113
24. ozujka 1999.

PRESS BULLETIN

M E D I T A T I O N

HODOCASCE

Hodocascenje je u vjernickom zivotu imalo posebno vaznu ulogu i nije samo posebnost krscanstva. Izraelski je norod svoj put iz ropstva Egipta u zemlju obecanja shvacao i pamtio kao svojevrsno hodocasce. Isus je hodocastio u Jeruzalem vise puta. Crkva svoj put kroz vrijeme do vremena drugog Isusova dolaska shvaca kao hodocasnicki put i naziva se hodocasnickim narodom. Vec zarana krscani su se izbliza i izdaleka upucivali u Svetu zemlju upoznati mjesta Isusova rodenja, smrti i uskrsnuca. Sve do nasih dana hodocascenje je ostalo vazni dio krscanske prakse.

Kroz povijest mijenjala su se mjesta hodocascenja i zazivljavala nova hodocasnicka okupljalista. Razvojem drustva i napretkom tehnike mijenjala su se i sredstva putovanja. Osim hodocasca pjesacenjem sve vise su se koristila nova prometna sredstva. U tim mijenama pocelo se ponegdje zanemarivati ono sto je svojstveno hodocascu. Crkva je to uocavala i nastojala hodocascenje oblikovati tako da se povrate njegovi izvorni sadrzaji. Covjek naseg vremena putuje mnogo i dakelo te je opasnost da njegovo hodocascenje postane samo jednim zanimljivim putovanjem.

Dokumenat Svete Stolice iz 1998. "Hodocasce u velikom jubileju 2000 godine" teoloska je i pastoralna uputa za hodocascenje. Na zalasku drugog tisucljeca krscanstva vjernicima se preporuca hodocascenje u mjesta na kojima mnogi dozivljavaju posebnu blizinu Bozju. U nasem vremenu zupa Medugorje je takvo jedno mjesto. Kao takvoga treba ga ocuvati. A zadaca svih ostaje cuvati u svetistu Kraljice Mira ono sto vec dugo godina vodi milijune hodocasnika u Medugorje.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

GODISNJE UKAZANJE MIRJANI SOLDO - 18. OZUJKA 1999.

"Daga djeco! Zelim da mi predate svoja srca, da bih vas povela putem koji vodi k svjetlosti i vjecnom zivotu. Ne zelim da vam srca lutaju u mraku danasnjice. Ja cu vam pomoci. Bit cu uz vas na tom putu otkrivanja ljubavi i milosrda Bozjega. Kao Majka, ja vas molim da mi to dopustite. Hvala vam sto ste se odazvali mome pozivu!"

NB: Ukazanje je trajalo sest minuta, od 10, 14 do 10, 20. Gospa je govorila o tajnama. Blagoslovila je sve.


SUSRET FRANJEVACKE MLADEZI

13. I 14. travnja 1999. na molitvenom susretu u Medugorju okupili su se pripadnici franjevacke mladezi - Frame iz Zagreba, Sirokog Brijega i Medugorja. Oko stotinu mladih framasa iz Zagreba doslo je u Medugorje i ove korizme pripraviti se tijekom dva dana za najveci krscanski blagdan Uskrs. Vec nekoliko godina mladi framasi iz Zagreba u korizmi pohode Medugorje, a i ove godine ih je predvodio fra Ivica Jagodic , nacionalni asistent za franjevacku mladez. S njima su se susreli i mladi framasi sa Sirokog Brijega koji vec petu godinu zaredom u korizmi pjeske hodocaste Kraljici Mira. U molitvi, pjesmi razgovoru pridruzili su im se mladi framasi iz zupe Medugorje.


ZAKLJUCCI SA SESTOG MOLITVENO - OBRAZOVNOG SEMINARA

Kao sto smo javili u proslom broju Press Bulletin-a u Neumu je od 28. veljace do 5. ozujka 1999. odrzan sesti medunarodni molitveno - obrazovni seminar voditelja molitvenih skupina, centara mira i voditelja hodocasca u Medugorje. na susretu je sudjelovalo oko 150 voditelja iz 15 zemalja. Tom prigodom, kao i svake godine, sudionici su usvojili sljedecu


I Z J A V A

Razmatrali smo dokument Svete Stolice "Hodocasce u velikom jubileju 2000. godine", osobitost hodocasca u velika marijanska svetista s posebnim osvrtom na oblikovanje hodocasca u Medugorje. Svjesni da hodocascenje zauzima vazno mjesto u zivotu vjernika zelimo jos bolje osmisliti nasa hodocasca i uciniti da ona uistinu budu prigoda i povod vjerniku da se u njima duhovno izgradi, produbi svoj vjernicki zivot i upravi svoj zivotni put prema Bogu.

Stoga preporucamo svim medugorskim centrima i molitvenim skupinama:

- da se u svojim mjesnim crkvama ukljuce u programe hodocasca velikog jubileja 2000;

- da u svjetlu spomenutog dokumenta Svete Stolice pripravljaju, prate i oblikuju hodocasca u Medugorje kako bi hodocasnici mogli dozivjeti "sutljivi i sabrani susret s Bogom i sa samim sobom", osobito u sakramentu Pomirenja i Euharistijskom slavlju.

Sudionici


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 03/24/99