109
27. sijecnja 1999.

PRESS BULLETIN

M E D I T A T I O N

POCETAK ILI KRAJ?

Odbrojavaju se posljednji dani drugog tisucljeca. Uvelike se razmislja gdje ce biti najzanimljivije docekati novo tisucljece. Tamo gdje se najvise ocekuje vec su popunjena mjesta. Neizvjesnost i prijeteca prorostva preplavili su trziste, medije, knjizare. Sva misljenja i nagadanja su "dobrodosla". Jedna od tema koja nije slucajno izabrana, nego je pomno pripremljena, jest nagadanje o svrsetku svijeta. Ne bi se trebalo iznenaditi ako takva nagadanja i tlapnje o svrsetku postanu temom i medu krscanima. Kao da prica o svrsetku najbolje odgovara ljudima bez jasnih vizija, bili oni krscani ili nekrscani.

Velik dio zapadnog svijeta docekuje "kraj svijeta" u duhu: jedimo i pijmo, sutra smo tako i tako mrtvi. Ne treba zaboraviti da je taj dio svijeta dugo nazivan krscanskim Zapadom. Ovom nasuprot stoji krscanski duh, duh koji nije ni s Istoka ni Zapada,nego se ne da zavarati govorom o svrsetku. Za krscane svrsetak nije tema. Za krscane je prava tema novi pocetak i raspolozenje pocetka opcenito. Krscanski izbor nije svrsetak na horizontu, nego pocetak na vidiku.

Pred Crkvom s duhom novog pocetka stoji i Medugorje. I oni koji su jedanput dosli u dodir s ovim jestom i Gospinom porukom Mira, ne bi se smeli dati zavarati da Medugorje stoji u znaku svrsetka. Tu temu jos nismo culi ovdje i ne treba vjerovati onima koji bi se sa svojim praznim torbama htjeli ukrcati na medugorski vlak.

Dragi hodocasnici i citatelji, dobro dosli k svojoj Majci. Njezina blizina tjera crne oblake.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

ISTRAZIVANJA NA VIDIOCIMA

INSTITUT ZA GRANICNA PODRUCJA ZNANOSTI (IGW) - INNSBRUCK CENTAR ZA STUDIJE I ISPITIVANJA PSIHOFIZIOLOGIJE STANJA SVIJESTI - MILANO

EUROPSKA SKOLA ZA PSIHOTERAPIJSKU HIPNOZU AMISI - MILANO

PARAPSIHOLOSKI CENTAR - BOLOGNA

Na zahtjev Zupnog ureda iz Medugorja ucinjeno je psihofiziolosko i psihodijagnosticko istrazivanje na subjektima koji su od 1981. poznati kao vidioci skupine iz Medugorja.

Istrazivanje se obavljalo u cetiri termina:

- Prvo istrazivanje je obavljeno 22. i 23. travnja 1998. u kuci za Krscanske susrete u Capiago Intimiano (Como), koju vode oci dehonijanci. Ovom prilikom ispitivani su: Ivan Dragicevic, Marija Pavlovic i Vicka Ivankovic.

- Drugo istrazivanje je obavljeno 23. i 24. srpnja 1998. u Medugorju. Ispitivani su Mirjana Soldo-Dragicevic, Vicka Ivankovic i Ivanka Elez-Ivankovic.

- Trece istrazivanje, samo psihodijagnosticko, obavila je kanadska psihologinja Lori Bradvica u suradnji s fra Ivanom Landekom nad Jakovom Colom.

- Cetvrto psihofiziolosko snimanje obavljeno je 11. prosinca 1998. u istoj kuci za Krscanske susrete u Capiago Intimiano (Como) s Marijom Pavlovic.

Nepotpunost psihofizioloskoga istrazivanja uzrokovana je djelomicnom suradnjom nekih subjekata, koji se nisu podlozili onome sto je trazila radna skupina i to bilo zbog svojih obiteljskih ili socijalnih obveza, bilo zbog osobne pridrzanosti, iako su ih fra Slavko Barbaric i fra Ivan Landeka na to poticali bez ikakva utjecaja na programe radne skupine. Radna skupina je nazvana "Medugorje 3", jer su osim pojedinacnih lijecnickih ili psiholoskih istrazivanja prije ovoga istrazivanja radile dvije radne skupine: prva skupina francuskih lijecnika 1984. i druga skupina talijanskih lijecnika 1985. Osim toga su trojica europskih psihijatara, 1986., ucinila samo psihijatrijsko-dijagnosticko istrazivanje.

