118
02. lipnja 1999.

PRESS BULLETIN

M E D I T A T I O N

D U H O V I

"Zacudeni i zadivljeni pitali su: ¨Zar nisu svi ovi sto govore Galilejci? Pa kako ih svatko od nas cuje gdje govore njegovim jezikom? Parti, Medani, Elamiti i stanovnici Mezopotamije, Judeje i Kapadocije, Ponta i Azije, Frigije i Pamfilije¨...( Dj2,7-9) Cudo mlade Crkve zapocelo je istinski na Duhove. Duh Sveti ispunio je krscane takvom snagom da je govor Isusova Evandelja postao m a t e r i n s k i govor svih, bez obzira iz kojega naroda i jezika dolazili. Da bi to cudo potvrdio, sv. Luka pocinje nabrajati mnostvo imena naroda.

Gospa je bila neposredni svjedok i sudionica ovog dogadaja i ona svjedoci za njega. Njezin poziv od 25. svibnja, da se obratimo i cvrsce vjerujemo u Boga, poziv je na koji se krscani mogu odazvati samo u svjetlu prvih krscana - da govor Bozje Rijeci postane trajno materinski govor krscana. Njezina nazocnost u ovom vremenu prigoda je ovoj Crkvi da se dosljednije uputi stopama Gospodinovim.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca svibnja u svetistu Kraljice mira podijeljeno je 88 000 sv. pricesti, a na svetim misama koncelebriralo je 2128 svecenika iz domovine i inozemstva.

Nabrojit cemo i neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom mjeseca svibnja posjetili Medugorje: Poljska, Austrija, Italija, Njemacka, Svicarska, Slovacka, Ceska, Francuska, Engleska, Madarska, Belgija, Slovenija, Vijetnam, Koreja, Rumunjska, Brazil, Nizozemska, Reunion, Australija, Libanon, Irska, Juznoafricka Republika, SAD i, dakako, Hrvatska.


DAN MAJCINA SELA

Ustanova za odgoj i skrb Majcino selo iz Bijakovica u zupi Medugorje 22. svibnja proslavila je dan Majcina sela. Tom prigodom djeca su proslavila i Majcin dan koji se doduse sluzbeno slavio nesto ranije. No, to djeci nije smetalo da kroz pjesmu i glumu iskazu one najdublje osjecaje koje svatko od nas gaji - ljubav prema majci. Nisu pri tom zaboravili ni nebesku Majku Mariju. Stovise, njoj su pjesmom posvetili i sebe i svoje zemaljske majke. U programu proslave sudjelovala su djeca iz Majcina sela kao i djeca iz vrtica Sv. Mala Terezija koji djeluje u sklopu Majcina sela.

Nakon prigodnog programa, roditelji cija djeca pohadaju navedeni vrtic, posjetila su i kuce u kojima zive casne sestre s djecom koja su potrebna njihove ljubavi i skrbi buduci da su ostala bez jednog ili oba roditelja. U tom toplom susretu osjetilo se jedinstvo djece: one koja zive u svojim obiteljima i one koja ih, nazalost, nemaju. Jos jednom su nas djeca poucila kako meduljudske granice stavljamo samo mi odrasli.

Ta, djecjom ljubavlju i radoscu protkana proslava, zavrsila se sv. misom zahvalnicom na kojoj su sudjelovali sticenici i casne sestre iz Majcina sela, kao i neki inozemni hodocasnici - prijatelji ustanove. Pod misom, koju je predvodio zacetnik i tvorac ovoga velikog humanitarnog projekta fra Slavko Barbaric, pjevali su clanovi franjevacke mladezi iz zupe Medugorje pod vodstvom fra Branka Radosa.


SEMINARI U "DOMUS PACIS"

Polovicom svibnja u molitvenoj kuci "Domus pacis" odrzan je seminar posta i molitve za skupinu od 50 hodocasnika iz SAD-a. Seminar je vodio fra Slavko Barbaric.

U istoj kuci od 21. do 23 svibnja odrzan je seminar za franjevacku mladez iz Hercegovine. Seminar je vodio fra Ante Ivankovic.


DESETI MEDUNARODNI MOLITVENI SUSRET MLADIH OBAVIJEST ZA VODITELJE SKUPINA MLADIH

Svaki voditelj skupine suraduje s oragnizatorima susreta mladih, stoga ce nastojati:

1. da njegova skupina dolazi na vrijeme na programe;

2. da se clanovi njegove skupine ponasaju dostojno za vrijeme cijeloga programa u svetistu i izvan svetista;

3. da se clanovi njegove skupine odijevaju pristojno, kako to dolici molitvenom susretu;

4. da ne organizira nikakve druge susrete izvan pripremljenog programa;

5. da slobodno vrijeme provodi sa svojom skupinom;

6. da clanovi njegove skupine odrzavaju cistocu u svetistu i na brdima;

7. da se clanovi njegove skupine ne zadrzavaju dugo u noc izvan kuce gdje stanuju.

Hvala Ti na suradnji!

Organizator susreta mladih


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 06/02/99