108
13. sijecnja 1999.

PRESS BULLETIN

M E D I T A T I O N

ZADACE

Dva su dogadaja, u kratko vrijeme, nakratko promijenila svijet. Bozic je svojom duhovnom dimenzijom ucinio da je u nama gorjelo vjernicko srce, slicno kao u ucenicima dok su s Isusom bili na putu u Emaus. Iako dogadaji sve brze blijede, Bozic ce donijeti neki urod. Ako nista drugo, ono barem da slijedeci sadrzajnije pripremimo i proslavimo.

Novogodisnje slavlje na drugi je nacin promijelio nacas svijet. Svi smo govorili o jednom nezaobilazno vaznom - o miru. I najratobornijima je ta rijec bila preca od borbe. Govor o miru, zdravlju, sreci, boljitku, zajednistvu, radosti gotovo je prognao u javnim istupima svaku drugu, posebice zlu namisao. No nova godina jos nije polucila ocekivano. Jos je mnogo dana do kraja. Mozda se nesto od ocekivanog i ostvari.

U takvom kalendarskom okruzenju, Gospa nam se u zadnjoj poruci obraca i svraca pozornost na prapocelo radosti i mira, na molitvu. Kao rijetko koje pokoljenje, mi govorimo o potrebi zajednistva, a njega je sve oskudnije. Cak ni zajednicki interesi, sto mogi danas drze pokretacem i razlogom dogadaja, nije u stanju umnoziti zajednistvo. Interesi, dakako i oni koje smatramo zajednickim, nisu izvor ispunjenom zajednistvo.

Mora postojati nesto neinteresno sto zblizava. Za nas krscane, to je Bog. Put k njemu je kroz molitvu. Gospa i zbog toga naglasava potrebu molitve. Naglasava je i zbog sposobnosti molitve da spoji i u jedno okupi razlicitosti osoba, potreba, karaktera, jezika... Zar samo ovo nije dovoljan razlog da se predajemo trenucima molitve?

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca prosinca u svetistu Kraljice mira u Medugorju podjeljeno je 50 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 904 svecenika iz domovine i inozemstva.

Neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom mjeseca prosinca posjetili Medugorje su: Njemacka, SAD-a, Portugal, Austrija, Poljska, Koreja, Italija, Slovenija, Brazil, Gabon, Francuska, Meksiko, Kina, Libanon, Argentina i, dakako, Hrvatska.

Inace tijekom cijele 1998. godine u svetistu Kraljice mira u Medugorju podjeljeno je 1066000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 27854 svecenika iz domovine i inozemstva.


NOVA GODINA

Kao vec niz godina do sada, i ove godine odrzano je molitveno bdijenje za Novu godinu. Zapocelo je molitvom u 22,00 i zavrsilo se sv. misom ponockom. Bilo je nazocno nekoliko tisuca vjernika. Opet su za ovu prigodu najbrojniji bili mladi pristigli iz gotovo svih europskih zemalja i SAD-a. Tako su zupljani i hodocasnici zajedno ispratili Staru, a usli u Novu godinu pjevajuci i moleci za mir toliko potreban danasnjem svijetu i covjeku. Koliko je duboko iskustvo onih koji jednom u Medugorju docekaju Novu godinu u molitvi, pokazuje cinjenica da se za tu prigodu iz godine u godinu broj hodocasnika povecava. Svi oni koji jednom dodu, vracaju se ponovo. U ovom nesigurnom i nemirnom svijetu mladi se ipak odlucuju povjeriti svoju buducnost Bogu.

I ove godine u molitvenoj kuci "Domus pacis" odrzan je molitveni seminar za mladez koja je zeljela uci u Novu godinu u radosti molitve i zajednistva. Na seminaru je sudjelovalo oko 60 studenata iz Hercegovine. Seminar je organizirao Fond prijatelji talenata, a vodio ga je fra Slavko Barbaric.


POSJET AUSTRIJSKOG BISKUPA

Ponovno je Medugorje posjetio i jedan crkveni dostojanstvenik. Pocetkom prosinca stigao je nadbiskup iz Salzburga msgr. Georg Eder. Vecer prije njegova odlaska zamolili smo ga za razgovor. O svojim dojmovima izmedu ostalog kazao je i ovo:

