133
29. prosinca 1999.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco!

Ovo je vrijeme milosti. Djecice, danas vam na poseban nacin s malim Isusom, kojega nosim u svom narucju, dajem mogucnost, da se odlucite za mir. Preko vaseg Da za mir i odluke za Boga, otvara vam se nova mogucnost za mir. Samo ce tako, djecice, ovo vrijeme-stoljece biti za vas vrijeme mira i blagostanja. Zato stavite malog novorodenog Isusa na prvo mjesto u svom zivotu i on ce vas voditi putem spasenja. Hvala vam sto ste se odazvali mom pozivu."

25. prosinca 1999.

V R I J E M E

Konac godine i pocetak slijedeceg tisucljeca mnogima je prigoda istaknuti svoju osobu. Tako se jedni trude proizvesti sto vise straha i neizvjesnosti, drugi ocekuju da ce novo stoljece samo od sebe rijesiti neke teskoce. Po srijedi, je ocito, nutarnja nesigurnost kod prvih, i osobni osjecaj nemoci kod drugih. Vecina je svjesna da se pomaci i obrati ne dogadaju u jednom kratkom vremenskom rasponu.

Vrijeme u kojem zivimo vec smo nazvali "novo vrijeme". Po mnogo cemu to sto nazivamo novim ipak je samo "drugacije vrijeme" od prijasnjeg. Pojam vremena i njegov sadrzaj danas ima bezbrojna tumacenja. Sto bi ono trebalo znaciti za krscanina dva tisucljeca nakon Isusova dolaska? Uz sve uvazavanje slavlja koja se prireduju za pocetak 2000., krscanin bi trebao pojam vremena povezati s onim sto Isus kaza u susretu sa Zakejom:"Danas mi je proboraviti u tvojoj kuci". Tu je sadrzano istinsko novo. Zeleci svima blagoslovljenu Novu godinu, zazelio bih da se otvorimo Gospodinovoj rijeci - "danas mi je proboraviti u tvojoj kuci!" To bi za nas zivot bilo nesto potpuno novo i s tim stvarno zapocinje novo vrijeme.

Fra Ivan Landeka

V I J E S T I

BOZIC I NOVA GODINA U MEDUGORJU

Pripravljajuci se za Bozic, osim vecernjeg molitvenog programa u crkvi, tijekom devetnice molila se krunica na Brdu ukazanja. U vremenu dosasca u molitvenoj kuci "Domus pacis" odrzana su tri seminara posta i molitve. Na tim seminarima sudjelovalo je oko 130 hodocasnika iz domovine i inozemstva zeleci se kroz post i molitvu pripraviti za Bozic i pribliziti se tajni Boga rodena na zemlji. Tijekom cijele 1999. godine u kuci molitve odrzano je 57 seminara razlicite tematike i sudionika.

Tijekom bozicnih blagdana u svetistu Kraljice mira vladalo je ozracje mira, molitve i zajednistva medu vjernicima koji su pristigli sa svih strana svijeta. Za sam blagdan Bozica u Medugorju je bilo oko 800 stranih hodocasnika. Najbrojnije skupine bile su iz: Francuske,Koreje, Njemacke, Belgije i Letonije.

Na Badnju vecer na vecernjoj sv. misi sudjelovalo je oko 3000 vjernika. Euharistijsko slavlje zapocela su djeca glazbeno-scenskim uprizorenjem, te time cestitala Bozic svim okupljenim vjernicima i medugorskim hodocasnicima diljem svijeta.

U 22 sata u crkvi prepunoj vjernika zapocelo je molitveno bdjenje koje se zavrsilo sv. misom ponockom. Sam blagdan Bozica protekao je u istinskom raspolozenju mira i bozicne radosti zupljana i hodocasnika okupljenih oko svoje Majke.

GODISNJE UKAZANJE JAKOVU 25. PROSINCA 1998.

Na posljednjem svakodnevnom ukazanju 12. rujna 1998. Gospa je Jakovu Coli rekla da ce ukazanje imati jedanput gosisnje i to 25. prosinca, na Bozic. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje je pocelo u 15 sati i trajalo 10 minuta. Gospa je dosla radosna u zlatnoj odjeci sa djetetom Isusom u narucju. Govorila je o tajnama, sve je blagoslovila. Dala je poruku:

"Draga djeco!

