123
11. kolovoza 1999.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

MLADI

"Danasnja mladez voli luksuz, lose se ponasa i prezire auktoritet, prkosi svojim roditeljima, sjedi prekrizenih nogu i tiranizira svoje ucitelje"(Sokrat). Svi bismo se slozili da je ova recenica svjeza izjava jednog razocaranog roditelja ili prosvjetnog djelatnika. No, grcki filozof Sokrat napisao ju je prije vise od dvije i pol tisuce godina. Danasnji mladi narastaj nije prvi koji se ne razumije i kojem se prorice da ce mnoge dobre stecevine s njim nestati. Istina, medu mladima ovoga trenutka sire se oblici ponasanja koji su zabrinjavajuci. Oni ne zabrinjavaju samo odrasle, nego i mnoge mlade. Mozda se upravo u potonjima i njhovoj mladenackoj hrabrosti kriju rjesenja puna dobrih nada.

U proslom tjednu okupilo se nekoliko tisuca mladih u zupi Medugorje. Okupili su se oko Isusove majke Marije da bi tjedan dana upoznavali Isusa Krista moleci, pjevajuci, slusajuci i razgovarajuci. Kad se cinilo da je Marija gotovo izgubljena za teologiju i pastoral, mladi je vracaju Crkvi nasega vremena. Kako, dakle, sumnjati u njih?

fra Ivan Landeka


VIJESTI

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca srpnja u svetistu Kraljice Mira u Medugorju podijeljeno je 82 .000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 2763 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 89 svecenika dnevno.

Nabrojit cemo neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom mjeseca srpnja posjetili Medugorje: SAD, Canade, Australije, Engleske, Irske, Nizozemske, Njemacke, Francuske, Austrije, Litvie, Letonije, Koreje, Madarske, Rumunjske, Ceske, Poljske,Slovacke, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i, dakako, Hrvatske.


POSJET VEL. RUFUSA PEREIRA MEDUGORJU

Pod kraj prosloga mjeseca tocnije 27. i 28. srpnja, u svetistu Kraljice Mira u Medugorju boravio je vel. Rufus Pereira, karizmatik i egzorcist iz Indije. Prvu vecer svoga boravka nakon vecernjeg molitvenog programa predvodio je molitvu za nutarnje ozdravljenje, moleci pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Drugi dan je nadahnuto propovijedao pod sv. misom u 19. sati, nakon cega je ponovno predvodio molitvu za ozdravljenje, na kojoj se okupio, uz inozemne hodocasnike , i veliki broj vjernika iz BiH i Republike Hrvatske.


MEDUNARODNI MOLITVENI SUSRET MLADIH

Tradicionalni, 10. medunarodni molitveni susret mladih odrzan je od 31. srpnja do 6. kolovoza 1999. Tema ovogodisnjeg susreta, na kojem je sudjelovalo oko 15.000 mladih bila je "Bog otac - izvor zivota". Susret je zapoceo 31. srpnja vecernjim molitvenim programom. Podteme o kojima su mladi razgovarali i razmisljali bile su:

- "Marija poziva: Vratite se Ocu" (vel. Maurizio de Sanctis);

- "Tvoj zivot - dar Boga Oca" (gda Jo Croissant, vel. Cosimo Calavuzzo);

- "Suradnja s Bogom Ocem" (vel. Tim Dieter, vel. Maurizio de Sanctis);

- "Ljubav Oceva te lijeci" (s. Elvira Petrozzi, vel. Cosimo Cavaluzzo);

- "Marija sluzbenica Zivota" (fra Jozo Zovko, vel. Cosimo Cavaluzzo);

- "Obnovljeni ljubavlju Ocevom bit cete Njegovi Svjedoci" ( krunica i sv. misa na Krizevcu);

O svome iskustvu mladima su govorili i medugorski vidioci. Seminar je zavrsio sv. misom na Krizevcu 6. kolovoza na blagdan Preobrazenja Isusova. Simbolicna je veza posljednjeg dana molitvenog susreta i blagdana kojega se Crkva toga dana spominje. Mnogi mladi, naime, nakon tjedna provedenog u molitvi, pjesmi, zajednistvu i sabranosti odlaze svojim domovima upravo preobrazeni. Potvrda tomu je vec 10. ovakav susret. I sve one buduce stavljamo u ruke Bozje Providnosti preporucujci ih i vasim molitvama.


PROSLAVA UZVISENJA SV. KRIZA

Proslava blagdana Uzvisenja sv. Kriza odrzat ce se i ove godine u prvu nedjelju nakon Male Gospe, odnosno 12. rujna.

Ovo je prigoda upoznati sve vas koji namjeravate hodocastiti u Medugorje za taj blagdan s kratkom povijescu Krizevca i kriza na njemu podignutog. Oko kilometar zracne linije od medugorske crkve uzdize se brdo Krizevac, koje se nadovezuje na brdo Crnicu i s njim tvori kut. Na njegovom vrhu (520 m nadm. visine) tadasnji zupnik fra Bernardin Smoljan i zupljani podigli su godine 1934. 8,56 m visoki armiranobetonski kriz. U kriz su urezali rijeci: "Isusu Kristu Otkupitelju ljudskoga roda, u znak svoje vjere, ljubavi i nade, u spomen 1900. godisnjice Muke Isusove". U samo kriziste su ugradene moci dobivene za tu prigodu iz Rima - komadic kriza kojeg krscani stuju kao kriz na koji je bio raspet Isus Krist, a ciji se najveci dio cuva u crkvi Santa Croce di Gerusalemme u Rimu. Kriz je dovrsen 15. ozujka 1934. godine. Kasnije se ustalio obicaj da se na njegovu podnozju slavi sveta misa prvu nedjelju nakon Male Gospe u spomen Uzvisenja svetog Kriza. Krizevac ne privlaci tolike hodocasnike ni zbog prirodne ljepote ni zbog znamenitosti na njemu podignutog kriza, nego samo zato sto mnostvo ljudi tvrdi da su nakon pocetka medugorskih ukazanja vidjeli na tom krizu razne svjetlosne i druge znakove. Svi su ih oni povezali s Gospinim ukazanjima, s porukom medugorskih ukazanja - mirom izmedu Boga i covjeka i izmedu ljudi. Shvatili su da put do toga mira neizostavno vodi preko kriza. Mnogi su upravo na tom brdu pronasli mir i svoj put do Boga. U svoje hodocasnicke poboznosti i praksu ukljucili su i stovanje kriza. Penjuci se teskim putem do kriza na Krizevcu, hodocasnici obavljaju poboznost Kriznog puta. Zato je pokraj puta uz brdo Krizevac postavljeno sesnaest broncanih reljefa, a na svima je i Gospin lik. Gospa prati Isusa, a i nas na kriznom putu zivota.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 08/11/99