101
07. listopada 1998

PRESS BULLETIN - Hrvatski

MEDITATION

VJERA OTACA

Kako nam svjedoci sv. Pismo Zidovi su korak po korak shvacali sto im to Bog govori i sto trazi od njih. Nekada su znali i pogrijesiti, poci krivim putom, ali zahvaljujuci prorocima i neprestanom Bozjem govoru ponovno su se vracali na pravi put. Tako su svoje iskustvo s Bogom ustrajno skupljali poput pcela u skupljanju meda. Ishod je bio da je Bog preko njih progovorio cijelom svijetu.

Danas Bog progovara svakome od nas i zeli da mu budemo svjedoci u ovome svijetu. Na poseban nacin progovara u zupi Medugorje i zeli da se njegov govor prospe cijelim svijetom. Svatko onaj tko to prihvati bit ce mu suradnik, prijatelj na koga ce se Bog osloniti.

Vremena su ozbiljna, da nisu ne bi nam Gospa ovoliko dugo ustrajno govorila. Ovako ozbiljnima ucinilo ih je nase zajednicko odbacivanje vjere otaca. Kao zajednica krenuli smo krivim putovima. Potrebni su nam ponovno proroci da nas vrate na pravi put. Razmisljajuci o porukama koje nam prenosi Kraljica mira, mozemo uociti da ona racuna da smo upravo mi ti proroci. Samo, je li nam to dovoljno jasno? Ako jest, ne bojmo se svoga poslanja. Prisjetimo se u sto su vjerovali nasi oci, prigrlimo njihovu vjernost i hrabro krenimo naprijed. Nije vazno sto ce nam se netko u lice nasmijati. Pobjeda je nasa.

fra Miljenko Stojic


V I J E S T I

BROJ PRICESTI I BROJ KONCELEBRANATA

Tijekom mjeseca rujna u svetistu Kraljice mira u Medugorju podjeljeno je 95 000 sv. pricesti, a na sv. misama koncelebrirala su 3 080 svecenika iz domovine i inozemstva, odnosno 103. svecenika dnevno.

Nabrojit cemo neke od zemalja iz kojih su hodocasnici tijekom mjeseca rujna posjetili Medugorje: Poljska, Engleska, Italija, Svicarska, Irska, Belgija, Njemacka, Nizozemska, Koreja, Kanada, Amerika, Australija, Francuska, Libanon, Skotska, Slovenija, Indonezija, Ukrajina, Finska, Norveska, Japan, Madarska, Brazil, Austrija, Rumunjska, Ceska, Slovacka, Latvija, Portugal, Honduras, Costa Rica, Argenitna, Cile, Nizozemski Antili, Gabon, Venezuela, Kolumbija, Spanjolska, Kanarsko otocje, SAD, Meksiko, El Salvador, Nikaragva, Panma, Peru, Paragvaj, Aruba, Bonaire, i, dakako, Hrvatska.


IX. MEDUNARODNI SUSRET CENTARA MIRA SREDNJE I JUZNE AMERIKE

Predstavnici 18 latinskoamerickih zemalja okupili su se posljednjeg tjedna mjeseca rujna u Medugorju na IX. medunarodnom susretu Centara mira. Ti Centri su nastali kao mjesta okupljanja svih onih koji su osjetili vaznost Gospina poziva u Medugorju. Njihova djelatnost se ogleda poglavito u sirenju poruka, te u organizaciji molitvenih skupina i hodocasca. Kao sto smo rekli to je vec IX. susret, no tek se drugi put odrzava u Medugorju. Oko 350 sudionika provelo je tjedan dana u molitvi i razmisljanju, razmjenjujuci iskustva svoga dugogodisnjeg rada na sirenju Gospine poruke mira medu vjernicima spanjolskog govornog podrucja. Posebno je istaknuta nuznost suradnje svih Centara medusobno radi vjerodostjonog sirenja Gospine poruke svijetu. Ovo je poticaj i dobar primjer svima kako se zajedno moze raditi na sirenju poruka mira.


MISIJSKO PUTOVANJE FRA SLAVKA BARBARICA

Vec osmi put fra Slavko Barbaric u organizaciji g. Bernarda Ellisa i "Network-Medjugorje" odrzava molitveni tjedan u Engleskoj. Takav susret odrzan je sedam puta u Aylsfordu kod karmelicana, dok je ove godine odrzan na razlicitim mjestima. Na susretu je sudjelovala i Jelena Vasilj koja je svjedocila o svome iskustvu. Po svom povratku fra Slavko Barbaric izmedu ostalog kazao je i ovo:

