153
04. listopada 2000.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! Danas vas pozivam da se otvorite molitvi. Neka vam molitva postane radost. Obnovite molitvu u svojim obiteljima i stvarajte molitvene skupine i tako cete doživjeti radost u molitvi i zajedništvo. Svi koji mole i clanovi su molitvenih skupina, u srcu su otvoreni Božjoj volji i radosno svjedoce Božju ljubav. Ja sam s vama i sve vas nosim u svom srcu i blagoslivljam vas svojim majcinskim blagoslovom. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu." 25. rujna 2000,/p>


ŠTO IMA MOLITVA S VJEROM?

“Ja vjerujem, jer molim”, kazao je jednom prigodom Karl Rahner. Iskustvo tog velikog teologa koji je naš suvremenik, iskustvo je velikih ljudi i žena kršcanstva. Za vjernicki hod kroz život molitveni život nije nadomjestim nicim drugim. Zapocinjuci mjesec listopad koji je u Crkvi nazvan i mjesecom krunice, to nam je iskustvo dragocjeno.

Molitva krunice samo je mali dio bogate duhovne i molitvene baštine Crkve. Važan je zbog svoje jednostavnosti i još jednog: uzima kljucne dogadaje novozavjetne spasenske povijesti i promatra ih iz Marijina kuta. Molitelj prihvaca da ga Marija uzme za ruku i da se još jedanput, moleci, zajednicki prisjete svega toga.

Fra Ivan Landeka

V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

U mjesecu rujnu u svetištu Kraljice mira u Medugorju podijeljeno je 160. 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebrirala su 3206 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 107 svecenika dnevno.

Po navedenom broju pricesti vidljivo je da je hodocasnika bilo uistinu mnogo. Dodajmo tome da su u Medugorje došli sa svih strana svijeta.


POSJET TALIJANSKOG BISKUPA

Koncem rujna u dvodnevnom posjetu Medugorju bio je umirovljeni biskup msgr. Janez Moretti. Msgr. Moretti je prije umirovljenja obavljao službu apostolskog nuncija u Bruxullesu u Belgiji.


MOLITVENI SUSRETI U BELGIJI I NJEMACKOJ

Od 15. do18. rujna fra Slavko Barbaric vodio je molitvene susrete u Belgiji i Njemackoj. Klanjanje u franjevackoj crkvi u Bruxellesu održano je 15. rujna navecer. Skupilo se dosta molitelja. Vec uobicajeni susret u nacionalnom svetištu Beauraing bio je 16. rujna gdje se Gospa ukazivala pocetkom 30tih godina ovoga stoljeca, te posebno pozivala na molitvu za obracenje grešnika. Unatoc lošem vremenu i barikadama na autoputovima zbog poskupljenja nafte i benzina, skupilo se dosta vjernika na cjelodnevni molitveni program koji je poceo u 10 sati, a završio u 18 sati. Nakon zajednickog moljenja krunice na francuskom, flamanskom i njemackom, slijedilo je predavanje o medugorskim porukama. Otac Jean Boulanger je u 12 sati govorio o sakramentu pomirenja. U poslijepodnevnom programu molila se krunicu, slavila svecana sv. misa i bio je sat klanjanja s molitvom za ozdravljenje. Osim vjernika iz Belgije, Njemacke i Louxembourga sudjelovala je velika skupina vjernika iz Konga koji se nalaze u Parizu. Oni su pjevali africke napjeve i organizirali svecani prinos darova uz glazbu i liturgijski ples. Pjevanje su vodile molitvene skupine. Bilo je zaista pravo molitveno ozracje. Desetak ispovjednika je bilo cijeli dan na raspolaganju za svetu ispovijed. Oni koji poznaju život ovoga svetišta, priznaju da su medugorski dani molitve uvijek najintenzivniji.

