covjeka preko kojeg djeluje Bog."


POKOPAN FRA SLAVKO BARBARIC

26. studenoga pokopan je fra Slavko Barbaric. Sprovodnu sv. misu, uz koncelebraciju oko 150 svecenika i u nazocnosti oko 10 000 vjernika, predvodio je msgr. Ratko Peric biskup mostarsko-duvanjski i trajni upravitelj trebinjsko mrkanjski. Fra Slavko je pokopan na mjesnom groblju Kovacica.

Oproštajne govore sa fra Slavkova sprovoda možete naci na našim web stranicama: www.medjugorje.hr


FRA SLAVKOVO DJELO ŽIVI

Uz duboku ljudsku žalost i nošeni kršcanskom nadom želimo reci svim hodocasnicima i prijateljima Medugorja da Božje djelo zapoceto zauzimanjem fra Slavka Barbarica nastavlja živjeti preko suradnika koji su tokom godina slijedili fra Slavkove poticaje.

Djela kršcanske ljubavi (Majcino selo, Fond prijatelja talenata, Fond za djecu poginulih branitelja i pomoc potrebnima) živjet ce i dalje zahvaljujuci vašoj djelotvornoj ljubavi, a molitveni seminari (za bracne parove, za svecenike, za mlade) nastavit ce se u duhu Isusovog Evandelja i Gospinih poruka.

Za sve informacije u svezi s fra Slavkovom djelatnošcu izvolite se obratiti župniku fra Ivanu Sesaru i Župnom uredu.

Hvala i slava Gospodinu što je Medugorju dao takvog covjeka, svecenika i franjevca.


BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca studenoga u svetištu Kraljice mira u Medugorju podijeljeno je 40 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebrirala su 1 144 svecenika iz domovine i inozemstva.


POSJET SLOVACKIH DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA MEÐUGORJU

U utorak 7. studenoga Medugorje su posjetila dvojica slovackih državnih dužnosnika: izvanredni i opunomoceni veleposlanik Republike Slovacke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini Jan Petrik i konzul u Zagrebu Pavol Danic. U razgovoru s medugorskim župnikom zanimali su se za povijest medugorskih ukazanja, te posebno za slovacke hodocasnike. Obišli su svetište i izrazili svoju zahvalnost za skrb koju fratri u Medugorju pružaju slovackim hodocasnicima. Želja im je zadržati dobre kontakte sa svetištem radi što kvalitetnijeg pružanja informacija svima koji su zainteresirani za posjet Medugorju. Nakon posjeta župnom uredu posjetili su i zajednicu s. Elvire u kojoj se lijece ovisnici o drogi. Zajednica je medunarodna, trenutno u njoj borave pripadnici desetak nacija, a medu njima je i nekoliko Slovaka.


POSJET AUSTRIJSKOG VELEPOSLANIKA

Austrijski veleposlanik u BIH dr. Gerhard Jandl posjetio je Medugorje 27. studenoga. Tijekom svoga posjeta zanimao se za povijest dogadaja u župi Medugorje i austrijske hodocasnike koji ovamo dolaze.


BICIKLOM U MEÐUGORJE

Dvojica mladih Francuza, Antoine Lamy i Fabrice de Rivet 18. studenoga boravili su u Medugorju. Prije mjesec dana krenuli su biciklima iz Francuske. Toliko im je, naime, trebalo da stignu u Medugorje. U svetištu Kraljice mira boravili su jedan dan i potom nastavili svoj put. Krajnje odredište ovog nesvakidašnjeg hodocašca dvojice mladica je Sv. Zemlja.


HODOCAŠCE OSOBA S POTEŠKOCAMA U RAZVOJU

Na Blagdan sv. Elizabete Ugarske 17. studenoga 40 šticenika iz Zavoda za retardirane osobe iz Vrlike, Republika Hrvatska, boravilo je s osobljem koje za njih brine jedan dan u Medugorju. Njihovo hodocašce postaje vec pomalo tradicionalno. Prvi put kad su organizirano došli slavila se upravo sv. Elizabeta. Saznavši u propovijedi koliko se ta svetica brinula za siromašne i bolesne odlucili su svake godine upravo na njen blagdan posjetiti Medugorje. Nakon svete mise, pohodili su Brdo ukazanja moleci krunicu - posebno za mir i potrebnu snagu za svoj životni hod otežan bolešcu i poteškocama u razvoju vec od ranog djetinjstva.