U radnoj sukpini "Medugorje 3" sudjelovali su:

-Vel. Andreas Resch, teolog-psiholog iz Instituta za granicna podrucja znanosti, Innsbruck, generalni koordinator;

-dr. Giorgio Gagliardi, lijecnik psihofiziolog iz Centra za istrazivanja stanja svijesti, Milano, clan profesorskog zbora Europske skole Amisi Milano i parapsiholoskog centra iz Bologne;

-dr. Marco Margnelli, lijecnik psiholog i neurofiziolog iz Centra za istrazivanja stanja svijesti, clan profesorskog zbora Europske skole Amisi Milano i parapsiholoskog centra Bologna;

-dr. Mario Cigada, lijecnik, psihoterapeut i okulist, clan profesorskog zbora Europske skole Amisi, Milano;

-dr. Luigi Rovagnati, neurokirurg, asistent neurokirurgije za sveucilista s Milanu, clan profesorskog zbora na Europskoj skoli za hipnoticku psihoterapiju Amisi, Milano;

-dr. Marianna Bolko, lijecnica psihijatar i psihoanaliticar, docent za specijalizaciju u psihoterapiji na svucilistu u Bologni;

-dr. Virginio Nava, psihijatar, primarijus psihijatrijske bolnice Como;

-dr. Rosanna Constantini, psiholog, docent na sveucilistu Auxillium u Rimu;

-dr. Fabio Alberghina, lijecnik internist;

-dr. Giovanni Li Rosi, lijecnik, ginekolog u bolnici u Varese i specijalist za hipnoticku psihoterapiju u Amisiju, Milano;

-dr. Gaetano Perriconi, lijecnik internist u bolnici FBF u Erbi / Como;

-prof. Massimo Pagani, lijecnik internist, profesor interne medicine na sveucilistu u Milanu;

-dr.ssa Gabriella Raffaelli, znanstvena tajnica;

-Florella Gagliardi, tajnica, asistent zajednice.

Slijedecim testovima istrazivali smo aktualnu psihofizicku i psiholosku situaciju:

-osobna anamneza;

-lijecnicka anamneza;

-MMPI, EPI, MHQ, stablo test, test osobe, Ravenove matrice, Rorschachov test, test ruke, test istine i lazi prema Valsecchi;

-neurolski pregled;

-kompjuterizirana poligrafija (elektricna aktivnost koze, pletismografia-periferna srcana kapilarna aktivnost i srcana frekvencija, kostalna i dijafragmaticka pneumografija) za vrijeme iskustva ukazanja, za vrijeme izazivanja sjecanja na ukazanje hipnozom i za vrijeme vodene vizualizacije;

-dinamicko registriranje arterioznog pritiska prema Holteru;

-dinamicko snimanje ecg i respirograma prema Holteru;

-pupilarni refleksi (fotomotor) i amikamentozni refleks;

-video snimci;

-fotografije;

Za sve ucinjene testove vidioci su se uvijek odlucivali u punoj slobodi, spremnosti i suradnji.

Iz ovih psiholosko-dijagnostickih istrazivanja proizlazi:

U razdoblju od 17 godina, od pocekta njihovih iskustava u ukazanju, subjekti ne pokazuju nikakve patoloske simptome kao smetnje transa, disocijativne smetnje i smetnje gubljenja stvarnosti.

Svi su ispitivani subjekti, medutim, pokazivali simptome koji se odnose na reakcije opravdanoga stresa koji nastaje prevelikom eksogenom i endogenom emocionalnom stimulacijom kao posljedica svakidasnjeg zivota.

Iz njihovih osobnih svjedocenja proizlazi da pocetno i naknadno promijenjeno stanje svijesti nastaje zbog neobicnih iskustava koje su oni sami prepoznali i definirali i jos uvijek prepoznaju kao videnje/ukazanje Gospe.

Psihijatrijsko i psiholosko istrazivanje na osobama koje je imalo cilj definirati osobne znacajke pojedinih subjekata ne moze biti objavljeno buduci da potpada pod zastitu osobnih podataka.

Psihofiziolosko istrazivanje je ucinjeno na cetiri stanja svijesti:

-budno stanje;

-promijenjeno stanje svijesti (hipnoza s izazivanjem stanja ekstaze);

-stanje vizualizacije mentalnih slika;

-promijenjeno stanje svijesti (definirano kao ekstaza ukazanja).

Svrha je bila ispitati je li ekstaticno stanje ukazanja, koje je registrirano vec 1985. od radne skupine talijanskih lijecnika, jos uvijek prisutno ili su nastupile promjene. Osim toga htjelo se ispitati moguce koincidencije/divergencije s ostalim stanjima svijesti kao vodeno vizualiziranje ili hipnoza.

Ucinjeno istrazivanje je pokazalo da se ekstaticka fenomenologija moze usporediti s onom iz 1985., s nesto manjim intenzitetom.

Hipnoticko izazivanje stanja ekstaze nije uzrokovalo fenomenologiju spontanih iskustava i stoga se moze zakljuciti da ekstaticka stanja spontanih ukazanja nisu bili stanja hipnotickog transa.

Capiago Intimiano, 12. XII. 1998.

