111
24. veljace 1999.

PRESS BULLETIN

M E D I T A T I O N

MI O SEBI...

Neka vremena i razdoblja u Liturgijskoj godini imaju i svoja imena. To ih na stanovit nacin izdvaja od drugih. Izdvaja ih ne stoga da bi druga vremena bila manje vazna, nego da se snaznije naglasi srzni sadrzaj krscanske vjere. Korizma je jedno od tih vremena i ovih dana smo usli u korizmu. Sadrzaj korizmenog vremena manje vise je i sadrzaj svih drugih vremena. Crkva, zbog svog dugog duhovnog iskustva, ipak snaznije naglasava neke sadrzaje vjere. Naglasava ih stoga jer bi odstupanje od njih bilo i odstupanje od puta evandeoskog zivota.

"Istinu o sebi covjek tesko probavlja. Zbog toga se ljudi u tome najstroze drze dijete", kaze jedna mudra izreka. Prezauzeti smo informacijama o ljudima i svijetu oko nas. Premalo vremena i prostora ostavljamo za sebe: sto je prava istina o vlastitom vjernickom stanju? Govor o potrebi molitve, posta,vidnih znakova skrbi o bliznjima kroz pomirenje i solidarnost, govor je o ljekovitim sredstvima koja ozdravljaju te smo u stanju prihvatiti istinu o sebi. Ta istina oslobada duhovne i tjelesne snage da krscani "donose plodove koji odgovaraju obracenju" (Lk 3,8)

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

SPLITSKO-MAKARSKI NADBISKUP U MIRU O MEDUGORJU

U razgovoru za "Kultruni obzor" splitsko-makarski nadbiskup u miru msgr. Frane Franic osvrnuo se i na medugorska dogadanja:

Na upit: "Za vas je neupitno Marijino posrednistvo. Koja je Marijina uloga u suvremenomu svijetu? Sto kazete o njezinoj ulozi u Medugorju?" msgr. Franic je kazao:

"Cinjenica je da su Marijina svetista brojna u svim katolickim narodima. Najpoznatija su i najposjecenija danas Marijanska svetista u Lurdu, Fatimi i Medugorju. Ja sam pristasa i podrzavatelj u Crkvi brojnih karizama koje sveti Pavao nabraja u svojim poslanicama, prorostvo, tjelesna cudesna ozdravljenja i slavljenje Boga u drugim jezicima, sto sam ovih dana citao i u Papinoj poslanici "Fides et Ratio" (vjera i razum) u talijanskomu prijevodu. Tu je govorio o misticizmu i o potrebi obnove metafizike u filozofiji i teologiji. Meni nije bilo tesko, nakon nekih mojih osobnih iskustava, prepoznati Gospinu nazocnost u Medugorju, koja govori vec osamnaestu godinu preko svojih izabranih vidjelaca i tako priznati autenticnost tih Marijinih pojava. Ali se treba cuvati i laznih videnja i slusanja, jer takvih laznih proroka je uvijek bilo i uvijek ce ih biti."

"Kulturni obzor", str. 13, br. 250., Zagreb 14. 2. 1999.


MISIJSKO PUTOVANJE FRA JOZE ZOVKE

Na poziv biskupa, svecenika, molitvenih zajednica i vjernika, tijekom gotovo mjesec dana fra Jozo Zovko je bio na pastoralnom pohodu u Libanonu, Siriji i Koreji. Po povratku je razgovarao je s novinaorm Slobodne BiH. Izdvajamo samo ono najvaznije.

"Medugorska Gospina poruka stigla je u cijeli svijet, pa i u Libanon, Siriju i posebno Koreju. Mnogi su, potaknuti Gospinim porukama, promijenili svoj zivot. Svi stoga zele cuti izravne svjedoke dogadanja u Medugorju i njihova svjedocanstva. Na molitvenom susretu u Bejrutu fra Jozo se susreo i s kardinalom Nesellahom Boutrosom Sfeirom, zatim biskupom Paulom Emileom Saadeom, te apostolskim nuncijem msgr. Armondom Bortolasiom. Fra Jozo istice srdacan susret s papinskim nuncijem, koji je zelio s fra Jozom razgovarati nasamo. "Nakon sto smo usli u njegovu rezidenciju, on mi je zahvalio za sve sto cinim za Libanon i cijeli svijet. Kazao mi je kako je u Medugorju bio jedan put i kako su vazna dogadanja i poruke koje dolaze u svijet iz Medugorja. Kazao je kako je zbog toga radostan."

Molitveni susreti fra Joze Zovke u Koreji odrzani su u prepunim crkvama i sportskim dvoranama. Za tih petnaest dana boravka u Koreji fra Jozo je imao molitvene susrete u Seulu, Taeagu, Chooncheonu, Osunjolu i Pusanu.


KORIZMENO VRIJEME

Veliki broj hodocasnika, kako pojedinaca tako i skupina, odlucuje se za hodocasce u Medugorje upravo u korizmi. Stoga evo nekoliko obavijesti u svezi s molitvenim programom u svetistu Kraljice mira u Medugorju. Svakodnevna molitva zapocinje molitvom krunice u 17 sati, te sv. misom u 18 sati nakon koje slijede blagoslovne molitve i treci dio krunice. Molitva krunice na Brdu ukazanja je nedjeljom u 14 sati, a put Kriza petkom na Krizevcu u isto vrijeme. Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu je, osim iza vecernje mise cetvrtkom, svake srijede i subote od 21 do 22 sata. Tijekom korizme iza vecernje sv. mise u crkvi se moli put kriza. Prigoda za svetu ispovijed je svakoga dana za vrijeme vecernjeg molitvenog programa.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 02/24/99