145
14. lipnja 2000.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! Radujem se s vama i u ovom milosnom vremenu pozivam vas na duhovnu obnovu. Molite, djecice, da se u vama nastani u punini Duh Sveti, da biste mogli svjedociti u radosti svima onima koji su daleko od vjere. Napose, djecice, molite za darove Duha Svetoga, da u duhu ljubavi budete svakim danom i u svakoj situaciji bliže bratu covjeku i da u mudrosti i ljubavi nadvladate svaku poteškocu. Ja sam s vama i zagovaram svakog od vas pred Isusom. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu."


25. svibnja 2000.

UZOR VJERE U BOŽJU RIJEC

Neposredno pred 19. obljetnicu Gospina ukazanja potrebno je vratiti se temeljnim i središnjim sadržajima Gospinih poruka. Potrebno ih je ponavljati i dozivati u pamet da bi se sacuvala izvorna Gospina baština koju nam predaje. Ta baština je baština njezina Sina koju je Crkva primila, koju treba živjeti i naviještati. Prema svjedocanstvu vidjelaca Gospa im se u prvim susretima ukazala s djetetom Isusom i pod križem. U tom svjetlu su razumljivi njezini pozivi na obracenje, molitvu, post i pomirenje. U svijetlu tih prvih ukazanja može se razumjeti i odziv milijuna hodocasnika i župe. Od otackih vremena Crkve Mariju se držalo uzorom vjere i posluha Božjoj rijeci. Taj uzor Crkve danas govori Crkvi kroz ukazanja i dogadaje u župi Medugorje i kroz odziv kršcana širom svijeta.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

U mjesecu svibnju u svetištu Kraljice mira u Medugorju podijeljeno je 102 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 2470 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 80 svecenika dnevno.

Veliki je broj vjernika odabrao upravo svibanj za hodocašce u Medugorje buduci je to mjesec posvecen Blaženoj Djevici Mariji. Najbrojnije skupine bile su iz: Madarske, Italije, Luxemburga, SAD-a, Poljske, Ceške, Austrije, Brazila, Argentine, Mexica, Slovenije, Koreje, Irske, Njemacke, Francuske, Reuniona, Belgije, Engleske, Kanade, Libanona, Australije, Rumunjske, Južnoafricke Republike, Filipina, Švicarske, Singapura, Malte, Rusije, Latvije, Indonezije i, dakako, Hrvatske. Od domacih hodocasnika bilježimo i hodocašce od oko 200 bolesnih i nemocnih osoba iz Zagreba, Ðakova, Osjeka i Zadra. Njihovo hodocašce je organizirala zajednica “Vjera i svjetlo”.


POSJET BISKUPA IZ BRAZILA

Od 1. do 4. lipnja u Medugorju je bio msgr. Waldemar Chaves de Araujo sa skupinom hodocasnika iz Brazila. Prije njegova odlaska iz Medugorja s msgr. Araujom razgovarao je fra Slavko Barbaric. Razgovor donosimo u cijelosti.

S.B.: Preuzvišeni, recite našim citateljima nešto o sebi?

WCH: Ja sam msgr. Waldemar Chaves de Araujo, biskup u biskupiji Sao Joao del Rei u Brazilu. Studirao sam u Brazilu i u Belgiji. Situacija u mojoj biskupiji je dobra. Razvio sam sa svojim svecenicima, redovnicima i laicima dobre odnose i imamo razlicite skupine aktivnih ljudi koji djeluju na razlicitim razinama. U ovo vrijeme organiziramo posebne susrete u župnim zajednicama, zatim na biskupijskoj i onda na regionalnoj razini. U mojoj biskupiji ima oko 300.000 vjernika, s 304 zajednice. Došao sam na hodocašce s malom skupinom iz Brazila koja je hodocastila u ovo mjesto posveceno Marijinom nazocnošcu. Molimo zajedno, razmišljamo, ostajemo u tišini. Ovo je moj prvi dolazak u Medugorje.

S.B.: Kad i kako ste culi prvi put za Medugorje i kakvo je Vaše iskustvo?

