104
studenog 18, 1998

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION


V I J E S T I

DAN GOSPODNJI

U svibnju ove godine objavljeno je Apostolsko pismo Ivana Pavla II. o svetkovanju nedjelje "Dies Domini" - Dan Gospodnji. U pet poglavlja Papa razlaze povijest i znacenja svetkovanja nedjelje te njezino religiozno i drustveno znacenje. Crkva i jedan velik dio suvremenog gospodarstva nasli su se na dva razlicita polazista. Gospodarstvo u ime sto vece zaposlenosti i vece potrosnje trazi ukidanje nedjelje kao neradnog dana. Na drugoj strani, Crkva ustrajno brani nedjelju kao Dan Gospodnji i neradni dan. I jedna i druga strana temelje svoja stajalista na zelji da se stvori covjeka dostojan zivot. U skoro vrijeme ocekuju se rasprave i oni koji su vec otpisali nedjelju branit ce svoju praksu svim sredstvima.

Za krscane nedjelja nije samo dan pocinka. Euharistijsko zajednistvo i zajednistvo uopce, te pocinak daju nedjelji nezamjenjivo znacenje.

Nedavno je jedna gospoda ovako dodirnula cesto presucivan momenat: "Ako se ukine nedjelja kao neradni dan, sto ce biti s mojim obiteljskim zivotom? Mozda cu ja ponedjeljkom imati slobodan dan, moj muz utorkom, moja djeca srijedom ili cetvrtkom. Kad cemo se moci susresti u obiteljskom krugu ili naci vremena jedni za druge? Kad ce se odrzati drustvene i kulturne priredbe i crkveni susreti ako ne postoji vise slobodan dan za sve?"

Krscani nisu vise vecina u drustvu i sto mogu uciniti? Jedno sigurno! Koliko obnove praksu i kulturu krscanske nedjelje, toliko ce obraniti nedjelju kao Dan Gospodnji. Stoga Gospin poziv i inzistiranje da slavimo ustrajno sv. misu brani u nasem vremenu jednu bozansku i ljudsku stecevinu, nedjelju.

fra Ivan Landeka


V I J E S T I

POSJET AMERICKOG BISKUPA

Pomocni biskup Portlanda, americke savezne drzave Oregon i zupnik zupe St. Mary' s Corvallis, msgr. Kenneth Steiner prvi put je u privatnom posjetu Medugorju boravio od 7. do 12. studenoga 1998. O njegovim dojmovima govorit cemo opsirnije u sljedecem broju Press Bulletin-a. Posljednjeg dana svoga boravka predvodio je sv. misu za hodocasnike engleskog jezicnog podrucja. Prigodom propovijedi izmedu ostalog kazao je i ovo:

"Dosao sam ovdje s kamenim srcem. To kamenje sam ostavio na Brdu ukazanja i na Krizevcu. Vracam se kuci mekana srca".


FRANCUSKO NACIONALNO HODOCASCE

Kao i svake godine i ove su godine francuski hodocasnici organizirali francusko nacionalno hodocasce u Medugorje. Oko 1 500 hodocasnika okupilo se u Medugorju od 22. do 31. listopada 1998. Kroz molitvu, razmisljanja, klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu, zajednicko slavljenje Euharistije, posjet Brdu ukazanja i Krizevcu kao i razmjenu iskustava, francuski hodocasnici pokusali su obogatiti sebe i jedni druge da bi se tako ojacani vratili u svoje obitelji, zupne zajednice i svoju domovinu. U svome radu svi imaju zajednicki cilj: sirenje Gospinih poruka mira u duhu evandelja.


HODOCASCE VODITELJA HODOCASNICKIH SKUPINA IZ IRSKE

Poznata je brojnost irskih hodocasnika u Medugorje. Od travnja do listopada svakoga tjedna se izmjenjuju skupine od prosjecno 200 hodocasnika. Te skupine redovito su dobro organizirane, odnosno uvijek dolaze u pratnji svecenika i laika koji dobro poznaju medugorsku stvarnost. Uloga voditelja skupina je cesto nezamjenjiva buduci da on i dobro pozna sredinu u koju dolazi, a isto tako i mentalitet hodocasnika kojega dovodi. No, cesto je to i veoma zahtjevna zadaca koja zahtijeva veliku ljubav i predanost.

Da bi mogli nastaviti zapocetim putem, voditelji irskih hodocasnickih skupina i sami su se okupili u Medugorju kao hodocasnici posljednjeg tjedna mjeseca listopada. Njih oko 120 zajedno su posjetili Brdo ukazanja i Krizevac, susreli se s nekolicinom svecenika i vidjelaca da bi i sami mogli bolje razumjeti hodocasnike koje tijekom godine neumorno dovode. Kroz molitvu i razgovor pokusali su osnaziti i obnoviti svoje odluke o sluzenju drugima shvativsi vaznost medusobne suradnje.


