151
06. rujna 2000.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! Želim s vama podijeliti svoju radost. U svom bezgrješnom srcu osjecam, da je mnogo onih koji su mi se priblžili i nose na poseban nacin u svojim srcima pobjedu mog bezgrješnog srca moleci i obracajuci se. Želim vam zahvaliti i potaknuti vas, da s ljubavlju i snagom Duha Svetoga još više radite za Boga i njegovo kraljevstvo. Ja sam s vama i blagoslivljam vas svojim majcinskim blagoslovom.Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu." 25. kolovoza 2000.


KRIŽ I RASPETI

Slavlje Uzvišenja svetog Križa u župi Medugorje dobilo je posebno znacenje gradnjom velikog križa na brdu Šipovac. Sagradeni križ promijenio je ime brdu: ono je od tada brdo Križevac. Od 1981. zagledani u taj križ iz bliza i izdaleka milijuni su molili, plakali i radovali se. Pod tim križem mijenjao je Raspeti mnoge ljudske sudbine, pod tim križem dogodili su se nebrojeni zaokreti od nevjere prema vjeri. Zavjetni križ jedne župe prigodom godine Otkupljenja postao je zajednicko dobro kršcana iz svega svijeta.

Križ, sam za sebe, razdvojen od Raspetoga, ne znaci mnogo. Raspeti mu daje smisao i znacenje. Smisao mu daju i oni koji ostadoše podno njegova križa, Majka Gospodinova posebice. Ljudski život oduvijek je suocavnje s trpljenjem i traženjem izlaza. U križu i Raspetome sadržano je obadvoje - stvarnost trpljenja i stradanja i zaokret koji se dogodio na Raspetome. U križu i na Križevcu toga se spominjemo i ugradujemo to u svoj život.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

BISKUP SAINT VINCENTA I GRANADE MLADIMA

Na nedavno završenom 11. medunarodnom molitvenom susretu mladih na temu: "Rijec je tijelom postala i prebivala medu nama", jedan od predavaca bio je msgr. Robert Rivas, biskup Kingstowna, Saint Vincent i Granada. Tom prigodom obratio se okupljenoj mladeži:

"Dragi mladi! Pišem vam u duhu velike Jubilarne godine. Velika je povlastica biti s vama ovdje u Medugorju za Medunarodni molitveni susret mladih. Hvala vam što ste poslušali i odazvali se Gospinom pozivu na susret u ovoj oazi mira, pobožnosti i duhovne obnove. Divim vam se što dolazite s mnogih kontinenata da svjedocite vašu vjeru u Isusa Krista, Marijina Sina. Hvala vam što ste došli na susret s Isusom u ovoj Jubilarnoj godini.

Naše veliko jubilarno ispovijedanje vjere usredotoceno je na Krista u otajstvu njegova Utjelovljenja. Sveti Ivan, ljubljeni ucenik, poziva nas da se duboko zagledamo u otajstvo Utjelovljenja i Rodenja Kristova kada zapisuje u svom Evandelju: ‘Rijec je tijelom postala i prebivala medu nama.‘ To su rijeci života. Pokazuju kako nam je Bog došao blizu. Božansko je dodirnulo covjecansko. Sve ono što je cekalo, zapravo svo stvorenje, poskocilo je od radosti pri najavi Kristova rodenja. To je veliki dogadaj koji slavimo u ovoj Jubilarnoj godini. Mladi, neka vam danas srce poskoci od radosti, jer vaš Bog prebiva medu vama.

‘Rijec je tijelom postala i prebivala medu nama ‘ (Iv 1,4)

Marija je u srcu ovog velikog otajstva vjere. Ona je rekla ‘da ‘ Bogu i dala nam je Krista. Kristovo rodenje otvara vrata najvece ljubavne price koja je ikada bila ispricana ili napisana. Opet nas sveti Ivan uvodi u srce price: ‘Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorodenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vjecni.‘ (Iv 3,16) Marija nosi tu utjelovljenu ljubav. Njezina poruka vama, mladim ljudima, jest da budete nositelji te ljubavi vašim prijateljima i mladima vaše generacije na pocetku ovog novog tisucljeca. Mi smo svi sudionici te velike ljubavne price koja treba biti življena i pricana sve do kraja vremena. Isus je obecao da ce biti s nama zauvijek. To je ljubav, ljubav koja vjecno traje. Naša vjera u Isusa Krista je najdragocjeniji ‘dar ‘ ljubavi koji možemo podijeliti s drugima. Uvijek se sjetite majcinskih rijeci upucenih vama: ‘Što god vam rekne, ucinite!‘

