106
December 16, 1998

PRESS BULLETIN

M E D I T A T I O N

BOZIC

"Bilo je vremena kad se spasavala Biblija, ako je gorjela kuca". (Wolfgang Koeppen)

Neposredno smo pred Bozicom. Pozivi na uredenje zivota koje ce pripraviti mjesto Isusu ne samo kao novorodenom djetetu nego i odraslom Isusu Kristu, ucine nam se s vremena na vrijeme zamarajucim. Uvijek iznova o obracenju, pokori, obnovi, grijehu... Potice se na smirenje, tisinu, smanjiti brzinu, a mnoze se zadace. To bi znacilo jos vise trke, briga, umora. Uvijek novi pozivi na pokajanje? Cemu to i toliko?

Sveta vremena kao sto su predbozicno i bozicno zele u nama probuditi volju za ozbiljnom obnovom. Mogu znaciti i male korake. U svakome od nas ima plemenitosti, ljubavi, ljubaznosti, miroljubivosti, volje drugima pomoci, vjernosti krscanskom putu... No, u nama su i sile koje se svemu ovome suprostavljaju i negativnostima zele potisnuti dobro. Zlu je nekad dovoljno samo jednu vrlinu potisnuti i zaposjesti njezino mjesto i kuca je vec u plamenu.

Dragi citatelji, kuca vjere i ljudskosti svakog od nas bivala je u plamenu. Gorjelo je. Gospa, upucujuci nas na zadacu obvnovljenog krscanskog zivota i zara, uci nas kako izbjeci pozare koji pustose gradevinu vjere. Uci nas da znamo sto uciniti kad plane - ne izgubiti dragocjeni biser, vjeru. Kad sve svoje snage uprem da zbog mene ne gori, to vec moze biti Bozic. Neka nas sve blagoslovi Gospodin svojim dolaskom te blago vjere postane svima nama jos dragocjenije. Blagoslovljen vam Bozic.

fra Ivan Landeka

V I J E S T I

BROJ PRICESTI I KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca studenog u svetistu Kraljice mira u Medugorju podjeljene su 33 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebriralo je 980 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 32. svecenika dnevno.

Neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom mjeseca studenog posjetili Medugorje su: Njemacka, SAD-a, Portugal, Austrija, Poljska, Koreja, Italija, Slovenija, Brazil, Gabon, Francuska, Meksiko, Kina, Libanon, Argentina i, dakako, Hrvatska.

BLAGDAN BEZGRJESNOG ZACECA

Tijekom proteklih dana ozracje molitve, mira i zajednistva obiljezilo je medugorsko svetiste zbog mnostva hodocasnickih skupina koje su ga posjetile za blagdan Bezgrjesnog zaceca. Domacih hodocasnika bilo je iz svih krajeva domovine, dok su od inozemnih skupina najbrojniji bili hodocasnici iz Australije, Italije, SAD-a, Ceske, Njemacke, Slovacke, Francuske i Spanjolske.

Na sam blagdan na Brdu ukazanja molila se krunica mira. Na vecernjoj sv. misi sudjelovalo je oko 2 500 vjernika.

Za blagdan Bezgrjesnog zaceca Medugorje je posjetio i splitsko-makarski nadbiskup u miru msgr. Frane Franic.

Pred sam blagdan u Medugorju je boravio i nadbiskup austrijskog grada Salzburga msgr. Georg Eder. O njegovim dojmovima govorit cemo u slijedecem broju Press Bulletin-a.

PROSLAVA BLAGDANA SV. NIKOLE

Na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca, u medugorskoj crkvi okupilo se mnostvo djece na zajednickom slavlju. I ove godine dolazak sv. Nikole unio je veliku radost u djecja srca. Njihovim molitvama, ushicenju i radosti nije bilo kraja. Sv. Nikola je i ovaj put nagradio djecju dobrotu, a one ne bas uvijek poslusne pozvao je biti boljima barem sada kad nam je Bozic pred vratima.

