117
19. svibnja 1999.

PRESS BULLETIN

M E D I T A T I O N

MARIJA - PAMCENJE CRKVE

U mjesecu svibnju Crkva se, jos pod snaznim dojmom uskrsnih dogadaja, okrece Mariji. Pri tome Crkva ni u jednom trenutkune gubi iz vida Isusa Krista, nego mu se preko Marije kusa jos vise pribliziti. U svojoj propovijedi na blagdan Marije Bogorodice, 1.sijecnja. 1987. Ivan Pavao II. govoreci o Mariji, govorio je o njoj kao o PAMCENJU CRKVE. Taj naziv bismo mogli protumaciti i kao jedan novi titul koji Crkva daje Mariji. Gledano povijesno, teoloski i sadrzajno, taj naziv govori jako mnogo. Nitko drugi ne posjeduje slicno cjelovito pamcenje o Isusu od njegova utjelovljenja, preko kriza, ukopa i uskrsnuca kao Marija.

Ona to pamcenje iznosi pred Crkvu danas kao sto je to cinila u prijasnjim vremenima. Svibanj je prigoda da krscanin svojom vjerom i odlukama prihvati to pamcenje i prihvati Mariju kao vjerodostojna svjedoka Isusova Evadelja za ovo vrijeme.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

POSJET NADBISKUPA IZ PANAME

U proslom broju Press Bulletina objavili smo vijest da je u Medugorju boravio nadbiskup Joœe Dimas Cedeño Delgado iz Paname. Donosimo ulomak iz razgovora koji je vodio fra Slavko Barbaric :

S.B.: Recite ukratko nesto o sebi !

J.D.: Ja sam nadbiskup u Panami, Sredisnja Amerika. Ja sam i predsjednik Biskupske konferencije. Govorni jezik je spanjolski. Panama ima oko milijun stanovnika, a zanimljivo je da je to prva osnovana biskupija u cijeloj Americi, a sada ima 8 biskupija. Ja sam 47. biskup otkad postoji ova biskupija. Stanje u nasoj Crkvi je dobro. Imamo jos dosta zvanja, te je posebno vazno sto imamo mnogo laickih pokreta i aktivnih laika koji unose pravi duh u aktivnost Crkve. Imamo razloga za nadu.

S.B.: Sto mozete reci o svome boravku u Medguroju?

J.D.: Dosao sam prvi put u Medugorje. Sa mnom je doslo dvadesetak hodocasnika. Ovih dana sam vidio i dozivio veliku poboznost i revnost u molitvi. To se primjecuje u svim hodocasnickim skupinama. Spremnost na molitvu je zadivljujuca. Duh vjere koji se ovdje osjeca u molitvi, potice na obnovu vjere u srcima svih koji ovamo dolaze.

GM: Jesu li vidljivi plodovi Medugorja u Panami?

JD: Svakako, Bogu hvala. Imamo jednu zupnu zajednicu koju vodi vel. Francesco Verar. On dolazi cesto u Medugorje i napravljena je crkva potpuno jednaka ovoj ovdje u Medugorju. Francesco je osnovao i jednu zajednicu, koja se zove: Sestre Marije Kraljice mira. Svaku vecer imaju isti program kao i ovdje u Medugorju. Vrlo su aktivni.

GM: Jeli ova zajednica vec crkveno priznata?

JD: Da. Ja sam priznao ovu zajednicu na biskupijskoj razini, kad sam vidio sto rade i kako zive, te da im je glavna zadaca moliti za mir i kad sam osjetio njihovu duhovnost.

Zajednica postoji vec nekoliko godina. Imaju dobra iskustva. A pozvao sam zupnika, koji ih dobro pozna i kad mi je on opet sve potvrdio, ja sam tocno 25. lipnja 1998. priznao zajednicu. A to je zapravo i godisnjica ukazanja. Ja sam potpuno svjestan da je to plod Medugorja.


RENÉ LAURENTIN U MEDUGORJU

Poznati francuski mariolog, pisac brojnih knjiga o Gospinim ukazanjima u svijetu, prijatelj Medugorja, proslog je tjedna sa skupinom od sto francuskih hodocasnika boravio u Medugorju.

Tijekom dvodnevnog boravka u Medugorju o. Laurentin je sudjelovao u vecernjem molitvenom programu u crkvi sv. Jakova, te pohodio Podbrdo i Krizevac. Takoder je hodocasnicima odrzao predavanje o Gospinim ukazanjima u Medugorju.


FRA LEONARD OREC U ALBANIJI I MAKEDONIJI

Polovicom travnja fra Leonard Orec, ravnatelj humanitarne udruge "Medjugorje - Mir", posjetio je s talijanskim humanitarnim konvojem Albaniju i Makedoniju, zemlje u kojima je smjesteno najvise prognanika sa Kosova. U svom izvjescu fra Leonard iz prve ruke svjedoci kako se susreo sa svime s cime se u humanitarnom radu susrecu brojni humanitarni djelatnici iz svijeta koji trenutno nastoje ublaziti najvecu humanitarnu katastrofu naseg vremena. Albanski i makedonski Caritas cine sve e da bi pribavili i na vrijeme dostavili potrebnu humanitarnu pomoc prognanima, a potrebno je zaista sve: hrana, odjeca, obuca, higijenske potrepstine, lijekovi... Fra Leonard je zamoljen da svima u svijetu, koji pomoc izravno dostavljaju u Albaniju, prenese: Neka tjedan dana ranije albanskom Caritasu jave naslovnika posiljke, detaljan sadrzaj, oznake vozila, ime vozaca, datum i mjesto granicnog prijelaza. Takoder se napominje da bi dobro bilo s naslovnikom dogovoriti docek u luci Drac, cime se izbjegavaju mnoge nugodnosti na putu te sigurnost da ce pomoc biti dostavljena onima kojima je namijenjena.

Nasi prijatelji i prijatelji Kraljice Mira uvijek su znali prepoznati bracu u nevolji. To su potvrdili i sada, za humanitarne katastrofe na Kosovu. Svima se zahvaljujemo koj su do sada pomogli s napomenom da i dalje sve informacije o nacinu slanja pomoci mogu dobiti u uredu "Medjugorje - Mir", telefon: + 385 21 361 354, fax: + 385 21 342 258.


PROSLAVA MAJCINA DANA

Uoci Majcina dana, 8. svibnja, svojim majkama kao i svim majkama svijeta taj dan su prigodnim programom cestitala djeca iz zupe Medugorje. Na prigodnom programu, iza vecernje svete mise "Golubici mira", djecji zupni zbor pod ravnanjem s. Slavice Kozul pjesmom i recitacijama pokusali su izraziti svu ljubav i zahvalnost najvecoj ljubavi - ljubavi majke. U programu je sudjelovala i muska pjevacka klapa "Medugorje". Tijekom jednosatnog programa djeca su kroz izabranu liriku i glazbu pjevala majkama, no svi nazocni, i domaci i inozemni vjernici, napustili su crkveni prostor s osjecajem da su najdublji i najjaci osjecaji ipak ostali neizgovoreni u dubini djecjih srdaca. Uostalom to je iskustvo poznato i mnogima koji su hodocastili Majci Mariji u Medugorje: vratili su se u svoje domove ponijevsi osjecaje i iskustva Majcine blizine i ljubavi koje ni jedna pjesma do sada nije uspjela ispjevati . Stoga je i ovaj program posvecen nasim ovozemnim majkama zavrsio zahvalnom pjesmom nebeskoj Majci Mariji - Kraljici mira.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 05/19/99