132
15. prosinca 1999.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! I danas vas pozivam na molitvu. U ovom vremenu milosti, neka vam kriz bude putokaz ljubavi i jedinstva po kojima dolazi pravi mir. Zato, djecice, molite posebno u ovo vrijeme, da se u vasim srcima rodi mali Isus, tvorac mira. Samo cete molitvom postati moji apostoli mira u ovom nemirnom svijetu. Zato molite dok vam molitva ne postane radost. Hvala vam sto ste se odazvali mom pozivu." 25. studenog 1999.

JUBILARNI BOZIC

"Tjelesno, samo je jedna jedina Majka Kristova, u vjeri pak svi Krista radamo." (sv. Ambrozije)

Razlazuci svojim vjernicima Lukino Evandelje, sv. Ambrozije tako casti Isusovu majku Mariju. Njezino tjelesno majcinstvo Sinu Bozjemu vec je prijedena dionica njezina zivota, a nastavlja se majcinstvom citavoj Crkvi u koju se Kristova osoba zeli potpunoma utjeloviti. Ambrozije stoga ne dopusta da se gubi vrijeme, okrece svoj pogled i pogled Crkve na ono sto slijedi - radati Krista u svijetu.

Jubilarni Bozic i Jubileum 2000. nalazu nam najprije to kao zadacu i zasluzuju stoga nasu pozornost koliko u vanjskim proslavama, jos vise u stjecanju sposobnosti Krista radati ovom pokoljenju. Jesmo li u stanju svojim vjernickim zivotom posustaloj Crkvi vratiti mladost radanja? Jubilej je povijesna prigoda ove krscanske generacije: U sebi i svojoj blizini nanovo namjestiti stan Gospodinu.

U tom smislu svim citateljima i hodocasnicima od srca zelim blagoslovljen Bozic i blagorodan Jubilej.

Fra Ivan Landeka


V I J E S T I

UMRO HRVTSKI PREDSJEDNIK DR. FRANJO TUDMAN

U petak, 10. prosinca 1999. umro je hrvatski predsjednik dr. Franjo Tudman. Vijest o Tudmanovoj smrti prenosimo prijateljima Medugorja zbog njegove povezanosti i zanimanja za dogadaje u Medugorju. Za vrijeme svog predsjednikovanja tri puta je pohodio svetiste Kraljice Mira. U vise navrata zahvalio se i medugorskim hodocasnicima koji su nesebicno pomagali za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj. Pokojnog Predsjednika i hrvatski narod preporucujemo u molitvu.


BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

U mjesecu studenome u svetistu Kraljice Mira u Medugorju podijeljeno je 50 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 1 085 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 36 svecenika dnevno.

Tijekom studenoga najbrojnije skupine bile su iz: SAD-a, Njemacke, Francuske, Australije, Madarske, Austrije, Vijetnama, Poljske, Kanade, Slovacke, Sri Lanke, Italije, Koreje, Haitia, Libanona, Juznoafricke Republike, Portugala, Letonije, Filipina i dakako Hrvatske.


SUSRET DJELATNIKA MEDUGORSKIH ORGANIZACIJA

U franjevackom samostanu u Slanome 20. studenoga odrzan je susret djelatnika Majcinog sela, kuce molitve "Domus pacis", humanitarne udruge "Medugorje-Mir" iz Splita, Fonda prijatelja talenata i Informativnog centra "MIR" Medugorje. Susret na kojemu je sudjelovalo oko 30 djelatnika vodili su fra Ivan Landeka, zupmik, fra Slavko Barbaric i fra Miljenko Stojic. Fra Slavko je okupljenima govorio na temu "Darovi-zadace nastali u Medugorju". Svrha ovih susreta, koji se odrzavaju jedanput godisnje, jest produbljivanje svijesti o odgovornosti u radu s hodocasnicima i svima onima koje djelatnost ovih organizacija pokriva.

Preporucamo se u molitve!


SEMINAR ZA ZRTVE DOMOVINSKOG RATA

Od 2. do 5. prosinca u Medugorju je odrzan Seminar za zrtve domovinskog rata (udovice i roditelje poginulih, nestalih i zatocenih hrvatskih branitelja). Tema susreta temeljila se na rijecima sv. Pavla: "Tko ce nas rastaviti od ljubavi Kristove".

