112
10. ozujka 1999.

PRESS BULLETIN

M E D I T A T I O N

K U S N J A

Pocetak korizmenog vremena svaki je put i susret s dogadajem Isusove kusnje nakon cetrdesetdnevnog boravka u pustinji. Temeljno pitanje pri tom nije kako se moglo dogoditi da je Isus bio kusan, nego kako se odupro kusnji.

Ono sto je sotona zelio kazati Isusu i cim ga je kusao jest pokusaj da mu pokaze da je uzalud i bezvrijedno to sto je cinio u pustinji. Povlacenje u molitvu i post je nepotrebno i ne donosi nista.

Sto mu to naime koristi kad je nakon svega gladan i nema cime utaziti glad? Tomu nasuprot sotona nudi svoja rjesenja: slavu, utjecaj i blago umjesto njegova stvarnog poslanja.

Gospa nas je u porukama upozorila da je sotona jak i da zeli unistiti Bozje djelo. Nisu dakle minula vremena kusnje i ispita. No nismo ni mi ostali bez jasne pouke, one naime Isusove pouke:"Odlazi, sotono, od mene... Ne iskusavaj Gospodina Boga svoga... Ne zivi covjek samo o kruhu, nego od svake rijeci sto izlazi iz Bozjih usta".

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Protekli mjesec razdoblje je s najmanjim posjetom hodocasnika. U zupi Medugorje tijekom veljace podijeljeno je 35 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebrirala su 584 svecenika iz domovine i inozemstva.

Od hodocasnickih skupina u veljaci su najbrojnije bile one iz: Meksika, Francuske, Poljske, Slovacke, Austrije, Njemacke, Koreje, Italije, Svicarske, Australije, SAD, Ceske, Kanade, Brazila, Spanjolske i ,dakako, Hrvatske.


MOLITVENO-OBRAZOVNI SEMINAR

Sesti molitveno-obrazovni seminar za voditelje molitvenih i hodocasnickih skupina, kao i centara mira diljem svijeta, odrzan je u Neumu od 28. veljace, do 5. ozujka 1999. U radu seminara, na temu "Hodocasce - dio naseg vjernickog hoda", sudjelovalo je oko 150 sudionika iz desetak zemalja. Svrha ovih seminara, koji se odrzavaju vec sestu godinu za redom, jest bolje upoznavanje i razmjena iskustava onih koji rade s hodocansicima u Medugorju i u svojim sredinama diljem svijeta.

Na koncu seminara donesena je Izjava koju su, kao zajednicki dokument, usvojili sudionici seminara. Izjavu cemo objaviti u sljedecem broju Press Bulletin-a.


OBLJETNICA UDRUGE MEDUGORJE - MIR

S malim zakasnjenjem donosimo vijest o jednoj obljetnici. Sesta obljetnica utemeljenja humanitarne udruge Medugorje-Mir u Splitu obiljezena je 28. sijecnja u samostanu sv. Ante u Splitu. Misno slavlje je predvodio fra Jozo Vasilj, franjevacki provincijal u Kongu. Fra Jozo je roden u Medugorju i niz godina navjesta Rijec Bozju u toj africkoj zemlji.

Nakon misnog slavlja nazocnima se obratio predsjednik udruge fra Leonard Orec, osvrnuvsi se na rad ove humanitarne organizacije tijekom proteklih godina. Fra Leonard je naglasio da moramo biti zahvalni onima koji nam pomazu, te da nam je duznost pomagati onima koji nemaju kada mi imamo i nastavio:

"Dok se vecina medugorskih zajednica seli s ovih prostora, a mnoge domace zatvaraju svoja vrata, nama se cini da se nasa vrata sve vise otvaraju i da je potreba za solidarnoscu sve veca. Zahvaljujuci medugorskim centrima stvorena je nevidena mreza solidarnosti, ciji smo i mi dionici. Tako je ova udruga dosad podijelila vise od 42 tisuce tona pomoci u hrani, odjeci, obuci, lijekovima. medicinskim pomagalima i tehnickim sredstvima. Osim toga, pomazemo i brzem uspostavljanju normalnih zivotnih uvjeta na ratom zahvacenim podrucjima.

Ovom prigodom obiljezena je i peta obljetnicaa djelovanja drustva Protetika koje se bavi nabavom i proizvodnjom ortopedskih pomagala, a u proteklom raazdoblju proizvedeno je vise od dvije tisuce razlicitih proteza za invalide."

Koristimo prigodu u ime svih vas, postovani citatelji, zazeljeti ovoj Udruzi puno uspjeha u daljnjem radu.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 03/10/99