121
14. srpnja 1999.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

OSAMNAEST GODINA

Iz osamnaest godina medugorskih dogadaja moze se izdvojiti jedan element koji je za razumijevanje fenomena Medugorja vrlo vazan. Mislim na sljedece: Nakon prvih nekoliko tjedana i mjeseci pokazalo se da se na dogadaje ne moze utjecati izvana, ni pritiscima vlasti na zupljane, vidioce ili svecenike. Politicke okolnosti u pocetku, kasnije ratni dogadaji u neposrednoj blizini ili nedavni ratni dogadaji na Kosovu, samo jednim dijelom unesu nesigurnost medu hodocasnike. U konacnici takva prolazna stanja nemira ojacaju zelju za dolaskom. Na momente nesigurnost unesu izjave ili knjige koje se pojave te zbog neznanja ili stvarnih teskoca, koje Medugorje ima, nanesu stete. Moze se, prema tome, zakljuciti da zivot ovog svetista ovisi u najvecoj mjeri o tome sto cine i kako zive zupa i hodocasnici.

Zupa i hodocasnici odlucuju o buducnosti svetista u onim stvarima koje su neizbjezni ljudski cimbenik u svim vaznijim dogadajima koje Bog pokrece. Sto smo toga, svi, vise svjesniji, to je opstanak svetista Kraljice Mira sigurniji.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca lipnja u svetistu Kraljice Mira u Medugorju podijeljeno je 100 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebrirala su 2 522 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 84 svecenika dnevno.

Nabrojit cemo neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom mjeseca lipnja posjetili Medugorje: Njemacka, Italija, Kanada, Reunion, Irska, Belgija, Slovenija, Portugal, SAD, Francuska, Singapur, Italija, Argentina, Slovacka, Madarska, Engleska, Nizozemska, Poljska, Koreja, Svicarska, Ceska i, dakako, Hrvatska.


POSJET KARDINALA I BISKUPA MEDUGORJU

U privatnom posjetu Medugorju od 26. do 28. lipnja bili su kardinal Bernardino Echeverria Ruiz, nadbiskup u miru Guayaquila i biskup Victor Maldonado, obojica iz Ecuadora.

Od 27. do 29. lipnja takoder u privatnom posjetu boravila su jos dva biskupa iz Ecuadora: msgr. German Pavon Puente, biskup Tulcana i msgr. Carlos Altamirano, pomocni biskup Quita.

O njihovim dojmovima izvjestit cemo u sljedecem broju Press Bulletin-a.


SEMINAR ZA SVECENIKE

Od 30. lipnja do 6. srpnja u svetistu Kraljice Mira u Medugorju odrzan je IV. medunarodni seminar za svecenike. 170 svecenika iz Engleske, Njemacke, Francuske, Italije, Slovacke, Poljske, Amerike, Rumunjske, Spanjolske i Hrvatske sudjelovalo je u radu toga seminara na temu: "Svecenik u sluzbi zivota". Najbrojnije su bile skupine od 30 francuskih, te 60 poljskih svecenika. Podteme o kojima su svecenici razmisljali i razgovarali bile su: "Svecenik u sluzbi nerodenog zivota", "Svecenik u sluzbi ranjenog zivota", "Ozdravljenje svecenickog zivota", "Molitva-zivot s Bogom Ocem", "Marija - sluzbenica zivota" i "Propovijedajte radosnu vijest o zivotu".

Tijekom sedam dana svecenici su slusali predavanja, razmisljali, molili, zajednicki slavili Euharistiju, te pohodili Brdo ukazanja i Krizevac. Seminar je u ime svetista Kraljice mira organizirao i vodio fra Slavko Barbaric, a kao predavaci nastupili su don Cosimo Cavaluzzo, talijanski svecenik koji se posebno bavi propovijedanjem i pomaze u organizaciji razlicitih seminara, msgr. Philip Reilly, koji vec preko 30 godina ima posebno iskustvo u borbi za nerodeni zivot, dr. Fernando Sanchez, lijecnik i dakon, s. Elvira Petrozzi i fra Jozo Zovko.

Na kraju seminara dali su zajednicku izjavu koju donosimo u cijelosti.

"Mi katolicki svecenici iz deset drzava, uz sudjelovanje jednog anglikanskog pastora iz Engleske i jednog pravoslavnog svecenika iz Rumunjske, proveli smo 6 dana na duhovnim vjezbama u Medugorju. Voditelji fra Slavko Barbaric, don Cosimo Cavalluzzo, mons. Philip Reilly, dr. Fernando Sanchez, fra Jozo Zovko i s. Elvira Petrozzi uvjerljivo su nas poticali na ozivljavanje povjerenja u Bozju ocinsku ljubav prema nama. Njihova svjedocanstva probudila su i u nama uvjerenje i zelju da (svojim svecenistvom) svjedocimo Bozju ljubav jedni drugima i svim ljudima, crpeci snagu u zarkom euharistijskom i molitvenom zajednistvu s Isusom i njegovom majkom Marijom. Voditelji su nas potakli da trazimo lijecenje vlastitih unutarnjih rana, pa da se s ljubavlju hrabro zalazemo za zastitu ljudskog zivota od prirodnog zaceca do prirodne smrti i za lijecenje ranjenog zivota u ljudskim srcima. Euharistijsko slavlje, krunica, klanjanje Svetootajstvu i Krizu, hod na Krizevac s ispovijedi i hod na Brdo ukazanja obogatili su nas duhovni zivot u Gospinom svetistu u Medugorju od 30. lipnja do 6. srpnja 1999. Prezadovoljni onim sto smo dozivjeli i naucili u "Marijinoj skoli", s Bozjim blagoslovom odlazimo u svoj svagdanji zivot duboko zahvalni Bogu Ocu, izvoru zivota, sto nam je dao milost da se okupimo u ovom milosnom mjestu i da u skoli Marije, majke zivota, ucimo sluziti, cuvati, postivati i ljubiti svaki zivot kao najveci dar od Boga Oca.

Medugorje, 6. srpnja 1999. Nas 170 svecenika sudionika duhovnih vjezbi"


VOJNICKO HODOCASCE U MEDUGORJE

Nekoliko stotina vojnika okupilo se u medugorskom svetistu 28. lipnja na 7. vojnickom hodocascu. Osim hrvatskih vojnika na molitvenom susretu sudjelovali su i predstavnici spanjolskih i belgijskih postrojbi SFOR-a smjestenih u BiH.

Susret je zapoceo u 17, 30 ispred crkve kada je okupljene vojnike pozdravio fra Slavko Barbaric. Nakon toga vojnici su sudjelovali u vecernjem molitvenom programu: molitvi sv. krunice i potom sv. misi. Tijekom krunice vojnici su imali prigodu pristupiti sakramentu pomirenja. Nakon vecernje sv. mise slijedila je procesija s upaljenim svijecama kroz crkveno dvoriste. Procesija i molitveni susret zavrsili su blagolovom ispred Gospina kipa gdje je vojnike pozdravio i mir i dobro im zazelio medugorski zupnik fra Ivan Landeka. Sredisnja tocka ovog molitvenog susreta bila je sv. misa koju je predvodio fra Miljenko Steko. U svojoj propovijedi je naglasio da: "... ma kakvo oruzje covjek imao, bez Boga ostaje nesiguran..." Shvatili su to zasigurno i okupljeni vojnici. Njihov odaziv to i potvrduje.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 07/14/99