136
9. veljace 2000.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! Pozivam vas, djecice, na neprestanu molitvu. Ako molite, Bogu ste blizi i on ce vas voditi putem mira i spasenja. Stoga vas danas pozivam, da dajete mir drugima. Samo je u Bogu pravi mir. Otvorite svoja srca i postanite darovatelji mira i drugi ce u vama i preko vas otkriti mir i tako cete svjedociti Bozji mir i ljubav koju vam on daje. Hvala vam sto ste se odazvali mom pozivu." 25. sijecnja 2000


JEDINSTVO KRSCANA

Konac sijecnja obiljezava svake godine Molitveni tjedan za jedinstvo krscana. Bolne podjele i razdori tijekom povijesti Crkve prisiljavaju krscane da pocinju jedni o drugima drugacije razmisljati. Ali ne samo o drugima, nego i o samima sebi. Bilo bi nepravedno misliti da je samo sadasnje pokoljenje doslo na tu zamisao. Svaki put kad su se dogodile podjele ili prolijevala krv, bio je ne mali broj onih koji su zbog toga trpjeli i spominjali se Isusove molitve i zapovijedi - da svi budu jedno. Molitva za jedinstvo svih koji u Krista vjeruju pokazuje da nas bole podjele, da u nastalim podjelama nitko nije bez krivnje. U ovim vremenima podjele bole jos jace, posebice ondje gdje su krscani od vecine postali manjina. Ucinjeni su veliki koraci: uklonjena su neprijateljstva, proklinjanja, izopcavanja, atmosfera nije vise otrovna. Ono sto svima ostaje kao zadaca jest ocuvati Evandelje. A Evandelje- ono se najbolje cuva u zivoj ljudskoj osobi koja ga zivi.

Fra Ivan Landeka


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

U mjesecu sijecnju u svetistu Kraljice Mira u Medugorju podijeljeno je 38 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebrirala su 722 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 23 svecenika dnevno.

Sijecanj je jedan od mjeseci s najmanjim posjetom hodocasnika. No i pored toga biljezimo posjet skupina iz: Italije, Slovacke, Francuske, Koreje, SAD-a, srednje i juzne Amerike, Australije i dakako, Hrvatske.

SEMINARI U "DOMUS PACIS"

U kuci molitve "Domus pacis" odrzan je seminar za 40 djevojaka od 21. do 23 sijecnja 2 000. Seminar su organizirale i vodile sestre franjevke hercegovacke franjevacke Provincije.

U istoj kuci od 28. do 30. sijecnja odrzan je seminar za bracne parove kojega je vodio fra Ivan Bradvica.


MISIJSKO PUTOVANJE FRA SLAVKA BARBARICA

Na poziv medugorskih hodocasnika fra Slavko Barbaric posjetio je Njemacku od 14. do 23. sijecnja 2 000. Po svom povratku o svojim dojmovima, izmedu ostalog, kazao je i ovo:

"Odrzao sam niz molitvenih susreta u zupnim zajednicama od kojih je prvi bio u zupi sv. Petra i Pavla u Freisingu kod Münchena. Unatoc vrlo hladnom vremenu crkva je bila puna vjernika. Skupilo se i 10-tak svecenika na koncelebraciju. Bilo je lijepo molitveno ozracje. Nakon molitvenog programa slijedilo je predavanje i razgovor s nazocnima.

U subotu i nedjelju, 15. i 16. sijecnja odrzan je susret s oko 300 mladih u Schwäbisch-Gmündu u kuci sv. Bernarda koju vodi vel. Hans Buob. Poceli smo s programom vec oko 9 sati. Molitva, pjesma, predavanja, a poslijepodne medugorski molitveni program uz predavanja i svjedocenja mladih o njihovu osobnom susretu s Medugorjem i o obracenjima. Nakon vecere jedan je dio mladih otisao kuci, a drugi su dosli te je za njih program s predavanjem poceo tek u 21 sat. Ostali su moliti cijelu noc rasporedeni po skupinama. Posebno je bila vidljiva skupina mladih koja nosi noziv "Totus tuus". Vrlo su aktivni i okupljaju mnogo mladih iz cijele Njemacke. Program smo zavrsili u nedjelju oko podne. Vrijedno je spomenuti i igrokaz koji su mladi u subotu navecer izveli. Prikazali su stvarni primjer jedne obitelji koja je bila pred samim raspadom. Zivot je postao nemoguc. Majka je ocajna zbog ponasanja muza i djece. Ne moli se u obitelji. Televizija, radio, izlasci i kasni dolasci, nerazumijevanje i svade su bili ono sto ih je jos "povezivalo." Majka nalazi slucajno krunicu na koju je baka molila i pocinje moliti. U meduvremenu saznaju za Medugorje, odlaze na hodocasce i sve se mijenja. Bilo je dirljivo gledati, a cijeli igrokaz se temelji na stvarnom dogadaju, kako nakon hodocasca pocinju moliti, izbacuju televiziju, a na mjesto gdje je bila televizija, postavljaju Gospin kip koji su donijeli iz Medugorja. Obitelj pocinje zivjeti u miru i radosno. Bog se vratio u njihov zivot.

