119
16. lipnja 1999.

PRESS BULLETIN - Hrvatski

XVIII. OBLJETNICA

I osamnaest godina od pocetka Gospinih ukazanja vidioci, zupa i neposredni svjedoci prvih ukazanja na brdu Crnici nisu do kraja sredili svoje dojmove. U meduvremenu se promijenilo ime brda, promijenile su se mnoge stvari i stasala generacija rodena tih godina. Kroz zupu su prosli milijuni hodocasnika. Na djelu su kroz sve ove godine kriticari i zagovornici ukazanja. Ali, jedno ostaje nepromijenjeno - mnostvo vjernika svakodnevno se okuplja i otvara se Bogu da ih iznenadi i obaspe darovima milosti. U prvim danima protivljenje vlasti, kasnije ratovi i preporuke da se ovamo ne putuje. Srce hodocasnika se nije dalo smesti i opasnosti ih nisu preplasile. Novi i vec dugo nam poznati hodocasnici donomice ispunjaju crkvu sv. Jakova i preplavljuju Podbrdo i Krizevac.

Bozje djelo ovdje se oslonilo na male ljude, na svecenike, redovnice i redovnike koji nisu nista bolji od drugih. Bog ovdje izabra neznatne - ne da osramoti velike i mudre - nego da jednima za druge otvori oci.

Medugorje ne prestaje iznenadivati. Ne prestaje biti cudo. Mi vjernici ne damo da se ugasi molitveni zar, post, obracenicki duh. Ali sto je to u usporedbi s onim sto Bog cini, sto za nas Gospa cini?

Fra Ivan Landeka


V I J E S T I

"DEVET MOLITVENIH DEVETNICA"

U povodu napisa u tisku o "devet molitvenih devetnica" fra Jozo Zovko oglasio se priopcenjem koje donosimo u cijelosti.

Fr. Jozo Zovko
Samostan
Siroki Brijeg

Cijenjeni prijatelji i stovatelji Kraljice Mira!

Pisem ovu izjavu zbog nastale situacije u svezi pisma koje se pojavilo 4. svibnja 1999. Pismo poziva na molitvu devet devetnica za mir u svijetu, a napose na Balkanu. Pismo je oslonjeno na poruku Kraljice Mira i iskustvo Crkve kod Lepanta i u Hrvatskoj.

Pismo je potpisano mojim imenom bez vlastorucnog potpisa. Pismo je datirano na Sirokom Brijegu, a u naslovu: Apel za Medugorje. Zbog tolikih novonastalih improvizacija tekstova koji su najcesce katastroficni i puni straha i fatalistickih prijetnji, osjecam odgovornost ograditi se od ovih pisama i tekstova.

Uistinu ti fatalisticki i prijeteci tekstovi su ocigledno suprotni porukama Kraljice Mira koja osamnaest godina majcinski potice, poucava, odusevljava za apostolat molitve i posta milijune hodocasnika i sljedbenika. Ona uvijek ponizno i zdusno zahvaljuje svima koji su vec odgovorili ili pokusavaju odgovoriti na njezine poruke.

Da, ja vjerujem da je moguce zaustaviti rat molitvom i postom, kako nas uci Kraljica Mira.

Da, ja vjerujem da molitva Crkve mijenja lice zemlje i obraca ljudska srca.

Gospa je Majka i ona nikad nije prijetila ratom ili katastrofom. Njezina ljubav ceka djecu, trazi djecu, ljubi svoju djecu.

Stoga izjavljujem: Gore spomenuta pisma nisam napisao niti potpisao niti sam na bilo koji nacin sudjelovao u komponiranju njihovih sadrzaja i poruka.

Fra Jozo Zovko
Siroki Brijeg, 31. 5. 1999.


BLAGDAN TJELOVA I SV. POTVRDA

U cetvrtak, 3. lipnja Crkva je proslavila blagdan Tijelova koji ce ove godine posebice ostati u sjecanju medugorskim krizmanicima. Oko 70 djevojaka i mladica primilo je sakrament sv. Potvrde kao znak svoje krscanske zrelosti. Sakrament im je udijelio mjesni biskup msgr. Ratko Peric koji je predvodio svecanu sv. misu u zupnoj crkvi. Uz krizmanike, njihove kumove i roditelje u Euharistijskom slavlju je sudjelovalo vise stotina vjernika koje je u svojoj propovijedi biskup Peric potakao gajiti duha istine kojega ce primiti u po sakramentu Krizme. Pozvao ih je i svjedociti odraslim vjernickim zivotom za Istinu koja je sam Isus Krist.

Na pocetku svecane sv. mise mjesni biskup je blagoslovio nova crkvena vrata, nove ispovjedaaonice i novo svetohraniste.

Posebno svecano bilo je i iza vecernje sv. mise kada je odrzana procesija s Presvetim oltarskim sakramentom kroz crkveno dvoriste. Sv. misu i procesiju je predvodio fra Branko Rados.Vecernji molitveni program zavrsio se blagoslovom s Presvetim ispred crkve.


UCENICI U MEDUGORJU

Medu domacim vjernicima ovih posljednjih dana posebno su brojni ucenici koji na zavrsetku skolske godine idu na svoje redovito nagradno putovanje. Veliki dio njih kao jedno od svojih odredista ima i Medugorje u kojemu ne zaboravljaju zahvaliti Kraljici mira za uspjesno zavrsenu skolsku godinu i svoje skolovanje.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 06/16/99