"Za dogadanja u Medugorju cuo sam nedugo poslije njihova pocetka. U posljednje se vrijeme mnogo govori o ukazanjima i kao biskup dobivao sam skoro svakoga tjedna nesto o ukazanjima, videnjima i objavama. Moram priznati da sam za vrijeme komunisticke Jugoslavije cesto dolazio na odmor u Istru, ali dalje na jug nisam isao, iako sam mogao. Nista me nije na to dovoljno poticalo. Onda sam sve cesce sebi postavljao pitanje: Zasto ove sasvim jednostavne poruke, koje se jos i ponavljaju? Uvijek je to poziv na molitvu, post, pokoru, molitvu za mir. Rekao sam: To mora imati neko znacenje. Sto cini jedna majka, kad odgaja svoju djecu? To sam kod kuce dozivio, ona uvijek ponavlja isto: ja sam vam to vec cesto rekla; ipak ne mogu prestati govoritida molite ili ucinite to! Slicno se ponasa Marija u Medugorju. Ona uvijek isto govori djeci koja su sada vec odrasle osobe. A sto bi drugo morao ciniti svecenik u svojoj zupi? On poziva uvijek na molitvu. Ivan-Pavao II. je jednom rekao da svecenici moraju biti prvi molitelji i da moraju biti ucitelji molitve. To cini Marija, dobra Majka. Ona uci moliti, doduse na vrlo jednostavan nacin. Sada moram zaista reci da za mene vrijedi Kristova rijec kao raspoznajni znak: Po njihovim plodovima cete ih prepoznati!

Moji dojmovi ovdje nisu iznenadujuci. Znam da skupine iz Salzburga vrlo cesto idu u Medugorje, da neprestano nastaju molitvene skupine, da je sve vise osoba koje kazu da su u Medugorju dobili zvanje! Smatram da gubimo tri stvari koje u Medugorju ponovno dobivamo: pokora, obracenje i zvanja. U Austriji uzalud cekamo ove stvari. Obracenje se vise ni ne spominje, jer to ljudi ne trebaju, ispovijed kod nas izumire, osim u svetistima i u redovnickim crkvama gdje se ovaj sakramenat trazi i zivi, duhovnih zvanja je sve manje. U Medugorju se ovo dogada neprestano: ispovijedi, obracenja i duhovna zvanja!

Ono sto se pitam jest: sto moramo ciniti, da se kod nekoga dogodi obracenje? Cesto sam ponavljao clanovima "Zahtjevi naroda" da mi u njihovom programu nedostaje obracenje. Jesmo li mi oni koji ne trebaju obracenja, kako to Isus kaze u evandelju? Obracenje se iskljucjuje, a ispovijed se gubi, duhovnih je zvanja sve manje, te se pitamo kako mozemo uopce odrzati sjemenista. A u Medugorju se sve ovo nalazi. Tu nalazimo upravo ono sto nama nedostaje.

Imam jos zelju da ovdje dode do mira izmedu franjevaca i biskupa, te da se Medugorje zaista moze razvijati onako kako to Marija zeli. Ja sam sada uvjeren u istinitost Medugorja. Vjerovao sam to vec odavno. Htio sam jos doci i pogledati. Kad su me hodocasnici zvali da s njima podem u Medugorje, odgovarao sam da sam Medugorju duhovno mnogo blize nego neki drugi! Moj dojam se potvrdio zbog jednostavnosti vidjelaca i vecernjeg programa. Sve je u crkvenom duhu i to vrlo, vrlo jednostavno. U isto vrijeme i vrlo pobozno, s jakom vjerom i iznad svega s jakom voljom za obracenjem i stvarnom obnovom."


VODICI U SVETISTU

Nakon seminara odrzanog u kolovozu ove godine, u studenom i prosincu odrzano je polaganje ispita za one mlade koji zele raditi kao vodici s hodocasnicima u zupi Medugorje. Na seminaru je sudjelovalo oko 40 mladih, a ispitu je pristupilo 25 kandidata, od cega ih je 6 s uspjehom i polozilo.

Mladi su trebali pokazati svoje poznavanje gradiva iz sv. Pisma, katekizma, Gospinih poruka, kao i opce poznavanje turisticke djelatnosti, povijesti, zemljopisa i kulture ovoga kraja.

Usluge mladih koji rade kao mjesni vodici u svetistu Kraljice mira u Medugorju mozete traziti u uredu informacija. Oni ce vam umnogome pomoci tijekom vasega hodocasca i boravka u Medugorju, buducu da su neprestano na izvoru dogadaja i informacija.


NAJAVE SKUPINA

Molimo sve vas koji organizirate hodocasca u Medugorje da najavite svoj dolazak uredu informacija na broj faxa + 387 88 651 444 ili putem e-maila medjugorje-mir@medjugorje.hr. To nam je iznimno vazno zbog ucinkovitije organizacije prostora i vremena.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


BackHomeOverviewInfo
Last Modified 01/13/99