Od nedjelje 16. sijecnja do cetvrtka 20. sijecnja bio sam u Hochaltingu u kuci St. Ulrich. I ovu kucu duhovnih vjezbi vodi vel. Hans Buob. Skupilo se oko 70 sudionika. Tema duhovnih vjezbi je bila: "Put s Marijom do bozanskog srca". Predavanja, molitve, vecernji medugorski program i klanjanja su ispunili dane. Od svakog sudionika se moglo cuti svjedocanstvo o tome kako im je hodocasce u Medugorje pomoglo promijeniti zivot. Slusajuci njihova svjedocanstva o milosnim danima u Medugorju i sto sve za njih to znaci, pozelio sam da to cuju svi vidioci i zupljani, posebno oni koji jos ne uvidaju Bozji milosni zahvat upravo u Medugorju. U cetvrtak u podne zavrsili smo duhovne vjezbe. Oprastajuci se od sudionika cuo sam neprestano isto: Dovidenja u Medugorju!

U cetvrtak, 20 sijecnja, s vel. Dietrichom von Stockhausenom otisao sam u zupnu zajednicu Marksteinach kod Schweinfurta. Prije vecernjeg molitvenog programa navratili smo u obitelj g. Rudija Karga. On je sa svojim prijateljima dozivio obracenje u Medugorju i zbog toga postao vrlo aktivan u prikupljanju pomoci za vrijeme rata i nakon rata sve do danasnjih dana. U modernoj crkvi okupilo se mnogo vjernika. Rudi je vrlo glazben te je sa svojom glazbenom skupinom pratio vrlo lijepo cijeli vecernji program, posebno klanjanje. Nakon programa ostali smo u ugodnom zajednistvu i tada sam saznao vise o pomoci koju je organizirao sa svojim prijateljima. Prva akcija se zove "Prozori za Mostar", a druga "Obitelji pomazu obiteljima" u kojoj se Rudi zalaze za pomoc obiteljima s Kosova. Prva odluka da se zauzme i pomaze rodila se u njegovu srcu i srcima njegovih prijatelja, kad je posjetio Mostar, te Jesenicu i Rodoc. Dovezli su preko 50 slepera u Mostar i 10-ak na Kupres. Za Bozic 1998. su preko 2000 obiteljskih paketa i toliko vreca sa odjecom preko Pristine u Dakovici predali franjevcima na Kosovu. Rudi i njegovi prijatelji nastavljaju pomagati pozivajuci pojedince, obitelji i tvornice da pomazu. Ljudi se odazivaju.

U petak, 21. sijecnja vel. Dietrich i ja otisli smo u Heroldsbach, te vecernjim programom zapoceli molitveni tecaj sa oko 250 vjernika. Tema susreta je bila: "Covjek kao hodocasnik u trazenju Boga i punine zivota." Program smo nastavili i u subotu. Dan ispunjen molitvom i predavanjima, te vecernjim klanjanjem i cjelonocnom molitvom u kapelici ukazanja. Susreo sam covjeka koji je proslih dana slavio pedeset godina otkad je poceo moliti cijelu noc sa subote na nedjelju. Gospa je prema iskazima vidjelica trazila nocnu molitvu. On se odazvao tom pozivu i ostao vjeran. Govorio mi je o svojim bogatim molitvenim iskustvima i radosnim trenucima u molitvi. Pri koncu razgovora je iz svoga dzepa izvadio sliku kard. Stepinca i ponosno rekao nekoliko rijeci na hrvatskom koje je naucio dok je bio na solunskom bojistu i tamo susreo Hrvate od kojih je to naucio. On zna da je i blazeni kard. Stepinac bio na istom bojistu i zato ga posebno stuje. Program smo zavrsili svecanom sv. misom u nedjelju u podne.

Oprastajuci se sa sudionicima molitvenog susreta u ovom molitvenom mjestu, mnogi su rekli: Do videnja u Medugorju."


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 02/09/2000