23. studenoga u Medugorju je boravilo i 45 hodocasnika iz Dubrovnika - šticenika Centra za radnu terapiju Dubrovnik zajedno sa svojim roditeljima. Koliko im god život izgledao težak, pokazali su neobicno veliku radost koju su posebno ocitovali svojim pjevanjem na svetoj misi. Nakon svete mise fratrima koji djeluju u Medugorju za uspomenu su darovali rucne radove koje sami izraduju.


OBECANJA U FRAMI MEÐUGORJE

U nedjelju, 19. studenoga, 50 mladih iz medugorske župe dalo je obecanje vjernosti življenja evandelja kako ga je živio sv. Franjo Asiški.

U medugorskoj župi preko pet godina djeluje Franjevacka mladež (Frama) - skupina mladica i djevojaka koja svojim životom nastoji veselo i raspjevano živjeti i širiti Kristovu radosnu vijest upravo onako kako je to cinio njihov utemeljitelj sv. Franjo Asiški. Iz godine u godinu Frama je sve brojnija i aktivnija kako u župi, tako opcenito i u društvu. Uz redovite tjedne molitveno-dijaloške susrete, pomažu na razlicite nacine u pastoralu župe: pjevaju, sviraju i citaju na svetim misama, sudjeluju u procesijama, pomažu u organiziranju proslava vecih svetkovina i molitvenih skupova. Djeluju takoder na kulturnom, ekološkom, dobrotvornom i medijskom planu. Nakon provedene godine dana u Frami mladi polažu obecanja življenja evandelja u svome bratstvu. Tako je bilo i ove godine. 26 mladih produžilo je svoje obecanje, a 24 mladih prvi put je dalo obecanje. U neobicno lijepom liturgijskom slavlju prožetom pjesmom, plesom i mladenackim žarom, mladi su u nazocnosti velikog broja župljana i hodocasnika svoje «DA» Kristu izrekli pred medugorskim župnikom fra Ivanom Sesarom i svojim duhovnim voditeljem fra Brankom Radošem.


AMERICKI VOJNICI U MEÐUGORJU

Oko 100 americkih vojnika pripadnika SFOR-a, smještenih u Tuzli, 21. studenoga posjetilo je Medugorje 21. studenoga zajedno sa svojim vojnim kapelanom.Vojnici su slavili sv. misu i pohodili Brdo ukazanja.

Posebno nas raduje da i vojnici u Medugorju prepoznaju mjesto molitve i mira.


14 FRANJEVACKIH PROVINCIJALA U MEÐUGORJU

Provincijali iz cetrnaest franjevackih provincija iz slavenskih zemalja - Ukrajine, Poljske, Ceške, Slovacke, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na celu s generalnim definitorom fra Antoniom Ricciom, izaslanikom Generalne uprave franjevackom reda, 23. studenoga 2000.

boravili su u Medugorju.

Nakon redovitog zasjedanja u Franjevackom samostanu u Slanom spomenuti provincijali su se htjeli upoznati sa životom i radom fratara u Hercegovackoj franjevackoj provinciji koja je bila domacin ovog zasjedanja. Obišavši Mostar, Široki Brijeg i Humac došli su u popodnevnim satima u Medugorje. Nakon obilaska zajednice s. Elvire gdje se lijece ovisnici o drogi i Majcinog sela u kojem su zbrinuta djeca bez roditelja, sudjelovali su na svetoj misi u crkvi sv. Jakova.

Na zasjedanju se raspravljalo kako danas naviještati i svjedociti evandelje.

Obišavši spomenute zajednice i sudjelujuci u vecernjem molitvenom programu, osvjedocili su se, kako su sami kazali, u snagu Rijeci Božje koja se u Medugorju snažno ocituje i živi na tri razlicita nacina: u molitvi, u brizi za ovisnike i skrbi za ostavljene i napuštene. U razgovoru s medugorskim fratrima zanimali su se za medugorska dogadanja i dolazak hodocasnika iz njihovih zemalja, izražavajuci svoju zahvalnost za pastoralnu skrb koju njihovi hodocasnici u Medugorju dobivaju.


“BONEY M” U MEÐUGORJU

Clanovi glazbene skupine “Boney M” prije koncerta u Mostaru 23. studenoga, posjetili su svetište Kraljice mira u Medugorju.