Na koncu seminara usvojena je i zajednicka Izjava sudionika:

"U ovim teskim vremenima za hrvatski narod i drzavu, Medugorje je cijelo vrijeme bilo smjerokazom: kamo i kako ici dalje. Mnogi su upravo u ovo tesko, ali istovremeno milosno vrijeme, pod Mrijinim okriljem nasli utjehu i snagu. I ovaj Seminar bio je jedan korak da svi zajedno u svijetlu Isusovih evandeoskih poruka i poruka koje Marija ovdje daje, zajedno pogledamo prema tom svijetlu koje nam otkriva nove putove, putove nade protiv svake nade. Na ovom Seminaru, kao i uvijek, razmisljali smo o svojim najmilijima i trazili smo da nase misli budu sto slicnije Isusovim i Marijinim, svjesni da jedino s Iusom i Marijom mozemo biti krscani u trecem tisucljecu."


PROSLAVA BLAGDANA SV. NIKOLE

Na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca, u medugorskoj crkvi okupilo se mnostvo djece na zajednickom slavlju. I ove godine dolazak sv. Nikole unio je veliku radost u djecja srca. Njihovim molitvama, ushicenju i radosti nije bilo kraja. Sv. Nikola je i ovaj put nagradio djecju dobrotu, a one ne bas uvijek poslusne pozvao je biti boljima, osobito sada kad nam je Bozic pred vratima.


BLAGDAN BEZGRJESNOG ZACECA

Tijekom proteklih dana ozracje molitve, mira i zajednistva obiljezilo je medugorsko svetiste zbog mnostva hodocasnickih skupina koje su ga posjetile za blagdan Bezgrjesnog zaceca. Domacih hodocasnika bilo je iz svih krajeva domovine, dok su od inozemnih skupina najbrojniji bili hodocasnici iz Francuske, Italije, SAD-a, Ceske, Engleske, Brazila, Austrije i Koreje.

Na sam blagdan na Brdu ukazanja molila se krunica mira. Na vecernjoj sv. misi sudjelovalo je vise tisuca vjernika.


NOVA GODINA

Molitveno bdjenje za Novu godinu odrzat ce se i ove godine u medugorskoj crkvi. Bdjenje zapocinje u 22 sata, a zavrsava se sv. misom u pola noci. To su dani kada se u medugorskom svetistu okupljaju ponajvise mladi. Stoga, ovom prigodom pozivamo sve mlade koji jos razmisljaju gdje ispratiti jednu i docekati drugu godinu, da tu "najludu" noc provedu sa svojim vrsnjacima u svetistu Kraljice mira u Medugorju, te da kroz molitvu i pjesmu zajedno s Gospodinom krenu dalje u zivot.


7. SUSRET VODITELJA CENTARA MIRA I MEDUGORSKIH MOLITVENIH SKUPINA

U 127. broju Bulletin-a najavili smo 7. Susret voditelja centara mira i medugorskih molitvenih skupina. Zupni ured Medugorje, naime, vec sedmu godinu organizira medunarodni susret za voditelje molitvenih, karitativnih i hodocasnickih skupina vezanih za Medugorje, koji ce se i ovaj put odrzati u hotelu "Sunce" u Neumu od 19. do 24. ozujka 2000. godine (hotel "Sunce" je obnovljen!). Tema seminara je: "Medugorje - prorocki zamah za 21. stoljece". Program 7. medunarodnog susreta voditelja centara mira i medugorskih molitvenih skupina mozete naci na nasim web stranicama, a mozete ga dobiti i u Uredu informacija Svetista tijekom vasega hodocasca.

Buduci da je broj mjesta ogranicen prostorom, a broj sudionika svake je godine sve veci. Molimo Vas da sto prije, a najkasnije do konca prosinca prijavite svoj dolazak na ovaj susret. Prijave izvrsiti na broj faxa + 387 88 651 444 ili putem e-maila: medjugorje-mir@medjugorje.hr ( s naznakom: "Za Susret voditelja u Neumu") ili pak u Uredu informacija svetista.

Osigurali smo simultano prevodenje za sve jezicne skupine. Cijena smjestaja, prijevoza i seminara je 315 DEM po osobi u dvokrevetnoj sobi (dan vise). Dodatak za jednokrevetnu sobu je 40 DEM. Placanje ce se vrsiti po dolasku u hotel organizatoru seminara. Postoji mogucnost organiziranog prijevoza od zracne luke Split do hotela "Sunce" u Neumu. Svi oni koji trebaju prijevoz 19. ozujka neka najave tocno vrijeme svog dolaska i broj leta Udruzi "Medugorje - Mir" u Splitu najkasnije do konca prosinca na broj faxa + 385 21 34 22 58. Zadnjeg dana bit ce organiziran prijevoz od Neuma do Medugorja. Sa sobom treba ponijeti radio sa slusalicama radi simultanog prevodenja. Radio sa slusalicama moci ce se nabaviti i tijekom seminara.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 12/15/99