‘Rijec je tijelom postala i prebivala medu nama ‘ (Iv 1,4)

Isus je sam sebe ‘oplijenio ‘ (Fil 2,7) i s nama se identificirao u svemu osim u grijehu (Heb 4,14-16). Isus zato zna na cemu je s nama. A kakav je naš odnos prema Isusu? Naš Sveti Otac, papa Ivan Pavao II. kaže da Isus od mladih ocekuje velike stvari. Doista, na pocetku ovog novog tisucljeca u vaše je ruke položena velika odgovornost: Primiti vjeru, sacuvati vjeru i predati vjeru vašoj generaciji i buducim generacijama. Zato ne smijete cekati da vidite što ce drugi uciniti. Vi morate biti svjetlost! Imate li vi, mladi kršcani i kršcanke, viziju kako ici naprijed? Imate li plan kako cete produbiti i ojacati vaš angažman prema Kristu? Odnos prema Isusu je angažman koji traži energiju i žar vaše mladosti. Dajte danas Kristu vaš mladenacki žar! ‘Oplijenite‘ se u službi i u ljubavi prema drugima. Vi možete donijeti velike promjene u Crkvi i u društvu.

Ne bojte se postati sveci novog tisucljeca! (15. svjetski dan mladih, poruka Svetog Oca, Nº3), ne bojte se biti žene i muževi nade. Vaši biskupi racunaju na vas! Crkva racuna na vas. U svojoj poruci za vas prilikom ovogodišnjeg Svjetskog dana mladih, Sveti Otac vam ukazuje na Krista kao onoga koji je ovdje za vas i kojemu vam valja ici. Papa vam kaže: ‘Ne idite nikome osim Kristu. Ne tražite nigdje drugdje ono što vam samo on može dati.‘ (Nº3)

Trudite se uvijek da posvuda, u svemu i u svakome nadete Krista. Prepoznajte ga u izoblicenim licima mladih vaše generacije. Cujte njegov krik u kricima siromašnih, odbacenih i onih koje je slomilo trpljenje. Cujte zov za pravdom i brinite se za brige drugih. Susretnite Krista svaki dan u njegovoj Rijeci i zaljubite se u njega u Euharistiji. Neka vaša molitva bude hranjena euharistijskim klanjanjem. Naši su životi prazni bez osobnog odnosa prema Kristu. Neka to bude jedan od vaših mladenackih prioriteta. Krist hoce da budete sretni. Zato radosno živite svoj život. Isus nije došao da vam oduzme radost nego da po njemu upoznate pravu radost.

‘Rijec je tijelom postala i prebivala medu nama ‘ (Iv 1,4)

Mladi, pozivam vas da izaberete Boga za cijeli svoj život, neka to bude vaš životni izbor. Postanite misionari života. Slušajte, poput Marije, poticaje Duha Svetoga i spremno idite tamo gdje vas Krist treba kao svoje predstavnike. Ne bojte se. Isus, Rijec Tijelom postala, Kruh života, vaš brat, je s vama!

Blagoslivljam vaše obitelji, vaše svecenike, redovnike i prijatelje.

Gospe naša, Kraljice Mira, moli za nas!
Medugorje, 3. kolovoza 2000."


FRA IVAN LANDEKA OTIŠAO IZ MEÐUGORJA - MEÐUGORJE IMA NOVOGA ŽUPNIKA

Nakon 12 godina nesebicnog i predanog služenja Bogu i svim hodocasnicima koji su tražili svoj put do Njega, te župljanima župe Medugorje, fra Ivan Landeka je otišao na drugu službu. Fra Ivan preuzima službu župnika u župi Humac hodocasnicima poznatoj kao polazište tradicionalne Hodnje mira prigodom obljetnice Gospinih ukazanja i župu iz koje godinama franjevci dolaze u Medugorje ispovijedati.

