114
07. travnja 1999.

PRESS BULLETIN

M E D I T A T I O N

USKRSNUCE

Covjek rado poseze za polovicnim odgovorima i priklanja se tamo gdje se ne moraju donijeti neopozive odluke. To je razumljivo: na putu smo i u takvom okruzenju gdje su smisao i besmisao, smrt i zivot izmijesani, sve je nedovrseno i nepotpuno. Ali ne smije tako i ostati. Zivot ide dalje i stvarnost nas prisiljava, htjeli mi to ili ne htjeli, da dademo nedvoznacne odgovore koje potvrdujemo osobnim zivotom. Te odluke su odluke za smrt ili za zivot, za smisao ili za besmisao. (K. Rahner)

Isus prihvaca odbacenost, prihvaca da ga ne zele, prihvaca i smrt. No, on se vraca kao Uskrsli medu one koji su ga istjerali iz svijeta. Kao Uskrsli, Zivi, vraca se medu svoje ucenike, onima medu kojima je zbog svojih posljednjih dana postao upitan.

Isti Isus na nov je nacin u ucenickoj zajednici. On je i u nasoj zajednici danas isti. Blagoslovljen vam Uskrs i susret s Uskrslim.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

USKRS U MEDUGORJU

Tijekom Velikog tjedna i za sam Uskrs u Medugorje su neprestano pristizale nove skupine hodocasnika koje su se ovdje zeljele pripraviti i ujedno proslaviti najveci krscanski blagdan -Uskrs. U medugorskom svetistu Uskrs je proslavilo nekoliko tisuca hodocasnika. Zbog tako velikog broja vjernika liturgija Velikog cetvrtka, obred Velikog petka i subote organizirali su se na deset jezika - za svaku jezicnu skupinu posebno. Medu inozemnim hodocasnicima najbrojnije skupine bile su iz: Njemacke, Austrije i Francuske. Izuzetno brojni tijekom svih ovih dana bili su hodocasnici iz svih krajeva Hrvatske, kao i iz okolnih, zupa koji su dosli u Medugorje na uskrsnu ispovijed. O tomu koliko je hodocasnika posjetilo Medugorje uskrsnih dana govori i cinjenica da je svake veceri tijekom vecernjeg molitvenog programa u trajanju od tri sata ispovijedalo u prosjeku 20 svecenika.


BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

U zupi Medugorje tijekom mjeseca ozujka podijeljeno je 52 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebrirala su 1041 svecenika iz domovine i inozemstva.

Zemlje iz kojih su hodocasnicke skupine u ozujku i za uskrsne blagdane posjetile Medugorje : Francuska, Austrija, Njemacka, Italija, Letonija, SAD, Meksiko, Spanjolska, Aruba, Kolumbija, Argentina, Australija, Portugal, Engleska, Ceska, Kanada, Slovacka, Poljska, Madarska, Rumunjska, Slovenija, Reunion, Nizozemska, Danska i, dakako, Hrvatska.


SEMINARI POSTA I MOLITVE

U molitvenoj kuci "Domus pacis" tijekom korizme odrzano je 5 seminara posta i molitve. Na seminarima je sudjelovalo 230 hodocasnika razlicitih jezicnih skupina. Seminare je vodio fra Slavko Barbaric.


MISIJSKO PUTOVANJE FRA SLAVKA BARBARICA

19. ozujka 1999. fra Slavko Barbaric je posjetio hrvatske zatvorenike u Den Haagu. Susret je trajao od 13-17 sati. Svi su obavili uskrsnu ispovijed i proslavili sv. misu. S fra Slavkom je bio i fra Pavo Dominkovic, franjevac iz Bosne, misionar za nase radnike u Nizozemskoj, koji redovito posjecuje i prati nase zatvorenike. Svi su vrlo zahvalni za svaki posjet, posebno za posjete iz Medugorja, jer svakome od njih Medugorje mnogo znaci.

20. ozujka fra Slavko je imao molitveni susret u belgijskom nacionalnom svetistu Banneux-u, gdje se Gospa ukazala kao Majka siromasnih 1932./33., te pozivala na molitvu za obracenje grjesnika. Program je poceo u 10 sati, a zavrsio u 18 klanjanjem i molitvom za ozdravljenje. Sudjelovale su mnoge molitvene skupine, a nazocnih je bilo oko 3000.

21. ozujka odrzan je molitveni susret u Eindhovenu u Nizozemskoj. Organizrala ga je zajednica "Razapeta i ranjena ljubav", koja ima maticnu kucu u Maastrichtu. Ova zajednica je vrlo mlada, ali je zaista akitvna. Prihvatili su Medugorje i sire poruku. Svi ovi susreti su samo novi dokazi koliko je Bog ucinio po Mariji, Kraljici mira.


O B A V I J E S T

Promjenom racunanja vremena na ljetni sustav vecernji molitveni program u Medugorju zapocinje molitvom krunice u 18 sati, te sv. misom u 19 sati nakon koje slijede blagoslovne molitve. Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu je, cetvrtkom nakon vecernje sv. mise,te srijedom i subotom od 22 do 23 sata. Molitva krunice na Brdu ukazanja je nedjeljom u 15 sati, a put Kriza petkom na Krizevcu u isto vrijeme .


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 04/07/99