Sudjelovali su na sv. misi za engleske hodocasnike i s njima zapjevali, a nakon mise su se susreli s medugorskim župnikom fra Ivanom Sesarom koji ih je pobliže upoznao s medugrskim dogadanjima: Gospinim porukama, vidiocima i duhovnim životom župe i njezinih hodocasnika. Tom prigodom im je rekao da Medugorje nije mjesto u kojemu se nešto dolazi vidjeti, vec mjesto gdje se dolazi moliti i tražiti unutarnji mir. Župnik im je svima darovao krunicu. Clanovi “Boney M.” posjetili su potom Brdo ukazanja i zajednicu “Cenacolo” u kojoj se lijece ovisnici o drogi. Iz Medugorja su otišli oduševljeni proživljenim duhovnim iskustvom što su i istakli pred svima na koncertu u Mostaru.


FRANZ GOLLOWITSCH - 250. PUT U MEÐUGORJU

U petak 24. studenoga, na dan svojega prijelaza u Vjecnost, fra Slavko Barbaric je slavio sv. misu za hodocasnike njemackog govornog podrucja na kojoj je u molitvi obilježen jedan znacajan jubilej. To je, naime, bilo 250. hodocašce g. Franza Gollowitscha iz Štajerske u Austriji.

Franz Gollowitsch, vlasnik autobusne prijevozne tvrtke, poceo je dolaziti u Medugorje prije 15 godina i od tada doveo više od 12 tisuca austrijskih hodocasnika u ovo svetište. Postao je neumornim svjedokom i širiteljem Gospinih poruka u svojoj domovini Austriji, no nije se zadržao samo na organizaciji hodocašca. Za one brojne koji su željeli produbiti svoju vjeru organizirao je i brojne skupine koje su dolazile u Medugorje na sedmodnevne seminare posta i molitve.

U teškim godinama rata pružio je svoju ruku potrebnima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zajedno sa svim medugorskim hodocasnicima iz Austrije. Najradije je svoju pomoc usmjeravao prema djeci buduci da i sam ima petero djece i 13 unucadi.

O ovome velikome covjeku govori i priznanje koje je nedavno dobio u Austriji: Na nedavnom izboru humanista dobio je “Zlatno srce” i 10. 000 šilinga. Tu nagradu je poklonio dvanaesteroclanoj obitelji Danijele i Marinka Marica iz sela Rastovaca kod Posušja.

Neka nam svijetli primjer ovoga covjeka bude svima smjerokazom kao i njegove rijeci jednom prigodom izrecene: “U djeci želim vidjeti radost novoga života i nade. Mi smo Božja djeca, a sva djeca su naša buducnost i svakodnevno nas nadahnjuju novom snagom”.

Iskreno i veliko hvala ovome covjeku s obecanjem da cemo ga pratiti u svojim molitvama u njegovom daljnjem radu.


ZAHVALA NADBISKUPA SALZBURGA MSGR. GEORGA EDERA MEÐUGORJU

U povodu nesrece koja se dogodila na skijalištu u austrijskom mjestu Kaprun, župljani župe Medugorje poslali su pismo nadbiskupu Ederu, u kojemu izražavaju svoju bol i vjeru u uskrsnuce nastradalih.

Ovih dana nadbiskup Eder se zahvalio svima pismom u kojemu izmedu ostaloga stoji:

“S posebnim osjecajima zahvalnosti primili smo pismo podrške i ohrabrenja s potpisima župljana iz Medugorja prigodom pogibije na skijalištu u Kaprunu. Raduje nas što medugorski župljani i hodocasnici mole za duše nastradalih u ovoj nesreci. U tome se ocituje jedinstvo Katolicke crkve: Kada netko trpi, cijela Crkva trpi.”

Nadbiskup Slazburga msgr. Eder, koji je više puta bio u Medugorju, blagoslivlja cijelu župu, a na poseban nacin našega župnika koji je i postpisnik ovoga pisma.


SUSRET RADIO-MOLITVENE SKUPINE “MOLIMO ZAJEDNO RADOSNA SRCA”

Treci susret radio-molitvene skupine “Molimo zajedno radosna srca” održan je u Medugorju 3. prosinca. Na susretu je bilo oko 600 clanova iz Hercegovine, Splita, Sarajeva, Knina, Drniša, Livna i drugih mjesta.