DEVETNICA ZA BOZIC

Kao dio priprave za Bozic u svetistu Kraljice mira organizira se i molitvena devetnica koja zapocinje 16. prosinca. Osim uobicajenog vecernjeg programa u crkvi, svaki dan se moli krunica na Brdu ukazanja u 14 sati.

NOVA GODINA

Molitveno bdjenje za Novu godinu odrzat ce se i ove godine u medugorskoj crkvi. Bdjenje zapocinje u 22 sata, a zavrsava se sv. misom u pola noci. To su dani kada se u medugorskom svetistu okupljaju ponajvise mladi. Stoga, ovom prigodom pozivamo sve mlade koji jos razmisljaju gdje ispratiti jednu i docekti drugu godinu da tu "najludu" noc provedu sa svojim vrsnjacima u svetistu Kraljice mira u Medugorju, te da kroz molitvu i pjesmu zajedno s Gospodinom krenu dalje u zivot.

CETVRTI MEDUNARODNI SUSRET SVECENIKA

Cetvrti medunarodni susret svecenika odrzat ce se od 30. lipnja navecer do 6. srpnja u podne 1999. Tema susreta je : "SVECENICI U MARIJINOJ SKOLI ! "

PROGRAM I TEME PO DANIMA SU SLIJEDECI:

- 30. VI., srijeda 18,00: molitva krunice

19,00 sv. misa,

22,00-23,00 klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu

- 1. VII., cetvrtak "MOLITVA - ZIVOT S BOGOM OCEM!" - vel. Cosimo Cavalluzzo

9.00 LAUDES LATINSKI

- 2. VII., petak "SVECENIK U SLUZBI ZIVOTA!" - Vel. Philip Reilly

-9.00 LAUDES LATINSKI

- 3. VII., subota "UNUTRANJE LIJECENJE POTREBNO SVECENIKU!" Dr. Fernand Sanchez

-9.00 LAUDES LATINSKI

- 4. VII., nedjelja "SVECENIK U SLUZBI RANJENOG ZIVOTA!"- s. Elvira Petrozzi

-9.00 LAUDES LATINSKI

- 5. VII., ponedjeljak "MARIJA SLUZBENICA ZIVOTA !"- fra Jozo Zovko

- 9.00 -LAUDES LATINSKI

- 6. VII., utorak "IDITE I PROPOVIJEDAJTE RADOSNU VIJEST!"

-9.00 LAUDES LATINSKI

ZAVRSETAK SA SVETOM MISOM U PODNE!

DNVENI PROGRAM:

9,00 Laudes latinski

9,30 predavanje i razgovor

11,00 stanka

12,00 molitva/stanka

16,00 predavanje

18,00 vecernji program (krunica, misa, molitva za ozdravljenje)

22,00 - 23,00 klanjanje srijeda i subota.

PREPORUKE:

1. Ponijeti sa sobom: a. slusalice i mali radio sa FM frekvencijom.

b. Bibliju i po mogucnosti latinski brevijar

2. Svi susreti ce biti u novoj dvorani iza crkve.

3. Ponijeti sa sobom albu i stolu.

4. Omogucit ce se susret sa vidiocima i drugim svjedocima.

5. Organizirat ce se odlazak i na Brdo ukazanja i Krizevac, te sudjelovanje u vecernjem programu.

6. Tko zeli da zupni ured organizira smjestaj neka se javi na broj faxa 00387-88-651-888 ili 00387-88-651-444. Troskovi se mogu pokriti s dvije intencije dnevno.

U ime zupnog ureda organizator ovog susreta je fra Slavko Barbaric.

I na koncu ovog Press Bulletin-a koji izlazi pred Bozic, koristimo prigodu zahvaliti svim podupirateljima Informativnog centra "Mir" Medugorje na pruzenoj pomoci tijekom ove godine. Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji nacin, primjedbama, uputama i drugim oblicima suradnje pomogli nasemu radu. Neka vam je svima sretan i cestit Bozic i blagoslovljena Nova godina!


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira ( Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


Back Home Overview Info
Last Modified 12/02/98