Supotpisnici: Vel. Andreas Resch, Dr. Giorgio Gagliardi, Dr. Marco Margnelli, Dr.ssa Marianna Bolko i Dr.ssa Gabriela Raffaelli

O INFORMACIJAMA GLEDE NAVODNOG ODLASKA FRANJEVACA IZ MEDUGORJA

Posljednjih dana obratio nam se velik broj hodocasnika za razjasnjenje informacije o odlasku franjevaca iz zupe Medugorje. Vijest se povezuje s nedavno objavljenim pismom koje su potpisali mostarski biskup Ratko Peric i generalni ministar Franjevackog reda P. Bini.

Vijesti o odlasku franjevaca iz zupe Medugorje i preuzimanju zupe od strane mostarskog biskupa Perica su netocne. Nije tocno ni da neki od franjevaca koji su trenutno u zupi mora ici iz Medugorja. Zupa Medugorje uopce se ne spominje u dekretu "Romanis Pontificibus" kao zupa koju bi franjevci trebali predati mjesnom biskupu.

Ukoliko bi se bilo sto u ovom pogledu promijenilo, nas Informativni centar bi vas o tome izvijestio.

Zeleci svim hodocasnicima dobrodoslicu, zelim vam Bozji blagoslov i mir!

Fra Ivan Landeka, zupnik

MISIJSKO PUTOVANJE FRA SLAVKA BARBARICA

Od 11. do 15. sijecnja 1999. fra Slavko Barbaric je s Nenom Buricem i Vincenzom Cazzanigom, sticenicima iz zajednice s. Elvire, nekadasnjim ovisnicima o drogi, vodio medugorske molitvene programe i razlicite susrete s tematikom ovisnosti, a sve to prigodom izdavanja fra Slavkove knjige na slovenskom "Biseri ranjena srca".

I molitveni program, kao i problematika ovisnosti i moguceg oslobadanja o ovisnosti, privukli su mnogo ljudi. Susreti su odrzani u skolama, crkvama, na radiju i televiziji. Za mladice iz zajednice Cenacolo veliko zanimanje pokazale su i mjesne novine. Molitveni susreti su organizirani u Ljubljani, Kranju, Jesenicama, Mariboru, Novoj Gorici, Kopru, Portorozu i u Leskovecu kod Krskog. Mladice je na razgovor primio i ljubljanski nadbiskup Franc Rode, dok je fra Slavko imao susret s 30-tak mariborskih svecenika i biskupom Francom Krambergerom.

ODASILJAC RADIOPOSTAJE "MIR" MEDUGORJE ZA SREDNJU BOSNU

Nepotrebno je govoriti koliko su sredstva drustvenog priopcavanja vazna u danasnjem svijetu. Svjesni te cinjenice odmah nakon pada komunizma mi smo se ovdje u Svetistu Kraljice mira dali na posao. Vjerujem da znate sto smo sve ucinili do sada.

Najnoviji nas projekt jest postavljanje odasiljaca za srednju Bosnu. To je kraj koji je u netom minulom ratu izuzetno tesko stradao. Da bismo im pomogli u vidanju rana, zelimo im omoguciti slusanje nase "Radiopostaje 'Mir' Medugorje" koja uz ostali program svakodnevno uzivo prenosi krunicu i sv. misu iz crkve sv. Jakova u Medugorju.

Ako ste u mogucnosti pomoci nam pri nabavci ovoga odasiljaca, bili bismo vam vrlo zahvalni, kao i citav puk srednje Bosne. Svoje novcane priloge mozete poslati na jedan od nasa tri uobicajena nacina:

1. Kada dodete u Medugorje u nasemu ZUPNOM UREDU mozete svoj doprinos dati u novcu ili cekovnom doznakom. Ako ne mozete osobno doci, mozete to poslati preko neke povjerljive osobe. Mi cemo vam izdati potvrdu o primitku. Naznacite da je to za Informativni centar "Mir" Medugorje.

2. Svoj doprinos mozete dati i JEDNOM OD SVECENIKA KOJI RADI U SVETISTU. On ce vam takoder izdati potvrdu o primitku. Naznacite da je to za Informativni centar "Mir" Medugorje.

3. Ako smatrate da nijedan od ovih nacina nije prikladan za vas, vas doprinos mozete uciniti i preko nasega BANKOVNOG RACUNA:

HRVATSKA BANKA D.D. MOSTAR

S.W.I.F.T CODE HBMO BA 2X 7100-840-02774-6

ZA INFORMATIVNI CENTAR MIR MEDUGORJE

Molimo vas da nas o vasoj upucenoj pomoci obavjestite posredstvom e-maila (medjugorje-mir@medjugorje.hr) ili posredstvom faxa (088) 651-300.

Neka Kraljica mira blagoslovi vas rad i vase obitelji!


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 01/27/99