MOLITVENI SUSRETI U AUSTRIJI I NJEMACKOJ

Fra Slavko Barbaric je odrzao tecaj posta i molitve na Sonntagsbergu kod Linza u Austriji od 2. do 6. studenoga. Sudjelovalo je oko 60 vjernika koji su u sutnji, postu i molitvi produbljivali svoju vjeru. Ovo je prvi tecaj posta koji je fra Slavko odrzao izvan "Kuce mira" u kojoj se inace odrzavaju ovakvi tecajevi.

Fra Slavko je 6. studenog u franjevcakoj crkvi u Salzburgu slavio vecernji molitveni program sa skupinom medugorskih hodocasnika koji se vec godinama svakog utorka sastaju na vecernju molitvu. Velika franjevacka crkva bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.

U Nürnbegu je 7. studenog odrzan molitveni susret u zupi sv. Walburge. Susret je zapoceo molitvom krunice, pjevanjem litanija na hrvatskom, nakon cega je uslijedila sv. misa, a potom i klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu.

Fra Slavko se tijekom jutra 8 .studenog susreo s mnostvom vjernika u sada priznatom molitvenom mjestu Heroldsbachu u kojemu su se dogadala ukazanja od 1949. do 1952. Medutim, sve je bilo zabranjeno skoro punih 50 godina. Prosle godine to mjesto je odobreno kao molitveno mjesto i sada tamo djeluje vel. Dietrich von Stockhausen koji je 18 mjeseci pomagao u radu s njemackim hodocasnicima u Medugorju. Unatoc cinjenici sto su tamosnja ukazanja proglasena nevjerodostojnima, mnogi su ostali vjerni Marijinu pozivu na molitvu. Sada su radosni, buduci da je Heroldsbach prihvacen kao mjesto molitve. Vel. Dietrich svjedoci da sve vise hodocasnika dolazi, a on je, nakon vlastitog iskustva u Medugorju uveo svakodnevni molitveni program kao u Medugorju. Istog dana poslije podne fra Slavko se susreo s vjernicima u Passau. To je vec 8. put da se u tom gradu odrzava vecernji molitveni program. Ovi susreti su vec postali tradicijom i privlace mnogo vjernika.

"Iskustvo je posvuda isto: Marija, Kraljica Mira je potakla mnoge na molitvu, te oni i kod svojih kuca i u svojim zupnim zajednicama nastoje nositi duh molitve." kazao je fra Slavko o svojim dojmovima po povratku u Medugorje.


MOLITVENI SUSRET U FRANCUSKOJ

Na poziv medugorskih hodocasnika i prijatelja Medugorja fra Ivan Bradvica odrzao je molitveni susret u francuskom gradu Villefranche sur Saone. Susret je trajao dva dana: 14. i 15. studenoga 1998. Oko 4 000 vjernika tijekom dva dana zajedno je slavilo Euharistiju, molilo za ozdravljenje duse i tijela, klanjalo se u molitvi krizu Gospodinovu, a o svojim iskustvima je govorila i vidjelica Mirjana Soldo.


SEMINAR U "DOMUS PACIS"

U molitvenoj kuci "Domus pacis" u tijeku je seminar posta i molitve u trajanju od tjedan dana. Na seminaru se okupilo oko 50 hodocasnika iz Njemacke i Austrije koji ce u tisini i sabranosti pokusati produbiti svoju vjeru u duhu Gospinih pokruka mira, obracenja, vjere, posta i molitve.


NOVI VODICI

Nakon seminara odrzanog u kolovozu ove godine, 12. studenoga odrzano je polaganje ispita za one mlade koji zele raditi kao vodici s hodocasnicima u zupi Medugorje. Na seminaru je sudjelovalo oko 40 mladih, a ispitu je pristupilo 25. S uspjehom je polozilo troje mladih.

Mladi su trebali pokazati svoje poznavanje Sv. pisma, katekizma, Gospinih poruka, kao i opce poznavanje turisticke djelatnosti, povijesti, zemljopisa i kulture ovoga kraja.


BEC I MOSTAR POVEZANI ZRAKOPLOVNOM LINIJOM

Od listopada ove godine glavni grad Austrije Bec i Mostar povezani su zrakoplovnom linijom autrijske tvrtke Austrian Airlines Tyrolean iz Beca. Zrakoplovi polaze iz Beca za Mostar ponedjelkom, utorkom i cetvrkom u 13,25, a povratak iz Mostara za Bec je istim danima u 15,20.

Ovo je svakako zancajno za austrijske vjernike koji hodocaste u Medugorje, a sve potrebne obavijesti o ovim letovima mogu dobiti u navedenoj kompaniji ili pak u agenciji Globtour u Medugorju.


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira (Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


Back Home OverviewInfo
Last Modified 11/04/98