"Po samom dolasku 30. kolovoza odrzan je poslijepodnevni susret s oko 3 000 mladih u benediktinskoj opatiji Worth. Veliki susret, u nazocnosti oko 2 000 vjernika odrzan je 31. kolovoza u Wintershallu kod obracenika Petera Hutley-a. Susret s oko 800 vjernika imali smo 1. rujna u sjemenisnoj zgradi Sv. Josipa, u Upholland-u, kod Manchestera .U zupi sv. Josipa u Sunderlandu blizu Newcastla 2. rujna bio je susret s 20-tak svecenika. Na predavanjima o medugorskim porukama i na zajednickom razgovoru sudjelovala su i trojica anglikanskih pastora. Nakon toga uslijedio je medugorski molitveni program u prepunoj zupnoj crkvi. U Leicesteru je 3. rujna odrzan susret sa zajednicom cistercita u Mt. st. Bernard. S njima smo najprije molili, a onda razgovarali. Iste veceri odrzan je medugorski molitveni program u crkvi sv. Kriza. Sudjelovalo je dosta vjernika. Odletjeli smo za Amsterdam 4. rujna, te istoga dana poslije podne susreli nase zatvorenike u Den Haagu. Susret je bio dirljiv. Zajedno smo slavili sv. misu. Jednodnevni molitveni susret u beligijskom marijanskom svetistu Beauraingu odrzan je 5. rujna. To je vec 4. takav susret u ovom svetistu. Sudjelovalo je oko 2500 vjernika. Obogaceni molitvenim iskustvima i zahvalni Bogu, buduci da smo ponovno vidjeli da je Gospa pokrenula i pokrece mnoge na molitvu, vratili smo se u Medugorje 6. rujna."


NAKON 100. BROJA...

Prosli Press Bulletin bio je jubilarni, 100. Bila je to prigoda za sve nas prisjetiti se svega sto smo prosli i sto smo zajedno trebali uciniti da se taj put prevali. Svjesni smo, ipak, da je put pred nama mnogo duzi. A zasigurno i tezi. Nije lako, naime, ostvariti sva nasa dobra nastojanja da se sto blize povezemo sa svima vama, a pri tome zadrzati sve ono sto nazivamo duhom Gospinih poruka. No, uzdamo se u Bozju providnost kojoj prepustamo nase putove i namjere.

Zeljeli bismo vas sada sve zajedno zamoliti za jos tjesnju suradnju. Mislimo da je doslo vrijeme da i mi od vas dobijemo povratnu informaciju glede nasega rada. Bilo bi nam veliko zadovoljstvo kada biste nam pisali i izrazili svoje misljenje o svemu onome sto Informativni centar radi (web stranice, robofax, ured informacija, drustvo vodica, radiopostaja, arhiv, seminari i drugo). Pisite nam na nasu e-mail adresu: medjugorje-mir@medjugorje.hr ili na broj faxa ++387 88 651 444 s naznakom za Informativni centar.

Nasi su planovi usmjereni na sirenje i usavrsavanje svega sto smo do sada zapoceli, a to nam je jedino moguce uz vase primjedbe i pomoc. Na umu nam je jos jedan veliki projekt kojeg bismo zeljeli ostvariti. Vec se sada vecernji molitveni program krunice i sv. mise moze pratiti, osim putem radiopostaje, preko interneta i to audio off-line, odnosno to je odlozena audio snimka vecernjeg molitvenog programa. Nasi su planovi u skoroj buducnosti napraviti to dostupnim preko interneta i on-line, sto znaci uzivo i to ne samo audio, vec i video. Za to nam je potrebna suvremena tehnicka oprema.

Svi koji ste dosli u Medugorje vidjeli ste koliko je rada i ljudi potrebno da se hodocasnicima pruzi sve ono potrebno. A sve to podrazumjeva znatna financijska sredstva. Stoga smo vas i slobodni zamoliti za pomoc, jer sve ovo sto radimo cinimo s namjerom sacuvati izvornost medugorske poruke i na taj nacin pomoci vama, medugorskim hodocasnicima.

U tu svrhu smo i utemeljili Drustvo podupiratelja Informativnog centra MIR Medugorje. Svatko tko zeli moze postati clanom toga drustva. O primanju odlucuje uprava CENTRA. Clan drustva podupiratelja duzan je dati dobrovoljni godisnji prilog, te savjetima, primjedbama ili na neki drugi prikladan nacin sudjelovati u radu "CENTRA". Svaki clan dobit ce clansku iskaznicu i redovito biti obavjestavan o radu "CENTRA".

Svoj prilog mozete uplatiti u gotovini ili cekom na broj racuna:

Naziv banke: HRVATSKA BANKA D.D. MOSTAR

S.W.I.F.T CODE HBMO BA 2X 7100-840-02774-6

ZA INFORMATIVNI CENTAR MIR MEDUGORJE

Oni pak koji zele ostati anonimni prijatelji ovoga Centra mogu svoj prilog staviti u kasu koja se nalazi u Uredu informacija svetista.

Unaprijed vam se od srca zahvaljujemo na vasemu daru ukljucujuci vas u nase svakodnevne molitve!


Published by: INFORMATIVNI CENTAR MIR - Svetiste Kraljice mira ( Information Center MIR - Shrine of the Queen of Peace), 88266 Medjugorje, BiH, fax number: +387-88-651-444.
Director: fra Miljenko Stojic.
You can receive the latest issue of the Press Bulletin at any time on your own fax machine in the tone mode by dialing the
Robofax in our Information Center at +387 88 65 15 55.
E-mail: medjugorje-mir@medjugorje.hr; Internet: http://www.medjugorje.hr
Published every other Wednesday.


Back Home OverviewInfo
Last Modified 10/08/98