WCH: Citao sam izvještaje iz Medugorja o ukazanjima i sve što se dogada, a razgovarao sam s ljudima, koji su ovamo hodocastili. Ja vjerujem da se Gospa ovdje ukazuje. Ona je Majka Isusova i Majka naša. Ona nam želi pomoci. Zato sam došao s ovom skupinom i živimo ove dane svjesni da je ona na poseban nacin s nama kao Majka. Moje je iskustvo da je ovo zaista pravo mjesto molitve. Mogu reci da sam uvijek njegovao pobožnost prema Mariji, ali sam je ovdje još obnovio i produbio. Zaista, nemam nikakvih poteškoca vjerovati da se Ona ovdje ukazuje. Bog djeluje kako hoce i kad hoce i na ovaj nacin je odlucio djelovati u Medugorju.

S.B.: Imate li neku poruku župljanima, hodocasnicima i uopce ljudima?

WCH: Moja poruka iz Medugorja je poruka nade. Tko god se odluci za pravu pobožnost prema Mariji i cini ono što ona govori, on ce susresti Isusa, a Isus daje nadu. Tko god pocne živjeti sakramente, kao što sam vidio da se ovdje živi – misno slavlje, ispovijed, klanjanje, molitva - njegov ce životni put bit ispunjen nadom i mirom. S Marijom je naš put siguran. Prihvatite ono što ona govori, ona poznaje Put, poznaje svoga Sina i pomoci ce nam na našem putu do konacne domovine u nebu. Bog neka Vas sve blagoslovi.Molit cu za sve vas.


OBAVIJEST O VIA LUCIS

U Biltenu br. 141 fra Ivan Landeka je u svome razmišljanju pisao o jednom “...zanimljivom molitvenom pokretu, bolje kazano novom obliku pobožnosti...” koji se zove Via Lucis.

Procitavši taj tekst mnogi su nam pisali tražeci gdje i kako se mogu bolje upoznati s tim oblikom pobožnosti. Za sve zainteresirane smo to istražili i dobili slijedece podatke: Osoba odgovorna za internacionalizaciju toga pokreta je g. Piano Franco iz Rima, a sve obavijesti o pobožnosti Via Lucis mogu se dobiti na web stranicama pokreta. http://www.vialucis.net.


MALTEŠKI RED U MEÐUGORJU

Malteški red iz Njemacke u Medugorju vec trecu godinu pruža medicinsku pomoc hodocasnicima. Do sada je više od 4 000 osoba, kako iz župe tako i hodocasnika, zatražilo njihovu pomoc. I ove godine oni ce biti s nama u Medugorju. Svoju djelatnost Malteški red obavlja i u Lourdesu, Rimu i mnogim drugim hodocasnickim mjestima diljem Europe i svijeta.

Svi hodocasnici koji ce tijekom svoga boravka u Medugorju zatrebati medicinsku pomoc mogu je zatražiti kod osoblja Malteškog reda ispred crkve gdje stoji natpis “MALTESER”. Osoblje “Maltesera” pružat ce medicinske usluge hodocasnicima i u svojoj ordinaciji koja se nalazi s lijeve strane na putu koji vodi od crkve prema Križevcu, u vremenu od 9 - 21, te tijekom noci za hitne slucajeve.

Ovom prigodom im zahvaljujemo u ime svih onih koji ce tijekom ovoga ljeta osjetiti njihovu pomoc i blagodat njihova apostolata.


SUSRET DJECJIH ZBOROVA

U Tomislavgradu je 28. svibnja održan još jedan susret djecjih zborova iz Hercegovine. Pjevali su mališani iz devet župa, a medu njima i “Golubici mira” iz župe Medugorje koje vodi s. Slavica Kožul. Iako je svrha ovakovih susreta da se mališani susretnu i zajedno pjesmom slave Gospodina, nije manje važno da su, prema ocjeni strucnog ocjenjivackog suda, “Golubici mira” bili najuspješniji u izvedbi svojih skladbi.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice Mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje.
Director: fra Miljenko Stojic.
Information Office: 00387-36-651-988
Parish Office: 00387-36-650-206; 650-310; 651-333
Fax: 00387-36-651-444
Radio: 00387-36-651-100; fax 651-300
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Automatic Message: 060-325-325. By calling this number you can hear the latest message of Our Lady in Croatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Austria, Switzerland and Germany, as well as also the meditation and the news from Medjugorje which is updated every Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 10/02/2000