148
26. srpnja 2000.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! Ne zaboravite, da ste ovdje na zemlji na putu prema vjecnosti i da je vaš dom na nebesima. Zato, djecice, budite otvoreni Božjoj ljubavi i ostavite sebicnost i grijeh. Neka vaša radost bude samo u otkrivanju Boga u svakodnevnoj molitvi. Zato, iskoristite ovo vrijeme i molite, molite, molite, a Bog vam je blizu u molitvi i preko molitve. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu." 25. srpnja 2000.


MLADEŽ ZA NOVO TISUCLJECE

Od davnine vrijedi izreka: «Mladi su nada svijeta». To je istina koja se ne da pobiti. Tako je bilo u svim vremenima, pa i danas. Napose je to dolazilo do izražaja u krizna vremena. Jedno od takvih je i ovo današnje. Svijet je danas obojen razlicitim nejasnocama i konfuzijama. Ideali su porušeni, vrijednosti pogažene. Pred mladež se najcešce stavlja sivilo svagdašnjice za kojim se ne isplati stremiti. Zato je mladež danas u velikoj opasnosti brzo ostarjeti. Mnogi sa strahom i skepsom gledaju na mladež. Stariji znaju naglasiti kako je u njihovo vrijeme bilo drukcije, kako su oni u mladenackim godinama bili mladi. Mladež krivicu prebacuje na starije, naglašavajuci posebno kako im se ništa ne nudi, kako ih se ne uzima ozbiljno, kako se od njih ništa ne traži. I tu svakako imaju pravo. Najveca kazna za mladež je: ništa od nje ne tražiti. Crkva u ovoj Jubilarnoj godini posebno naglašava ulogu mladeži, poticuci se u društvu da se dopusti mladeži djelatno zauzeti svoje mjesto. Crkva ovim zapravo samo osvjetljuje rijeci Gospodina Isusa koji rece: «Ako hoceš biti savršen, prodaj što imaš i razdijeli siromasima, a onda dodi i slijedi me!» (Mt 19, 21). Ucinit nam je da mladi rastu, ne samo u dobi nego još više u mudrosti i milosti. Ako se Crkva i društvo tako postave, onda se ne treba bojati za mladež. Bit ce ona nada svijeta i to nada koja prelazi u stvarnost.

Fra Branko Radoš


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

U mjesecu lipnju u svetištu Kraljice mira u Medugorju podijeljeno je 140.000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 3089 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 103 svecenika dnevno.

Buduci da je 25. lipnja obilježena 19. obljetnica Gospinih ukazanja u župi Medugorje samo tih nekoliko dana u Medugorju je boravilo više od 100 000 vjernika. Stoga je i nemoguce nabrojiti zemlje iz kojih su došli. Hodocasnika je bilo sa svih kontinenata. Najbrojniji su ipak bili hodocasnici iz Poljske i Hrvatske.


IZJAVA SVECENIKA

Na kraju seminara dali su zajednicku izjavu koju donosimo u cijelosti.


IZJAVA

Mi, 272 rimokatolicka svecenika i bogoslova, redovnika i biskupijskih, iz 30 razlicitih zemalja, koji živimo najrazlicitije službe, uz nekoliko predstavnika grkokatolicke, pravoslavne i anglikanske Crkve, okupljeni smo na Pete duhovne vježbe za svecenike na temu: “Svecenik – covjek Presvetog Trojstva i poslužitelj Tijela Gospodnjeg ”. Slušali smo nekoliko predavaca: o. Daniel Ange, o. Rufus Pereira, o. Martin Ramoser, o. James Manjackal, o. Cosimo Cavaluzzo, s. Elvira Petrozzi, fra Jozo Zovko i fra Slavko Barbaric.

Ove godine Velikog jubileja želimo se radovati što smo djeca Božja, što nas je Gospodin izabrao i posvetio u svom sveceništvu. Sretni smo zbog svih darova koje je Gospodin dao svijetu preko Crkve, povjeravajuci nam svog Sina Isusa eto vec od prije 2000 godina.

Zahvaljujemo mu što nas je ucinio službenicima svojeg Tijela i svoje krvi, svjedocima svojeg milosrda, ljudima koji daju život svijetu dajuci mu Boga, Boga prisutnog koji se predaje u sakramentima.

Grješnici, nedostojni otajstava koja su nam povjerena, molimo za oproštenje sve one iz naroda koje smo povrijedili, razocarali ili ražalostili, moleci ih da s nama i za nas zazivaju milosrde Božje.

Ako smo i zatamnili lice Isusovo u njegovoj Crkvi, odsada želimo sve uciniti da ga ucinimo blistavijim, radeci na vlastitom posvecivanju.

Došli smo dakle da se pustimo potpuno obnoviti u Duhu Svetomu, posadašnjujuci izljev Duha Svetoga kojeg smo primili prilikom svecenickog redenja. Došli smo primiti od Ocevog srca, po rukama Marije, Kraljice Mira, novi elan ljubavi za Isusa, novi žar, novi apostolski zamah.

Želimo postati zaljubljeni klanjatelji Isusa u Euharistiji, dakle hrabri apostoli Ljubavi koja daje Život, spremni dati i vlastiti život da bismo zaštitili život i spasili ljubav.

Zahvaljujemo Bogu za otajstvo naše Crkve. Želimo je ljubiti kao što je Isus ljubi i, spremni proliti svoju krv za nju, raditi svim snagama na njezinom Jedinstvu, na zajedništvu sestrinskih Crkava, u punini ljubavi i istine, da bi svi mogli poznavati radost vjere.

