124
25. kolovoza 1999.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

ONO STO OSTAJE

Vrijeme u kojem zivimo nije samo obiljezeno cinjenicom prolaznosti. Prolaznost je vec stara tema kojoj se nema sto osobito dodati. U ovom vremenu koje obiljezava brzina promjena i mnostvo novina, javlja se drugo jedno pitanje, pitanje sto je t r a j n o, sto ne podlijeze promjenama? Koliko god smo se navikli na uvijek novo, trazimo ono sto ima postojanost i ono za sto bismo se mogli trajno vezati.

Kao krscani ne mozemo prihvatiti da sve sto zapocinje u vremenu ima i svoj kraj u vremenu. Pod tim vidom ne prihvacamo svoje postojanje. Proslavili smo svetkovinu Uznesenja Marijina (dusom i tijelom uznesene na nebo). To pak znaci da za Kraljevstvo Bozje postoji neprolazno i postojano. Medu onima koji su to zivjeli dusom i tijelom, Marija ima posebno mjesto. Nama koji to vjerujemo zadaca je isto to sto je zivjela Marija zivjeti dusom i tijelom.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

PROSLAVA BLAGDANA VELIKE GOSPE

Na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza zupu Medugorje posjetilo je oko 20 tisuca hodocasnika sa svih kontinenata. Medu njima svakako treba istaknuti mnostvo hrvatskih hodocasnika koji su iz razlicitih krajeva nase domovine bosonogi hodocastili Mariji Kraljici mira. Samome blagdanu predhodila je molitvena devetnica tijekom koje se na vecernji molitveni program i sakrament pomirenja okupljao veliki broj vjernika. Zbog razlicitosti jezicnih skupina sv. mise su se tijekom dana slavile na 9 jezika, a poslijepodne se molila Krunica mira na Brdu ukazanja. I pored te jezicne razlicitosti hodocasnici su bili povezani molitvom i prosnjama upucenim Mariji, ponajprije molitvom za toliko nam potreban mir. Svecanu vecernju sv. misu, zajedno s 68 koncelebranata, predvodio je fra Gabrijel Mioc koji je u nadahnutoj propovijedi pozvao okupljene vjernike slijediti primjer Marije Bogorodice u vlastitom zivotu, ponajprije u bezgranicnom povjerenju i predanju Bozjoj volji.


NADBISKUP SEULA U MEDUGORJU

Nadbiskup Seula Paul Kim Tchang-Ryeol posjetio je od 6. do 10. kolovoza Medugorje s trojicom svecenika iz svoje biskupije (Rhee Dae Won, Chang Daee Ik i Chang Keung Sun) Slijedeci tisuce Koreanaca koji svake godine hodocaste Kraljici mira, dosao je upoznati mjesto hodocasca, molitveni i liturgijski zivot hodocasnika. Kao hodocasnik posebno je molio za svoju Crkvu i uklanjanje napetosti medu Koreancima koji su podijeljeni u dvije drzave.


POLJSKI BISKUP U MEDUGORJU

U privatnom posjetu Medugorju polovicom kolovoza boravio je msgr. Tadeusz Werno biskup poljskog grada Koszalina.

O njegovim dojmovima izvjestit cemo u sljedecem broju Press Bulletin-a.


SEMINAR ZA UNUTARNJE OZDRAVLJENJE

I ove godine od 16. do 21. kolovoza u Medugorju je odrzan seminar za unutarnje ozdravljenje. Na seminaru je sudjelovalo oko 200 vjernika iz juzne Hrvatske, srednje Bosne i Hercegovine. Seminar je na poseban nacin bio namjenjen osobama koje imaju obiteljskih poteskoca. Seminar za unutarnje ozdravljenje vodili su o. James Manjrighal i s. Margharitha Valappila iz Indije. Dojmovi svih onih koji su tih pet dana proveli u molitvi i razmisljanju su snazni. Stoga vjerujemo da ce i dogodine biti prigoda ponovno se susresti u Medugorju na jednom ovakvom seminaru.


SEMINAR ZA VODICE

Zbog zanimanja mnogih koji bi zeljeli raditi kao vodici u svetistu Kraljice mira u Medugorju, Drustvo vodica za hodocasnike u zupi Medugorje organizira obrazovni seminar od 23. do 27. kolovoza 1999. Nakon odrzanog seminara izvrsit ce se provjera znanja. Svi oni koji s uspjehom zavrse ovaj seminar stjecu mogucnost uclanjivanja u Drustvo vodica, a samim time i mogucnost rada s hodocasnickim skupinama. Svi oni, naime, koji zele raditi kao vodici u svetistu moraju upoznati steci dostatna znanja da bi hodocasnicima, s kojima ce u buducnosti raditi, mogli pruziti vjerodostojnu informaciju.

Mladi ce na seminaru slusali predavanja iz pet oblasti: Svetopisamske poruke (fra Miljenko Stojc), Krscanske poruke (fra Milan Loncar), Povijest Crkve u Hrvata (fra Ivan Maric), Gospine poruke (fra Slavko Barbaric) i Turizam i hodocasce u medugorskim dogadanjima (Marija Dugandzic).

Koristimo prigodu zamoliti sve one koji dovode skupine u Medugorje da uzmu mjesnog vodica koji im umnogome moze pomoci tijekom njihova boravka u Medugorju i, sto je najvaznije, to su osobe koje su pripremljene i obrazovane za pruzanje vjerodostojnih informacija, te svoj posao obavljaju u suradnji s Informativnim centrom pri Zupnom uredu Medugorje.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 08/25/99