Danas na dan rodenja moga sina, kada je moje srce ispunjeno neizmjernom radosti i ljubavi, pozivam vas na potpuno otvaranje i potpuno predanje Bogu. Izbacite svu tamu iz svoga srca i dopustite Bozjoj svjetlosti i Bozjoj ljubavi da ude u vase srce i da se tu zauvijek nastani. Budite nositelji Bozje svjetlosti i ljubavi svim ljudima, tako da svi u vama i preko vas mogu osjetiti i dozivjeti istinsku svjetlost i ljubav, koju vam samo Bog moze dati. Ja vas blagoslivljem svojim majcinskim blagoslovom!"

POSJET NADBISKUPA FRANICA

Iako u poodmakloj zivotnoj dobi, veliki prijatelj Medugorja, splitsko-makarski nadbiskup u miru msgr. Frane Franic posjetio je 20. prosinca Medugorje. Tijekom jednodnevnog privatnog posjeta u kapelici ukazanja slavio je sv. misu.

Dan ranije u Mostaru je predstavljena nadbiskupova knjiga "Crkva, stup isitine".

PETI MEDUNARODNI SUSRET SVECENIKA

Peti medunodni susret svecenika zapocinje 30. lipnja, a zvarsava 6. srpnja 2000. Tema susreta je: "SVECENIK - COVJEK PRESVETOG TROJSTVA I POSLUZITEJ TIJELA GOSPODNJEGA! "

Svaki dan (osim 2. srpnja) zapocinje susretom u 9,00 sati molitvom LAUDATES na latinskom koju ce predvoditi don Cosimo Cavaluzzo.

30. VI petak: 18,00 sati: krunica

19,00 misa,

22,00-23,00 klanjanje

TEME PO DANIMA:

1. VII subota: " Isus, druga osoba Presvetog Trojstva!"

(Daniel Ange, fra James Manjackal, don Cosimo Cavaluzzo)

2. VII nedjelja: "Isus, Veliki Svecenik prinosi sebe kao zrtvu na krizu!"

6,00 ujutro Program zapocinje u na Krizevcu, a vodi ga fra Jozo Zovko

16,00 "Ovo je moje tijelo i moja krv za vas" - Daniel Ange

3. VII ponedjeljak: "Svecenik posluzitelj Tijela Gospodnjega!"

(Daniel Ange, fra.Rufus Pereira, )

4. VII utorak: "Svecenik, propovjednik milosrda i ljubavi Bozje i djelitelj sakramenata, osloboditelj od zlih sila!"

(fra Rufus Pereira, fra Martin Ramoser, don Cosimo Cavaluzzo, fra Slavko Barbaric

5. VII srijeda: "Dodite k meni svi vi umorni i optereceni"

(s. Elvira, fra James Manjackal, don Cosimo Cavaluzzo)

6. VII cetvrtak: Izmjena iskustava, prijedlozi, svjedocanstva.

ZAVRSETAK SA SVETOM MISOM U PODNE!

Dnveni program: - 9.00 Laudes latinski

- 9.30 predavanje i razgovor

- 11.00 pauza

- 12.00 molitva/pauza

- 16.00 predavanje

- 18.00 vecernji program (krunica, misa, molitva za ozdravljenje)

- 22-23 klanjanje - srijeda i subota.

Svim svecenicima koji namjeravaju sudjelovati na ovom Seminaru prepuruca se sa sobom ponijeti: slusalice i mali radio sa FM frekvencijom, Bibliju i po mogucnosti latinski brevijar, te albu i stolu.

Svi susreti ce se odrzavati u dvorani iza crkve. Tijekom Seminara bit ce moguc susret s vidiocima i drugim svjedocima. Organizirat ce se i odlazak na Brdo ukazanja i Krizevac. Svake veceri svecenici ce zajedno sudjelovati u molitvenom programu. Zupna zajednica daruje boravak svim svecenicima koji budu sudjelovalu na Seminaru.

Po dolasku u Medugorje dovoljno se prijaviti u Zupni ured, obitelji iz zupe ce Vas preuzeti i brinuti se za Vas za cijelo vrijeme seminara. Troskove za predavace pokrit cemo s pet misnih intencija.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 12/29/99