116
05. svibnja 1999.

PRESS BULLETIN

M E D I T A T I O N

VRIJEME CRKVE, II

"Utakmicu ne rjesavaju gledatelji na tribinama, nego igraci na terenu."(Pismo njemackih biskupa prigodom izbora 1994.) Vrijeme Crkve vrijeme je koje ima sasvim odredene zadace i obveze. Te zadace ticu se svakog krscanina ponaosob i Crkve kao vjernicke zajednice. Tko se izmice tim zadacama podupire posredno ili neposredno propadanje i zaborav Evandelja u sebi, u najblizem okruzenju i svijetu. Poslanje Crkve u apostolsko vrijeme bilo je usmjereno prema svijetu jer je ta mala zajednica bila ispunjena obecanim Duhom kojeg je Gospodin poslao. Usmjerenost prema svijetu potekla je iz snage Duha kojom je zajednica bila prozeta.

Gospa nas svojim dolaskom i porukama obracenja, posta, molitve i mira upucuje da budemo slusatelji i vrsitelji Rijeci. Upucuje nas dakle u vlastito srce koje treba oplemeniti Isusovom osobom da bismo, Kristom ispunjeni, postali nositelji evandelja.

Fra Ivan Landeka


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca travnja u svetistu Kraljice mira podijeljeno je 90.000 sv. pricesti, a na svetim misama koncelebriralo je 1568 svecenika iz domovine i inozemstva.

Nabrojit cemo i neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom mjeseca travnja posjetili Medugorje: Austrija, Italija, Njemacka, Svicarska, Slovacka, Ceska, Francuska, Engleska, Madarska, Belgija, Litva, Poljska, Slovenija, Danska, Svedska, Koreja, Panama, Meksiko, Kanada, SAD i, dakako, Hrvatska.


PONOVNO O SIGURNOSNOM STANJU U MEDUGORJU

Premda je najvecem broju nasih prijatelja poznato sve o sigurnosnom stanju u Medugorju i sirem podrucju gdje se nase mjesto nalazi, dogodi se da jedan broj onih koji bi hodocastili u svetiste Kraljice mira traze dodatne informacije o sigurnosnom stanju.

Jos jedanput sve ih obavjescujemo: sigurnosno stanje u Medugorju je potpuno nepromijenjeno. Ratna zbivanja na Kosovu su u drugoj drzavi i ni na koji nacin nisu povezana s nasim podrucjem. Sve zracne luke u Republici Hrvatskoj i zracna luka u Mostaru redovito rade. Prema tomu, Medugorje, mjesto molitve i mira, potpuno je sigurno za sve koji u njega dolaze.


POMOC PROGNANIMA S KOSOVA

Kao sto su se mnogi nasi poznati i nepoznati prijatelji diljem svijeta odazvali i pomogli nam kada smo bili pogodeni ratnim stradanjima u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, tako smo i mi sada angazirani oko pomoci prognanima s Kosova. Pozivamo sve nase prijatelje iz domovine i svijeta da se u okviru svojih mogucnosti ukljuce u slanje i prikupljanje pomoci: hrane, lijekova, odjece, obuce i higijenskih potrepstina te novca. Nase prijatelje molimo da se za sve informacije oko slanja pomoci obrate na udrugu "Medugorje - Mir" Split, fax: 385 21 342 258 ili telefon: 385 21 361 354, e-mail: medjugorje-split@st.tel.hr


BISKUP IZ PANAME U MEDUGORJU

Proslog je tjedna svetiste Kraljice mira u Medugorju posjetio nadbiskup Jose Dimas Cedeņo Delgado iz Paname. Nadbiskup iz grada Peņa Blanca u Medugorje je doputovao sa skupinom hodocasnika iz te daleke zemlje.

U narednom broju nasega Press Bulletina donijet cemo ulomak razgovora s nadbiskupom Jose Dimas Cedeņo Delgadom.


SEMINAR ZA DJEVOJKE

Casne sestre franjevke odrzale su, od 23. do 25. travnja seminar za djevojke u "Domus pacis" u Medugorju. Sudjelovalo je 50 djevojaka, a seminar su vodile sestra Leopoldina Kovacevic i s. Petra Bagaric.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 05/05/99