134
12. sijecnja 2000.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco!

Ovo je vrijeme milosti. Djecice, danas vam na poseban nacin s malim Isusom, kojega nosim u svom narucju, dajem mogucnost, da se odlucite za mir. Preko vaseg Da za mir i odluke za Boga, otvara vam se nova mogucnost za mir. Samo ce tako, djecice, ovo vrijeme-stoljece biti za vas vrijeme mira i blagostanja. Zato stavite malog novorodenog Isusa na prvo mjesto u svom zivotu i on ce vas voditi putem spasenja. Hvala vam sto ste se odazvali mom pozivu."

25. prosinca 1999.

K U L T U R A T I S I N E

Jubilarna godina koja je nastupila naziva se izmedu ostalog i "Godina milosti " Gospodnje. Misli se na vrlo siroko podrucje covjekova zivota i djelovanja koje milost zahvaca. Milost pak nije jeftin dar, jer ona moze biti ugrozena, krhka. Ona je nasljedstvo od Boga, nezasluzan dar. Upravo stoga u pogledu milosti i postoji jedan cudesan proces izmedu covjeka i Boga. Covjekova iskonska ceznja -iznova zapoceti, u milosti nalazi mogucnost svoga ostvarenja. U novije vrijeme u krscanskoj se duhovnosti sve cesce govori o "kulturi tisine". Ta kultura rada se i oblikuje u nutrini i znaci: zastati, sabrati se, prihvatiti pokoru, htjeti korake obracenja i molitve. Takvi koraci plode djelima kojima vidno prijanjamo uz Boga. Tada nam ni bliznji ni njegove teskoce nisu smetnja i ne "kvare igru".

Fra Ivan Landeka

V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

U mjesecu prosincu u svetistu Kraljice Mira u Medugorju podijeljeno je 67 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 1 064 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 34 svecenika dnevno.

Tijekom prosinca najbrojnije skupine bile su iz: Koreje, Austrije, Italije, Engleske, SAD-a, Francuske, Ceske, Slovacke, Brazila, Njemacke, Kanade, Belgije, Letonije, Libanona, Nizozemske, Poljske i dakako, Hrvatske.

Tijekom 1999. u zupi Medugorje podijeljeno je 1. 030. 000 sv. pricesti, dok su na sv. misama koncelebrirala 23 472 svecenika.

"DOMUS PACIS" - NA KRAJU JEDNE GODINE

U subotu 18. prosinca u kuci molitve "Domus pacis" susreli su se na tzv. "bozicnom dorucku" svi suradnici te kuce koji tijekom godine rade s hodocasnicima dok ovi borave na seminarima. Tijekom 1999., naime, odrzano je 57 seminara razlicitih sadrzaja. Casne sestre franjevke organiziraju jedanput mjesecno susrete za djevojke, franjevci za FRAMU (franjevacku mladez) iz Hercegovine, humanitarna organizacija "Help" pomaze mladima u borbi i prevnciji protiv ovisnosti. Najbrojniji su ipak seminari posta i molitve na kojima sudjeluju uglavnom inozemni hodocasnici. Organizator i voditelj ovih posljednjih je fra Slavko Barbaric.

I ovom prigodom zahvaljujemo svima na suradnji i preporucamo ih u vase molitve da bi i 2000. bila plodonosna za sve one koji budu sudjelovali na nekome ili vise ovih uistinu zanimljivih susreta.

NOVA GODINA

Kao vec niz godina do sada, i ove godine odrzano je molitveno bdijenje za Novu godinu. Zapocelo je molitvom u 22 sata i zavrsilo sv. misom ponockom. Bilo je nazocno oko 5 000 vjernika. Opet su za ovu prigodu najbrojniji bili mladi pristigli iz gotovo svih europskih zemalja i SAD-a. Tako su zupljani i hodocasnici zajedno ispratili Staru i usli u Novu godinu pjevajuci i moleci za mir toliko potreban danasnjem svijetu i covjeku. Koliko je duboko iskustvo onih koji jednom u Medugorju docekaju Novu godinu u molitvi, pokazuje cinjenica da se za tu prigodu iz godine u godinu broj hodocasnika povecava. Svi oni koji jednom dodu, vracaju se ponovo. U ovom nesigurnom i nemirnom svijetu mladi se ipak odlucuju povjeriti svoju buducnost Bogu.

