120
30. lipnja 1999.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

PUTUJUCI NAROD BOZJI

Drugi Vatikanski Koncil promisljao je znacenje i ulogu Crkve koja trazi i nalazi svoje mjesto u novim okolnostima. U Crkvi samoj i njezinoj okolici dogodile su se i dogadaju velike promjene. Crkva se stoga nudi novom svijetu kao sugovornik, a najrazmljiviji opis sebe same Crkva izrice u recenici da je:"putujuci narod Bozji koji prolazi kroz opasnosti i nevolje". Svijetu koji je okruzuje ovaj pojam postaje razumljiv. Tako se ne izdvaja iz mijena i teskoca vremena, nego svoje poslanje stavlja u sluzbu covjeku i civilizaciji ovoga trenutka.

Isus Krist je takvoj Crkvi prvi suputnik i jedini posrednik. Njegova i nasa majka Marija cije suputnistvo s Crkvom ne prestaje, koja se ne umara putovati s Crkvom kroz vremena, ostaje znakom njegova ostanka. Ona je putokaz i smjerokaz krscanskog zivljenje. Kao takva pokazuje se i u dogadajima u zupi Medugorje.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

PROSLAVA 18. OBLJETNICE GOSPINIH UKAZANJA U ZUPI MEDUGORJE

Tijekom proteklih 18 godina Gospina nazocnost u medugorskoj zupi, preko hodocasnika se sirila svijetom. Unatoc ratnim dogadanjima koja su pogodila nasu domovinu, Gospina poruka mira doticala je i najudaljenije krajeve svijeta i ucinila Medugorje zupom svijeta. Potvrda tomu je i nazocnost vise od 70 000 vjernika koji su za 18. obljetnicu posjetili Medugorje. Nabrajati zemlje iz kojih su dosli vjernici hodocastiti Kraljici mira gotovo je nemoguce. Navest cemo samo one s najbrojnijim skupinama: Njemacke, Italije, Kanade, Reuniona, Irske, Belgije, Slovenije, Portugala, SAD-a, Francuske, Singapura, Italije, Argentine, Slovacke, Madarske, Engleske, Nizozemske, Poljske, Koreje, Svicarske, Ceske i, dakako, Hrvatske. Medi njima je najbrojnija bila skupina oko 1 000 poljskih hodocasnika u pratnji veceg broja svecenika. Izuzetno su brojni bili i nasi hrvatski hodocasnici od kojih su mnogi bosonogi dosli u Medugorje moliti za mir Mariju - Kraljicu mira.

Zbog razlicitosti jezicnih skupina tijekom jutra 24. i 25. lipnja, svete mise su slavljene na sesnaest jezika. Tijekom samo dva dana, 24. i 25. lipnja podijeljeno je 50 000 sv. pricesti.

Vecernju sv. misu uoci obljetnice, 24. lipnja predvodio je fra Slavko Barbaric uz koncelebraciju 150 svecenika. Na sv. misi je bilo nazocno oko 15 000 vjernika.

Vecernju sv. misu na samu obljetnicu na kojoj je sudjelovalo oko 30 000, vjernika predvodio je fra Ivan Bradvica. Koncelebriralo je 160 svecenika iz dvadesetak zemalja.

Za 18. obljetnicu u privatnom posjetu Medugorju bila su i dva crkvena dostojanstvenika: splitsko-makarski nadbiskup u miru msgr. Frane Franic i apostolski nuncij u Sloveniji nadbiskup Farhat Edmond.

Uoci 18. obljetnice Gospinih ukazanja, 24. lipnja, odrzana je osma po redu "Hodnja mira". Zapocela je u 6 sati molitvom i blagoslovom hodocasnika ispred franjevackog samostana na Humcu. Hodocasnici, njih oko 3 000, posli su prema Medugorju u 6, 00 sati. Svecenici iz vise zemalja nosili su Presveti Oltarski Sakrament, a "Hodnju mira"redvodili su fra Slavko Barbaric i fra Branko Rados. Nakon dolaska u Medugorje hodocasnici su se okupili ispred crkve u kratkoj zajednickoj molitvi. "Hodnja mira" zamisao je koja se rodila u srcima medugorskih hodocasnika i prijatelja Medugorja u najzescim danima rata - 1992. godine. Taj molitveni hod od 13 km odgovor je na nemir, nasilje i mrznju, te poticaj istinskom miru i pomirenju.


REDOVITO GOSPINO UKAZANJE VIDJELICI IVANKI

Vidjelica Ivanka Ivankovic Elez imala je redovito godisnje ukazanje 25. lipnja 1999. Prema svjedocanstvu samih vidjelaca Vicka, Marija i Ivan imaju svakodnevna ukazanja, dok Mirjana, Ivanka i Jakov ukazanje imaju jedanput godisnje.

Prigodom svog posljednjeg svakodnevnog ukazanja 7. svibnja 1985. Gospa je, povjerivsi joj posljednju 10. tajnu, Ivanki kazala da ce tijekom cijelog svog zivota imati ukazanje jedanput u godini i to na obljetnicu ukazanja. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje, koje je trajalo 7 - 8 minuta, Ivanka je imala u svojoj obiteljskoj kuci. Ukazanju je bila nazocna samo Ivankina obitelj, muz i troje djeece.

Nakon ukazanja Ivanka je rekla da je tijekom ukazanja molila za zupu i obitelji i sve preporucila u molitvi. Gospa je dala slijedecu poruku:

"Draga djeco, zahvaljujte mome Sinu za sve milosti koje vam je dao. Molite za mir, molite za mir, molite za mir!"


MALTESKI RED U MEDUGORJU

Kroz pet mjeseci prosle godine Malteski red iz Njemacke preuzeo je medicinsku skrb o hodocasnicima koji su trebali medicinsku pomoc. Tijekom toga razdoblja oko 2 000 osoba zatrazilo je njihovu pomoc. Ove pak godine ostaju sest mjeseci tijekom kojih ce odrzati i dva tecaja: tecaj prve pomoci i tecaj njege bolesnih i starijih osoba.

Koristimo prigodu obavijestiti sve hodocasnike koji ce tijekom svoga boravka u Medugorju zatrebati medicinsku pomoc da je mogu zatraziti kod osoblja Malteskog reda ispred crkve gdje stoji natpis "MALTESER" i to u vremenu od 9 do 12 sati, te od 17 do 20 sati.


TV POSTAJE U MEDUGORJU

Irska nacionalna TV postaja boravila je u Medugorju od 9. do 16. lipnja ove godine. Tijekom jednoga tjedna okom kamere zabiljezili su reportazu o medugorkim dogadanjima. Bit ce to novi poticaj za irske vjernike koji su svih ovih godina medu najbrojnijim hodocasnickim skupinama.

I hrvatska nacionalna TV kuca boravila je u Medugorju od 14. do 18 lipnja. Vec nekoliko mjeseci, naime, pripremaju dokumentarni film o dogadanjima u zupi Medugorje koji ce biti predstavljen hrvatskoj javnosti.


FRAMASI U MEDUGORJU

120 clanova franjevacke mladezi FRAME iz Cerina, Citluka i Humca, zupa koje granice sa zupom Medugorje, uz framase iz Medugorja predvodili su tijekom vecernjeg molitvenog programa u Medugorju 5. lipnja, pjesmom i molitvom poboznost sv. krunice. Svojim glazbenim izricajem obogatili su i vecernje misno slavlje. Buduci da je u tijeku bila devetnica sv. Antunu Padovanskom, dan nakon posjeta Medugorju zajedno su pjeske hodocastili i u zavjetno svetiste sv. Ante na Humcu.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 06/30/99