U 14 sati clanovi molitvene skupine okupili su se na Brdu ukazanja na zajednickoj molitvi krunice i potom u dvorani župnog ureda. Zajedno su posjetili grob fra Slavka Barbarica. Susret su završili vecernjim molitvenim programom u crkvi.

Svim clanovima su podijeljene medaljice, clanske iskaznice i audio vrpca zadnjeg radijskog molitvenog susreta kojega je za njih vodio fra Slavko. Ovaj susret, kojega je vodio fra Branko Radoš, bio je posvecen u spomen fra Slavku Barbaricu koji je utemeljio i vodio ovu molitvenu skupnu putem radio valova do svoje smrti.


PROSLAVA BLAGDANA SV. NIKOLE

Na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca u dvorani župnog ureda djeca Osnovne škole u Medugorju priredila su pjesmom i scenskim uprizorenjima docek svoga omiljenog sveca - sv. Nikole, zaštitnika djece i pomoraca. Poslijepodne u medugorskoj crkvi ponovno se okupilo mnoštvo djece na zajednickom euharistijskom slavlju.

I ove godine dolazak sv. Nikole unio je veliku radost u djecja srca. Njihovim molitvama, ushicenju i radosti nije bilo kraja! Sv. Nikola je i ovaj put nagradio djecju dobrotu, a one ne baš uvijek poslušne pozvao je biti boljima, osobito sada kad nam je Božic pred vratima.


BLAGDAN BEZGRJEŠNOG ZACECA

Tijekom proteklih dana ozracje molitve, mira i zajedništva obilježilo je medugorsko svetište zbog mnoštva hodocasnickih skupina koje su ga posjetile za blagdan Bezgrješnog zaceca. Domacih hodocasnika bilo je iz svih krajeva domovine, dok su od inozemnih skupina najbrojniji bili hodocasnici iz Italije.

Na sam blagdan na Brdu ukazanja molila se krunica mira. Na vecernjoj sv. misi, koju je predvodio fra Miron Sikirc, profesor crkvenog prava na Franjevackoj teologiji u Sarajevu, bilo je nazocno više tisuca vjernika.


BOŽIC U MEÐUGORJU

Pripravljajuci se za Božic, osim vecernjeg molitvenog programa u crkvi, tijekom devetnice molila se krunica na Brdu ukazanja. U vremenu došašca u molitvenoj kuci "Domus pacis" održana su tri seminara posta i molitve. Na tim seminarima sudjelovalo je oko 100 hodocasnika iz domovine i inozemstva želeci se kroz post i molitvu pripraviti za Božic i približiti se tajni Boga rodena na zemlji.

Tijekom božicnih blagdana u svetištu Kraljice mira vladalo je ozracje mira, molitve i zajedništva medu vjernicima koji su pristigli sa svih strana svijeta. 17. prosinca “Mali raspjevani Dubrovnik”, djecji zbor iz Dubrovnika i “Golubici mira” mali djecji zbor iz Medugorja, održali su božicni koncert u medugorskoj crkvi i time cestitala Božic svim okupljenim vjernicima i medugorskim hodocasnicima diljem svijeta.

Na Badnju vecer na vecernjoj sv. misi sudjelovalo je više tisuca vjernika. U 22 sata u crkvi prepunoj vjernika zapocelo je molitveno bdjenje koje se završilo sv. misom polnockom. Sam blagdan Božica protekao je u istinskom raspoloženju mira i božicne radosti župljana i hodocasnika okupljenih oko svoje Majke.


SEMINAR ZA BRACNE PAROVE

Informativni centar “Mir” Medugorje organizira prvi medunarodni seminar za bracne parove od 8. do 11. veljace 2001. na temu:“ BRACNI PAROVI U ŠKOLI SV. OBITELJI ! ”

Preporuca se sa sobom ponijeti:

1. slušalice i mali radio sa FM frekvencijom.

2. Bibliju i kišobran.

Svi susreti ce se održavati u dvorani iza crkve. Prilog za troškove seminara: 15 DM po osobi, odnosno 30 DEM za jedan bracni par. Prijave možete izvršiti putem faxa na broj: 00387-36-651-888; e-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr ili u u Uredu informacija osobno ili putem telefona na broj 00387 36 651 988. Broj sudionika je ogranicen zbog prostora, pa vas molimo da svoje prijave izvršite što prije, a najkasnije do konca prosinca. Isto tako molimo sve bracne parove koji ce sudjelovati na seminaru da sami osiguraju smještaj u Medugorju.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 12/26/2000