U ime svih vas koji ste osjetili fra Ivanovu brigu i skrb tijekom vaših hodošašca u Medugorje od srca mu zahvaljujemo za svako ucinjeno dobro. A bilo ga je u izobilju! Obecajmo mu i na ovaj nacin svoje molitve da ga Gosopdin prati u daljnjem služenju braci i sestrama.

I kaplean fra Branimir Musa otišao je iz Medugorja i preuzeo službu gvardijana u franjevackom samostanu na Humcu. U ime svih vas, koji ste potaknuti fra Branimirovim nadahnutim propovijedima otkrili ljubav Božju, od srca mu zahvaljujemo i preporucamo njegovu službu u vaše molitve.

Novi župnik župe Medugorje je fra Ivan Sesar, franjevac Hercegovacke franjevacke provincije i doktor crkvenog prava. Ovim putem njemu i novom kapelanu fra Ljubi Kurtovicu želimo iskrenu dobrodošlicu obecavajuci im svoju suradnju i molitve.


JUBILEJ 2000. I MARIJA

U pismu “Tertio Millenio Adveniente” Sveti Otac Ivan Pavao II. naglašava da “tvrdnja o Kristu središtu ne može biti rastavljena od priznavanja uloge koju je imala njegova presveta Majka” (br. 43). Kalendar jubilejskih slavlja spominje na osobit nacin Marijine blagdane povezane s tajnom Utjelovljenja. Na 8. rujna slavi se spomen Marijina rodenja u svezi s Kristovim rodenjem.

U svetištu “Madonna del Divino Amore” u Rimu slavi se 20. medjunarodni mariološko-marijanski kongres, s kojim je povezan jubilej marijanskih svetišta. U subotu 23. rujna u ponoc polazi pješacko hodocašce od sv. Ivana Lateranskog u svetište “Divino Amore”. U nedjelju 24. rujna svecanom misom na Trgu sv. Petra Sveti ce Otac zakljuciti Marijanski kongres i Jubilej Marijinih svetišta.

Na blagdan Gospe od Ružarja, u subotu 7. listopada, stiže originalni kip Majke Božje Fatimske na Trg sv. Petra, gdje ce Marijini štovatelji iz cijelog svijeta zajedno u molitvi bdjeti u pripremi na cin stavljanja pod Marijinu zaštitu treceg tisucljeca u povodu Jubileja biskupa. Sve marijanske skupine svijeta pozvane su da sudjeluju u pripremi i kod cina te posvete.


SEMINARI U "DOMUS PACIS"

Tijekom proteklog razdoblja u kuci molitve "Domus pacis" održana su tri seminara posta i molitve za poljske i francuske hodocasnike. U istoj kuci održan je i seminar za skupinu slijepih osoba iz Hrvatske.


SEMINAR ZA VODICE

Zbog zanimanja mnogih koji bi željeli raditi kao vodici u svetištu Kraljice mira u Medugorju, Društvo vodica za hodocasnike u župi Medugorje organiziralo je seminar od 21. do 25. kolovoza. Nakon održanog seminara izvršit ce se provjera znanja. Svi oni koji s uspjehom završe ovaj seminar stjecu mogucnost uclanjivanja u Društvo vodica, a samim time i mogucnost rada s hodocasnickim skupinama. Svi oni, naime, koji žele raditi kao vodici u svetištu moraju upoznati i steci dostatna znanja da bi hodocasnicima, s kojima ce u buducnosti raditi, mogli pružiti vjerodostojnu informaciju.

Mladi su na seminaru slušali predavanja iz pet oblasti: Svetopisamske poruke (fra Miljenko Stojc), Kršcanske poruke (fra Milan Loncar), Povijest Crkve u Hrvata (fra Ivan Maric), Gospine poruke (fra Slavko Barbaric) i Turizam i hodocašce u medugorskim dogadanjima (Marija Dugandžic).

Koristimo prigodu zamoliti sve one koji dovode skupine u Medugorje da angažiraju mjesnog vodica koji im umnogome može pomoci tijekom njihova boravka u Medugorju i, što je najvažnije, to su osobe koje su pripremljene i obrazovane za pružanje vjerodostojnih informacija, te svoj posao obavljaju u suradnji s Uredom informacija pri svetištu Kraljice mira u Medugorju.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 09/06/2000