Od 29. prosinca do 1. sijecnja odrzan je molitveni seminar za mlade clanove "Fonda prijatelja talenata". Oni su, naime, clanovi navedene Fondacije koja ih pomaze tijekom njihova studija na razlicitim fakultetima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Vec nekoliko godina ovi mladi ljudi zele zapoceti Novu godinu u radosti molitve i zajednistva. Na seminaru je sudjelovalo oko 70 studenata iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Seminar je organizirao "Fond prijatelji talenata", a vodio ga je fra Slavko Barbaric.

JEDANAESTI MEDUNARODNI MOLITVENI SUSRET MLADIH

Jedanaesti susret za mlade odrzat ce se od 31. srpnja do 6. kolovoza 2000. Tema susreta bit ce: "Rijec tijelom postala i nastanila se medu nama"

31. 07. ponedjeljak: - 18,00 molitva krunice,

- 19,00 sv. misa,

- 22,00 predstavljanje skupina i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.

TEME PO DANIMA:

1. 08. utorak: "Ocev plan - poslati Emanuela! "

16.00 svjedocanstva

18,00 sv. krunica, 19.00 sv. misa

22,00 - 23,30 klanjanje

2. 08. srijeda: "Marija - Majka Emanuelova!"

9,00 jutarnja molitva

16,00 svjedocanstva

18,00 sv. krunica, 19.00 sv. misa

22,00 - 23,30 klanjanje

3. 08. cetvrtak: "Isus - Kruh zivota - put kruha!"

9,00 jutarnja molitva

16.00 svjedocanstva

18,00 sv. krunica, 19.00 sv. misa

22,00 - 23,30 klanjanje

Nakon vecernje mise euharistijska procesija kroz zupu i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u tisini.

4. 08. petak: "Euharistija - lijek za rane duse i tijela!"

9,00 jutarnja molitva

16,00 svjedocanstva

18,00 sv. krunica, 19.00 sv. misa

21.30 program zajednice s. Elvire: "Isus, iscjelitelj rana duse i tijela!"

5. 08. subota: "Draga djeco, zaljubite se u Isusa u euharistiji !"

9,00 jutarnja molitva

16.00 svjedocanstva

18,00 sv. krunica, 19.00 sv. misa

22,00 - 23,30 klanjanje

6. 08. nedjelja: Krizevac: "Idite kuci i postanite kruh za zivot svijeta!"

3,00 ujutro - molitva krunice na Krizevcu

5,00 ujutro sv. misa na Krizevcu

Predavaci na susretu mladih su: Primo Martinuzzi, Wayne Weible, p. Francesco Carlino, p. Selwaine, s. Elvira Petrozzi, don Cosimo Cavaluzzo, fra Jozo Zovko, vidioci, fra Slavko Barbaric i drugi svjedoci.

Preporucuje se sa sobom ponijeti:

1. slusalice i mali radio sa FM frekvencijom

2. Bibliju

3. suncobran

Osobe sa klasicnim instrumentima, (violina, flauta, oboa, itd.) neka svoje prijave izvrse na broj faxa 00387-88-651-888. Njima cemo omoguciti boravak u "Domus pacis". Potrebno je navesti: ime i prezime, adresu, dob, iskustvo i vrstu glazbala. Dobit cete odgovor na vasu ponudu.

Skupine koje ce sudjelovati na molitvenom susretu neka ne planiraju druge programe za vrijeme susreta mladih.

Euharistijsko klanjanje ce biti cijelo vrijeme susreta. Za vrijeme susreta mladih od utorka do subote nece biti misa prije podne za hodocasnike. Svi ce hodocasnici, dakle, slaviti zajedno sv. misu navecer. Osiguran je simultani prijevod.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 01/12/2000