“Marijanski dani” bili su organizirani 16 i 17. rujna u Fuldi. To je bila zamisao nadbiskupa Johannesa Dybe, koji je u meduvremenu umro, te ga je zamijenio pomocni biskup msgr. Ludwig Schick, koji je u nedjelju prije podne predvodio misno slavlje u nazocnosti mnogih Marijinih štovatelja, medu kojima su vecina bili medugorski hodocasnici. Prvoga dana je, osim predavanja na teme “Marija, znak jedinstva”,“Obnova 2000 – Crkva i nova Europa”, te “Vidioci iz Fatime” bila organizirana pobožnost križnoga puta, krunica i misno slavlje. Navecer je poznata obracenica kantautor Inge Brueck sa zborom mladih iz Neuhofa pripremila glazbenu vecer uz svjedocanstva vjere.

Svecanu svetu misu u sklopu ovih marijanskih dana u katedrali je prije podne slavio msgr. Ludwig Schick, pomocni biskup. Govorio je na temu “S Marijom u trece tisucljece”. Poslije podne je bio medugorski program (krunica, duhovni nagovor i klanjanje) u franjevackoj crkvi na Frauenbergu koji je predvodio fra Slavko Barbaric. Crkva je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Molitveno ozracje je bilo zaista lijepo. Ovakvi susreti pokazuju da je medugorski molitveni duh zahvatio mnoge ljude na svim stranama svijeta, te da donosi plodove obracenja i osposobljuje vjernike da s Marijom dodu do Isusa i tako sigurno prijedu u novo tisucljece.


XII. MEÐUNARODNI SUSRET CENTARA MIRA SREDNJE I JUŽNE AMERIKE

Predstavnici oko 20 latinskoamerickih zemalja okupili su se od 22. do 26. rujna u Medugorju na XII. medunarodnom susretu centara mira. Tema ovogodišnjeg susreta bila je: "Slavimo s Marijom Veliki jubilej”. Ti centri su nastali diljem latinske Amerike kao mjesta okupljanja svih onih koji su osjetili važnost Gospina poziva u Medugorju. Njihova djelatnost se ogleda poglavito u širenju poruka, te u organizaciji molitvenih skupina i hodocašca. Kao što smo rekli, to je vec XII. susret, a cetvrti put se održava u Medugorju. 650 sudionika provelo je 5 dana u molitvi i razmišljanju, razmjenjujuci iskustva svoga dugogodišnjeg rada na širenju Gospine poruke mira medu vjernicima španjolskog govornog podrucja. Posebno je istaknuta nužnost duhovnog rasta u življenju Gospinih poruka za svakoga pojedinca, kao i širenje poruka drugima, te osnivanje i vodenje molitvenih skupina. Ovo je poticaj i dobar primjer svima kako se zajedno može raditi na širenju poruka mira.

Nakon završenog susreta oko 100 sudionika, uglavnom voditelja molitvenih skupina i Centara mira, nastavilo je svoj hodocasnicki boravak na trodnevnim duhovnim vježbama u Medugorju.


OBAVIJEST MEÐUGORSKIM HODOCASNICIMA O NOVOM REŽIMU VISA I PUTOVNICA

Po najnovijem režimu viza i putovnica ulazak u Bosnu i Hercegovinu, pa tako i dolazak u Medugorje, moguc je za gradane odredenih zemalja iskljucivo ako imaju u svojim putovnicama ulaznu vizu za Bosnu i Hercegovinu. Ulazne vize nisu potrebne za gradane slijedecih zemalja: Republika Hrvatska, Malezija, Jugoslavija, Iran, Makedonija, Madarska, Rusija, Rumunjska, Tunis, Turska, Vatkan, Lichtenstein, Austrija, Belgija, Bahrein, Bruneja, Švedska, Kuvajt, UAR, Velika Britanija, Grcka, Japan, Njemacka, Danska, Nizozemska, Saudijska Arabija, Finska, Francuska, Irska, Oman, Švicarska, Norveška, Luksemburg, Španjolska, SAD, Kanada, Portugal, Katar, Italija i Slovenija.

Za gradane svih ostalih država potrebna je viza za ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Po istom sustavu za sve strane državljane potrebna je putovnica. Nije, dakle dovoljna osobna karta osim za gradane Republike Hrvatske.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 10/04/2000