130
17. studenog 1999.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

"Draga djeco! Ne zaboravite: Ovo je vrijeme milosti, zato, molite, molite, molite! Hvala vam sto ste se odazvali mom pozivu!" 25. listopada 1999.

S V I S V E T I

Svetkovina Svih svetih prigoda je prepoznati snagu Duha Bozjega u zivotu svetih muzeva i zena i svoj zivotni sadrzaj usporediti s njihovim. Rijec je o ljudima od krvi i mesa koji su unatoc krhkosti oplemenili i obogatili krscansku povijest."Svetost nije neka crkvena Nobelova nagrada, nego poziv svakog krscanina." (Klaus Arntz)

U mnogim porukama Gospa poziva da se uputimo putem sveta zivota. Taj put nije moguc bez Isusove Radosne vijesti i Gospa nas upucuje prije svega na Isusa Krista: On jer mjera i vrelo svetosti. Stoga svet zivot za krscane nije nista izvanredno, nego je obvezan program, zanimanje i cilj ovozemaljskog putovanja.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

BLAGDAN SVIH SVETIH

Za blagdan Svih svetih i Dusni dan u medugorsko svetiste tradicionalno dolazi veliki broj hodocasnika. Ove su godine posebno brojni bili hodocasnici iz Austrije, Njemacke, Francuske i Italije. To su inace dani kada se u ovom svetistu zajedno s hodocasnicima iz cijeloga svijeta na poseban nacin molimo za sve umrle, a poglavito za hrvatske branitelje koji su svoje zivote ugradili u nasu slobodu. Inozemnim hodocasnicima oni nisu nepoznati. Naprotiv. Medugorski su hodocasnici postali veliki prijatelji hrvatskoga naroda i njegovi dobrocinitelji tijekom domovinskoga rata. Nasa stradanja dozivljavali su kao svoja, nase potrebe kao svoje. Za nasu malu zemlju mnogi u svijetu su culi upravo preko medugorskih hodocasnika i dali svoj prinos napacenom pucanstvu nase domovine u za nju najtezim trenucima. Oni su uistinu pokazali da nastoje zivjeti onu Gospinu rijec zapisanu u Sv. pismu:"... Cinite sve sto vam On kaze..." A zupljani zupe Medugorje i svi oni koji su osjetili njihovu ljubav, brigu i skrb trajno ih nose u svojim molitvama i zazivlju na njih Bozji blagoslov.


NESEBICNA POMOC MALTESKOGA REDA

Malteski red iz Njemacke u Medugorju vec dvije godine pruza medicinsku pomoc hodocasnicima. Do sada je vise od 4 000 osoba, kako iz zupe tako i hodocasnika, zatrazilo njihovu pomoc. I ove su godine pokazali nesebicnu ljubav pomazuci hodocasnicima koje je ponekad trebalo posebnim vozilima prevoziti do zracne luke u Splitu i dalje prema klinikama u inozemstvu. Svoju djelatnost malteski red obavlja i u Lourdesu, Rimu i mnogim drugim hodocasnickim mjestima diljem Europe i svijeta.

Ovom prigodom im zahvaljujemo od srca u ime svih onih koji su osjetili blagodat njihova apostolata.


MISIJSKO PUTOVANJE FRA SVETOZARA KRALJEVICA

Na poziv organizatora i medugorskih hodocasnika fra Svetozar Kraljevic sudjelovao je na marijanskoj konferenciji u Los Angelesu u SAD-u od 22. do 24. listopada. Na susretu koji je i ove godine organizirala "Medjugorje Peace Conference" sudjelovalo je oko pet tisuca vjernika. Tema ovogodisnjeg jubilarnog 10. susreta bila je "Otvorite svoja srca ljubavi Ocevoj". Zavrsno Euharistijsko slavlje predvodio je novoimenovani biskup Orange County-a msgr. Tod Brown. Posebno dojmljiva bila su iskustva svecenika i casnih sestara koji su otkrili svoje zvanje upravo tijekom ovakvih molitvenih susreta u proteklim godinama i zivim zauzimanjem na sirenju Gospine poruke mira u svojim sredinama. Kao i mnogo puta do sada bila je vidljiva djelatna ljubav za bracu u potrebi: Sakupljena su, naime, sredstva za obnovu krova crkve sv. Ive u Podmilacju kod Jajca.


100. OBLJETNICA DJELOVANJA SESTARA FRANJEVKI

23. i 24. listopada svecano je prosljavljena 100. obljetnica djelovanja Skolskih sestara franjevki Krista Kralja u Hercegovini. Provinciji Sv. Obitelji u Hercegovini, koja trenutno broji 237 sestara, pripadaju i sestre koje djeluju u zupi Medugorje. Vjerujemo da su poznate mnogobrojnim skupinama i pojedincima koji hodocaste u Medugorje po svom nesebicnom svakodnevnom sluzenju. Temeljna djelatnost ove Kongregacije je odgoj i izobrazba mladih, no sestre se i pored toga bave njegom bolesnika u bolnicama i pastoralnim radom po zupama diljem Hercegovine. Ova znacajna obljetnica obiljezena je na razlicite nacine tijekom cijele godine. Sredisnja proslava bila je 23. listopada kada je provincijska predstojnica s. Iva Beslic otvorila prigodni Simpozij u Mostaru. Nazocne su prigodnim rijecima pozdravili mjesni biskup msgr. Ratko Peric i provincijal hercegovackih franjevaca fra Tomislav Pervan. Svecanost obiljezavanja 100. obljetnice zavrsena je 24. listopada Euharistijskim slavljem koje je predvodio banjolucki biskup msgr. Franjo Komarica. Sa zeljom da Gospodin blagoslovi rad i nastojanja sestara, u ime svih hodocasnika koji su posjetili Medugorje upucujemo srdacne cestitke svim sestrama ove Kongregacije.


MEDUNARODNI SUSRET SVECENIKA

Peti medunarodni susret svecenika "Svecenici u marijinoj skoli" odrzat ce se od 30. lipnja do 6. srpnja 2000. Tema susreta je: "Svecenik - covjek Presvetog Ttrojstva i posluzitej Tijela Gospodnjega! Predavaci ce biti: p. Daniel Ange, p. James Manjackal, p. Rufus Pereira, p. Martin Ramoser, don Cosimo Cavaluzzo, s. Elvira Petrozzi, fra Jozo Zovko i fra Slavko Barbaric. Svim svecenicima zupna zajednica daruje boravak tijekom Susreta. Po dolasku u Medugorje prijavite se u Zupni ured, a obitelji ce Vas preuzeti i brinuti se za Vas tijekom Vasega boravka.

Svoje prijave mozete izvrsiti putem faxa na broj 00387 88 651 888 ili telefonom u Ured informacija svetista na broj 00 387 88 651 988.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 11/17/99