Potvrdujemo privrženost našeg srca i duha Svetom Ocu, služitelju zajedništva, jamcu Istine i prvaku života.

Potvrdujemo našu ljubav prema božanskoj Istini objavljenoj u Rijeci Božjoj koja nas svakodnevno hrani, i našu vjernost velikoj Predaji koja živi u istocnoj i zapadnoj Crkvi.

Želimo biti u službi najsiromašnijih, najkrhkijih, osoba koje je život najviše ranio, da bi zasjala božanska ljubav i da bi ljudi dotakli Božje srce.

Želimo se istrošiti bez zadrške da bismo ponudili istinu koja oslobada onima najsiromašnijima, kojima nedostaje nada i život: onima koji još ne znaju da ih Bog ljubi. Želimo zraciti Evandelje i uciniti sve što je moguce da bismo dali božanski život mladima koji su tako izgubljeni.

Zahvaljujemo Bogu za hrabrost mucenika ovoga stoljeca koje je ratovima i totalitaristickim režimima prouzrokovalo više mrtvih nego li sva prethodna stoljeca, posebice medu našom bracom svecenicima. Ne želimo da naša nevjernost ucini njihovu krv neplodnom, nego, naprotiv, nositi plodove bivajuci ponosni i dostojni te naše starije brace. Nismo li Sinovi njihovih suza, njihovih molitava, njihove ljubavi? Sigurni smo u jedno: njihovoj krvi prolivenoj iz ljubavi zahvaljujemo veliki izljev Duha koji obnavlja cijelu Crkvu.

I na kraju, blagoslivljamo Gospodina koji povjerava naše sveceništvo i naše službe Svetoj Majci Božjoj, Majci svecenika Kristovih, Majci Crkve, Kraljici neba i zemlje, Kraljici Mira i Pomirenja.

Došli smo ovamo zahvaliti joj za nebrojene plodove ovoga hodocasnickog mjesta koje smo ustanovili kod vjernika u svim našim zemljama. Zahvljujemo joj za sve znakove njezine Majcinske Prisutnosti u ovo odlucujuce vrijeme prelaska iz jednog tisucljeca u drugo. Ona nas neprestano podsjeca na Evandelje, ona vodi izgubljenu djecu prema Ocu, ona nam ukazuje na našu buducnost: povratak u slavi našeg Spasitelja koji ce preobraziti naša bijedna tijela u svoje Slavno Tijelo.

U ocekivanju našeg konacnog Uskrsa, neka nas Marija sacuva vjerne do kraja i od nas ucini svece na radost cijele zemaljske i nebeske Crkve. Amen.

Medugorje, 30.lipnja - 6.srpnja 2000.
Svecenici sudionici Petih duhovnih vježbi za svecenike


PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. JAKOVA

Blagdan sv. Jakova, zaštitnika župe Medugorje, svecano je proslavljen 25. srpnja. U nazocnosti velikog broja vjernika svecanost je zapocela procesijom s kipom zaštitnika iz župne crkve prema Gaju u kojem je svecano euharistijsko slavlje predvodio fra Ivan Landeka.

Župa Medugorje utemeljena je 1892. godine. Vec tada su župljani odlucili za svoga zaštitnika uzeti sv. Jakova koji je inace i zaštitnik svih hodocasnika! Stara župna crkva sagradena je 1897. godine. Buduci da je izgradena na trusnom tlu, ubrzo se zapocelo s gradnjom nove župne crkve. Ostaci stare crkve nalaze se u parku na kružnom toku pored svetišta. Nova crkva završena je i blagoslovljena 1969. godine. Za to vrijeme bila je prevelika za ondašnje pucanstvo i nitko zapravo nije ni znao zašto je napravljena tolikom. Isto tako ni daleke 1892. godine nitko od župljana nije mogao ni slutiti da ce u njihovu župu doci milijuni hodocasnika i da ce zaštitnik njihove župe sv. Jakov postati i zaštitnik svih tih hodocasnika.


SEMINAR ZA UNUTARNJE OZDRAVLJENJE

I ove je godine, od 8. do 12. srpnja, u Medugorju održan seminar za unutarnje ozdravljenje. Na seminaru je sudjelovalo oko 600 vjernika iz južne Hrvatske, srednje Bosne i Hercegovine. Seminar je na poseban nacin bio namijenjen osobama koje imaju obiteljskih poteškoca. Seminar za unutarnje ozdravljenje vodiili su o. James Manjackal i s. Margareth Vallapila.Tijekom pet dana okupljeni vjernici su molili i razmišljali uz duhovne nagovore p. Manjackala, te sudjelovali u vecernjem molitvenom programu. Dojmovi svih onih koji su tih pet dana proveli u molitvi i razmišljanju su snažni. Stoga vjerujemo da ce i dogodine biti prigoda ponovno se susresti u Medugorju na jednom ovakvom seminaru.


MEÐUNARODNI MOLITVENI SUSRET MLADIH

Tradicionalni, 11. medunarodni molitveni susret mladih održat ce se od 31. srpnja do 6. kolovoza 2000. Tema ovogodišnjeg seminara, na kojem se ocekuje sudjelovanje velikog broja mladih, bit ce ""Rijec tijelom postala i nastanila se medu nama". Susret zapocinje 31. srpnja vecernjim molitvenim programom. Svim sudionicima želimo srdacnu dobrodošlicu i obilje Božjeg blagoslova.

Još uvijek imate vremena prijaviti se i sudjelovati na ovom jedinstvenom suretu mladih svijeta. Informacije i prijave možete izvršiti u Uredu informacija svetišta, na tel: 00387 36 651 988.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 07/26/2000