147
12. srpnja 2000.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! Danas vas pozivam na molitvu. Tko moli ne boji se buducnosti. Djecice, ne zaboravite: Ja sam s vama i sve vas volim. Hvala vam to ste se odazvali mom pozivu." 25. lipnja 2000.


B U D U C N O S T

Covjek se uvijek pitao to donosi buducnost? Pri tome je covjek u prija njim vremenima buducnost vi e povezivao s dobrim nadama. Dana nji covjek, premda potpuno orijentiran na buducnost, ima mnoge strahove zbog mnogih otvorenih pitanja. Stanoviti se strah pred buducno cu osjeca na svim razinama. Tako se i Crkva pita kakva je njezina buducnost i to ce ona donijeti? U zadnjoj poruci Gospa izravno povezuje dvije stvari buducnost i molitvu. Molitva kao duhovno raspolo enje mocna je oblikovati ivot, time i buducnost. Martin Luther je jednom prigodom kazao: Danas imam puno posla, morao bih moliti barem pet sati. Jedan stari redovnik dao je jo jednu preporuku: Ako vec ne mo e moliti, tada idi i barem promatraj kako moli tvoj brat.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

DONATORSKA KONFERENCIJA

Prva medunarodna donatorska konferencija odr ana je u Medugorju 26. lipnja. Misao vodilja konferencije, na kojoj je sudjelovalo 250 sudionika iz 16 zemalja, bila je : ... to uciniste jednome od moje najmanje brace, meni uciniste... . Konferenciju je otvorio medugorski upnik fra Ivan Landeka, a sudionike su pozdravili hercegovacki provincijal fra Tomislav Pervan i splitsko-makarski nadbiskup u miru Frane Franic koji je u Medugorju boravio za 19. obljetnicu ukazanja. Msgr. Franic zahvalio se svim sudionicima na predanom radu i djelatnoj ljubavi koju su pokazali svih ovih godina, znajuci da ih je na taj rad poticala povezanost s medugoskom porukom mira.

Tijekom dana sudionici su slu ali predavanja : Medugorje covjeku u nevolji (fra Leonard Orec), to uciniste mojoj najmanjoj braci (fra Slavko Barbaric) i Kako prepoznati potrebnoga (fra Jozo Zovko). U poslijepodnevnim satima dobrocinitelji su govorili o svojim iskustvima bogatim iznimno koja plijene ponajvi e radi svoje jednostavnosti. Ovakav susret za sve je bio sna an poticaj da nastave i dalje pomagati potrebne.

Tijek konferencije bilo je moguce pratiti putem Radiopostaje Mir i interneta.

Nakon vecernjeg molitvenog programa u crkvi, dobrociniteljima na ega naroda organizator se zahvalio koncertom klapa Cambi, Hrvoje i Cenacolo.

Koristimo prigodu zahvaliti se jo jednom svim tim dobrim ljudima za svo dobro koje su ucinili. Neka Gospodin blagoslovi njihov rad i ivot.


VOJNICKO HODOCA CE U MEDUGORJE

Na 8. vojnickom hodoca cu 28. lipnja u medugorskom sveti tu se okupilo 350 hrvatskih vojnika. Susret je zapoceo u 17, 30 ispred crkve kada je okupljene vojnike pozdravio fra Slavko Barbaric. Nakon toga vojnici su sudjelovali u vecernjem molitvenom programu: molitvi krunice i sv. misi. Tijekom krunice vojnici su imali prigodu pristupiti sakramentu pomirenja. Nakon vecernje sv. mise slijedila je procesija s upaljenim svijecama kroz crkveno dvori te. Procesija i molitveni susret zavr ili su blagolovom ispred Gospina kipa. Sredi nja tocka hodoca ca bila je sv. misa koju je predvodio fra Ivan Landeka. Ovaj susret je u ime sveti ta organizirao fra Miljenko Stojic. Poruka ovakovih hodoca ca mogla bi se kratko izreci rijecima: "... ma kakvo oru je covjek imao, bez Boga ostaje nesiguran..." Shvatili su to zasigurno i okupljeni vojnici. Njihov odaziv to i potvrduje.


SEMINAR ZA SVECENIKE

Od 30. lipnja do 6. srpnja u sveti tu Kraljice Mira u Medugorju odr an je 5. medunarodni seminar za svecenike. Oko 300 svecenika iz Engleske, Njemacke, Francuske, Italije, Slovacke, Poljske, Amerike, Rumunjske, Argentine, Rusije, Ce ke, Mexica, Portugala, Brazila, Slovenije, Irske, Australije, Ju ne Afrike, Koreje, Ugande, Haitia, Kanade, Nizozemske, Belgije, Austrije, Litve, Madarske, Ukrajine, panjolske, Bosne i Hercegovine, te Hrvatske sudjelovalo je u radu seminara na temu: "Svecenik - covjek Presvetoga trojstva i poslu itelj tijela Gospodnjega". Najbrojnija je bila skupina od 60 poljskih svecenika. Podteme o kojima su svecenici razmi ljali i razgovarali bile su: "Isus, veliki svecenik prinosi sebe kao rtvu na kri u", "Svecenik - poslu itelj tijela Gospodnjega", "Svecenik - propovjednik milosrda i ljubavi Bo je, djelitelj sakramenata i osloboditelj od zlih sila , Dodite k meni svi vi umorni i optereceni...! i ... i ja cu vas okrijepiti .

Tijekom est dana svecenici su slu ali predavanja, razmi ljali, molili, zajednicki slavili Euharistiju, te pohodili Brdo ukazanja i Kri evac. Seminar je u ime sveti ta Kraljice mira organizirao i vodio fra Slavko Barbaric, a predavaci su bili: Daniel Ange, p. James Manjackal, Rufus Pereira, p. Martin Ramoser, don Cosimo Cavaluzzo, s. Elvira Petrozzi i fra Jozo Zovko.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 07/21/2000